2012. július 28., szombat

Csatáry: "Dögöljenek meg a vagonokban!" Felmenthetik Csatáry Lászlót?

Csatáry László védőügyvédei nehéz helyzetben vannak.Be kell bizonyítani Csatáry László ártatlanságát.Komoly gond az,hogy sok a bizonyíték Csatáry László ellen.Ha igazak ezek a vallomások Csatáry el lesz ítélve.A magyar igazságszolgáltatás felmentheti Csatáryt?Vannak akik meg vannak győződve az ártatlanságáról.Ha ezek a vallomások nem lennének' Sokan el nem tudják képzelni,hogy ez a 97 éves úri ember elkövette azokat a rémségeket.A Csatáry-ügy tovább bonyolódik és még sokat fog írni róla a bulvársajtó'

Pozsony, 2012. július 27., péntek (MTI) - Bemutatta a Csatáry László ellen 1948-ban a kommunista állambiztonsági szerv (StB) által folytatott vizsgálat jegyzőkönyvezett dokumentumait a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) pénteken Pozsonyban.
    A dokumentumok tartalmazzák azt a halálos ítéletet is, amelyet a kassai népbíróság hozott Csatáryval szemben és amely hiányzik a kassai állami archívumban őrzött perdokumentációból.
    Ivan Petransky, az ÚPN felügyelőtanácsának elnöke a birtokukban lévő dokumentumok bemutatásakor elmondta: a dokumentumköteg az elfogatóparancs és a Csatáry ellen tett vallomások mellett a 11 oldalas ítélet is tartalmazza. Ebből kitűnik, hogy Csatáry Lászlót 1948. június 8-án egynapos perben "fasiszta megszállás és kollaboráció" bűntettében találta bűnösnek, és ítélte halálra a bíróság.
    Andrej Podolec, a Nemzeti Emlékezet Intézete kutatási részlegének igazgatója szerint a népbíróságok ebben az időben nagyrészt "politikai bűncselekményekkel" foglalkoztak. "Ugyanakkor Csatáry László esetében a bíróság kizárólag a vádlott antihumánus tetteivel foglalkozott, vagyis azzal, hogy megvalósította-e a lakosság faji, vallási és meggyőződés alapján történő üldözését" - tette hozzá Podolec. Hozzáfűzte: a népbíróság a tanúvallomásokon alapuló megállapítása szerint Csatáry tetteinek elkövetése során túltett a parancsokon, és amit tett, azt "különösen elítélendő módon tette". Rámutatott: a kassai gyűjtőtáborból, ahol Csatáry csendőrtisztként tevékenykedett, 1944 májusa és júniusa folyamán legalább 11839 személyt szállítottak különböző táborokba, nagyrészüket Auschwitzba.
    Az ÚPN birtokában lévő perdokumentáció többek között a Csatáry ellen tett vallomások jegyzőkönyveit is tartalmazza. Ezek egyikében Hoffman Zoltán - aki időnként élelmiszert szállított a kassai gyűjtőtáborba - olyan "szadistaként" jellemezte Csatáryt, aki több alkalommal nem engedte átadni az általa hozott élelmiszert a tábor lakóinak. "A transzportokba betegeket is besorolt, állítólag a német hivatalok akarata ellenére is" - idézett Podolec a perdokumentumban található vallomásokból. A per egy másik tanúja, Fridrich Alexander azt vallotta Csatáryról: a volt csendőrtiszt megfenyegette, hogy lelövi, amikor meg akarta akadályozni, hogy betegeket is a transzportba soroljanak. Fridrich vallomása szerint tiltakozására Csatáry azt válaszolta:"Dögöljenek meg a vagonokban!"
    A perdokumentumok szerint 1944 novemberében Csatáry ellen merényletet kísérelt meg az egyik transzportba besorolt nő fia, Zsurovszky Zoltánt. A merényletet meghiúsították, Zsurovszkyt pedig később Németországba transzportálták.
    A 97 éves Csatáry Lászlót - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában - a múlt héten Budapesten vették őrizetbe a kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt.
MTI
Piros kiemelés tőlem '

Az ítéletet és a tanúval...
Az ítéletet és a tanúvallomásokat ismertették
MTI - Fotó: Stefan Puskas
Részleteket olvasott fel a népbírósági verdiktből: „Könyörtelen viselkedésével rémületet keltett környezetében, saját kezdeményezésére olyan embereket is koncentrációs táborokba kényszerített és a halálukat is okozta, akiket még a fasiszta, illetve a nyilas törvények sem érintettek. Mintegy 14 ezer zsidót, többek között csecsemőket, aggastyánokat, súlyos betegeket, továbbá más személyeket küldött koncentrációs táborokba azzal a szándékkal, hogy ott gázzal öljék meg őket” – érvelt többek között 1948. június 8-i ítéletében Ferdinand Lom kassai bíró.
A tanúvallomások felidézik az egykori kassai gettóparancsnok kegyetlenségeit. Hofmann Zoltán elmondta, hogy súlyosan beteg, öreg zsidókat is a marhavagonokba hajtott, rugdosta és kutyakorbáccsal ütlegelte őket. Fridrich Sándor orvosként látta a gettóban zajló embertelenségeket. „Többször a németeket, még a Gestapót is kértem Csatáry megfékezésére” – olvasható az egyik dokumentumban. Zsurovszky Zoltán úgy tudta, hogy 1944 novemberében sikertelen merényletet kíséreltek meg Csatáry ellen. Részletekről azonban nem értesült.
Arra az újságírói kérdésre, vajon Csatáry László esetleg meggyanúsíthatja-e elfogultsággal a népbíróságot, Ondrej Podolec, az ÚPN szakértője így válaszolt: – A dokumentumok hiteles vallomások, amelyek igazságtartalmában a bíró egy pillanatig sem kételkedett – szögezte le. A Szlovákiai Zsidó Hitközség vezetői (UZNO) e héten felkérték a szlovák kormányt és a bűnüldöző szerveket, hogy kérjék a sokáig Kanadában, jelenleg Budapesten élő, háborús bűntettek elkövetésével gyanúsított Csatáry kiadatását.
– Elemzésünk szerint az 1948 márciusában ellene kiadott elfogatási parancs alapján ezt meg lehet tenni. A halálos ítéletet pedig letöltendő életfogytiglanra kell változtatni – szögezte le Pavol Sitár, a hitközség kassai szervezetének elnöke. Érdeklődésünkre a pozsonyi igazságügy-minisztériumban közölték, hogy egyelőre tanulmányozzák a lehetséges lépéseket. – Döntésünkről kellő időben értesítjük a közvéleményt – válaszolta pozsonyi tudósítónk megkeresésére Pavol Kubík, a tárca kommunikációs osztályának munkatársa.

Amerikai sürgetés

Csatáry László „hírhedt náci háborús bűnös” haladéktalan felelősségre vonását sürgette Áder János köztársasági elnökhöz és Orbán Viktor kormányfőhöz intézett levelében húsz amerikai kongresszusi képviselő. „Azért írunk önöknek, hogy a lehető legerőteljesebben sürgessük a hírhedt náci háborús bűnös, Ladislaus Csizsik-Csatáry igazságszolgáltatás elé állítását” – írták levelükben. Az aláírók között mindkét kongresszusi párt képviseltette magát.
Piros kiemelés tőlem'
Forrás : nol.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése