2012. július 5., csütörtök

A Frankfurter Allgemeine Zeitung miért dicséri Horn Gyulát az egykori pufajkást és hóhért?

Miért dicséri a német sajtó Horn Gyulát az egykori pufajkást és hóhért a születésnapján? A németek nem tudják,hogy a magyar jobboldal nem szereti Horn Gyulát? Provokálják a magyar kormányt?Ebből diplomáciai botrány lesz?Horn Gyula a jó magyar?

Berlin, 2012. július 5., csütörtök (MTI) - A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Horn Gyula pályafutását mutatta be csütörtökön a volt miniszterelnök 80. születésnapja alkalmából.
    A jó magyar című írás szerzője, Georg Paul Hefty kifejtette: Horn Gyula neve Németországban "a jó magyar" fogalmával vált egyenlővé, hazájában és a magyar emigráció körében azonban "az elképzelhető legnagyobb mértékben" vitatott személyiség, élete pedig "egyszerre tragikus és dicsőséges".
    Horn Gyula "sokáig vak volt" a párt "embertelenségével szemben", és részt vett az 56-os forradalom "leverésében és megtorlásában". Ugyanakkor külpolitikusként "előkészítette" az "átállást", és "soha nem riadt vissza attól", hogy "kiálljon meggyőződése mellett". Így például nem az illetékes belügyminiszter, hanem ő vágta át jelképesen a vasfüggönyt osztrák kollégájával, ami "hatalmas provokáció volt az NDK, Csehszlovákia és Románia számára".
    NDK-s polgárok ezrei "követték a jelet" - írta Hefty, hozzátéve, Horn ugyan "nem így képzelte el" a folyamatokat, de úgy vélte, hogy csak egy "logikus lehetőség van: az NDK-s menekültek kiutazásának diplomáciai előkészítése, egyetértésben az NSZK-val, és konfliktusban az NDK-s egykori ideológiai harcostársakkal".
    Horn Gyula mindezzel "nemcsak Németországban, hanem Magyarországon is bizalmat szerzett", az Egyesült Államok bizalmát azonban nem nyerte el, és 1994-ben "nemzetközi nyomásra" be kellett venni kormányába a Szabad Demokraták Szövetségét.
    Miniszterelnökként "elveszítette a harcot a korrupció ellen". Gondot okozott továbbá a külpolitikában a déli határoknál dúló háború, a belpolitikában pedig "a szocialista választók elvárásai és a kor gazdaságpolitikai szellemének összeegyeztethetetlensége" - vázolta fel Hefty az 1998-as választási vereséghez vezető utat.
    Pályafutása egészét értékelve azt írta: Horn Gyula "világpolitikai formátumú külpolitikus és tisztánlátó belpolitikus", de életútjának egy korai szakasza "szégyenletes".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése