2012. július 29., vasárnap

Tőkés László interjú a Tusványos Pressben

Tőkés László szavainak súlya volt 1989 előtt és után.Napjainkban is? 1989 romániai hőse volt.Hogyan látja Tőkés a mai helyzetet?Sokan hallgatnak rá? Mi a véleménye napjaink problémáiról?Hogyan halad a rendszerváltás? A Tusványos Pressben választ kaphatunk a kérdésekre' 

"A múlt visszahúzó örökségével leszámolni tudó magyar nemzeti erők ugyanilyen áttörést tudnak elérni Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján – hogy csak a fontosabbakat említsük. Ezen az úton haladunk, és hadd legyen ez a műhely a rendszerváltozás folytatásának és folytonosságának a termékeny helyszíne" - nyilatkozta Tőkés László a Tusványos Pressnek adott interjújában.  


A héten a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány szervezésében megkezdődött a huszonharmadik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A szervezők szerint Tusványos a világ közepe, legalábbis az idei mottóban ezt fogalmazták meg. Valóban ilyen fontos helyet foglal el Tusványos a világtérképen?
 
Tusványos – vagy bármilyen más hasonló jelenség – eszmei helyének a meghatározása viszonylagos. Ha a berlini falból indulunk ki, és a Kelet és Nyugat közötti volt szakadék viszonylatában próbáljuk elhelyezni a Tusnádfürdőn tartott Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor helyét, akkor azt is mondhatnánk, hogy az Isten háta mögött van. Ráadásul Székelyföld Románián belül is elszigetelt, zárt területnek tekinthető, nem is beszélve a magyar kisebbségpolitikai viszonylatokról. Kérdezhetnénk, mi köze van egy közel száz éve elnyomatás alatt élő magyar közösség politikai műhelyének a nemzeti nagypolitikához, vagy éppenséggel Európából nézve hogyan lehet komolyan tekinteni erre a táborra. Mindezen viszonylagossági tényezőkön felülemelkedve azt mondhatjuk, hogy mind erdélyi, mind kárpát-medencei, mind európai viszonylatban Tusnádfürdőt már jegyezni érdemes a politikai palettán, hiszen a bálványosi tábor néven futó jelenség messze túlmutat Bálványoson, illetve Tusnádfürdőn. Azt mondhatjuk, hogy Tusványos a magyar nemzetpolitika egyik központi műhelyévé vált, anyaországi és európai kapcsolódásai révén pedig egyet jelent a nemzetközi politikai vérkeringésbe való bekapcsolódásokkal. 
 
Huszonhárom évvel ezelőtt, a rendszerváltás szellemében szervezték meg, igaz, akkor még szűkebb keretek között, az első Bálványosi Szabadegyetemet. Közel egynegyed évszázad alatt sok víz lefolyt az Olton, sok változás történt a nemzetpolitikában, illetve a magyar–magyar és magyar–román kapcsolatokban. Az előbbi kérdés kapcsán szóba került, hogy magyar–magyar viszonylatban miért jelentős Tusványos. Mi a helyzet a magyar–román kapcsolatok szintjén? 
 
Ha mérleget készítenénk az elmúlt huszonhárom évről, akkor azt mondhatnánk, hogy egyetlen deficites vonatkozása van ennek a tábornak, éspedig magyar–román viszonylatban. Magyar nemzetpolitikai szinten felértékelődött Tusnádfürdő, elég arra gondolnunk, hogy a magyar politika művelői, a jelenlegi magyar kormányzó pártokat és kormányfőt is beleértve, Tusnáddal szerves kapcsolatban állnak, sőt, a tábor az ő egyik politikai műhelyüknek is tekinthető. Európai viszonylatban ugyancsak elégtétellel állapíthatjuk meg, hogy Tusnádfürdőn nem provinciális, hanem internacionális politizálás folyik, és mindaz, ami ott elhangzik, akár gazdasági, akár politikai, akár regionális, akár oktatási területen, megállja a helyét. Amiben bizonyosfajta visszaesés tapasztalható, illetve mindvégig hullámzó teljesítményt mutatott Tusványos, az a román–magyar kapcsolatok területe. Sajnos a román politika konjunkturális kérdésként kezeli a magyar szomszédpolitikát, a magyar politikához való viszonyulását, és emiatt nem találunk állandó és szilárd partnerekre a román félben a tusványosi folyamat továbbépítése terén.
 
Mi újat tud még letenni a tusványosi, úgynevezett „rövidnadrágos politizálás” a nemzetpolitika asztalára?
 
Folytatva az előbbi gondolatmenetet, nem föltétlenül szükséges román–magyar szempontból bizonyítania a tábornak, ugyanakkor menet közben is átalakulhat a folyamat iránya. Én úgy látom, hogy az induláshoz képest pályamódosulás történt a bálványosi táborban, illetve tusványosi folyamatban, éspedig a magyar nemzetpolitika műhelyévé változott. Természetesen a magyar nemzetpolitika nem egy steril, zárt természetű ügy. Sőt, épp fordítva: mindig az adott politikai környezetben alakul. Semmiképpen nem mondhatunk le a Kápát-medencében, a mi szomszédságunkban élő más nációkkal kapcsolatos politika alakításáról, a nemzetpolitika nem zárkózhat magába. Meghatározó szempont mégis számunkra a magyar nemzetpolitika és a többi nemzet ehhez való viszonya.  
 
 Az idei Tusványos kiemelt témái a helyhatósági választások eredményeinek kiértékelése, valamint a novemberben sorra kerülő parlamenti választások várható alakulása nemcsak erdélyi magyarságunk, hanem Magyarország és Közép-Kelet Európa aktuális helyzetének összefüggésében. Képesek vagyunk-e a megújulásra?
 
Éppen erről kell előadást tartanom a tábor zárónapján. Úgy gondolom, a rendszerváltozás kezdetét követő két évtized alatt a magyar nemzetpolitika zsákutcába jutott, vagy legalábbis hátrányba került a posztkommunista nemzetidegen politikai erőkkel szemben. Ebből volt képes kitörni 2010-ben a magyarországi politikum, nevezetesen a FIDESZ–KDNP által vezetett nemzeti összefogás kormánya. Ennek a mintájára keressük a kitörési pontokat a határon túli magyar közösségek életében és politikája területén. Meggyőződésem, hogy a magyarországi mintát kell követnünk. Azt hittük, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében – amit Orbán Viktor hirdetett meg – ez könnyebben fog menni. A jelek szerint, és tapasztalataink is azt mutatják, hogy túlságosan jóhiszeműek voltunk. Még kemény harc vár ránk. A múlt visszahúzó örökségével leszámolni tudó magyar nemzeti erők ugyanilyen áttörést tudnak elérni Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján – hogy csak a fontosabbakat említsük. Ezen az úton haladunk, és hadd legyen ez a műhely a rendszerváltozás folytatásának és folytonosságának a termékeny helyszíne.   
Forrás: tusvanyos.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése