2012. július 7., szombat

Orbán akcióterve megoldja az alacsony képzettségüek helyzetetét?

Orbán Viktor segíteni akar az alacsony képzettségű magyarokon.Július 3-án bejelentett egy új akciótervet,mellyel segíteni akar azokon akiknek a képzettségük alacsony.Ez egy dicséretes terv,mely segíthet sok ezer magyaron.Az MTI cikkéből ezt olvashatjuk:
Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi terv pontjainak többsége közvetlenül és előnyösen fog hatni a foglalkoztatási szempontból legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok elhelyezkedési esélyeire - véli a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).
A szakszervezeti tömörülés keddi közleményében úgy fogalmaz: "azt is mondhatjuk, hogy a kormány a bejelentett tervek végrehajtásával ellensúlyozhatja azokat a károkat, amelyeket az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével, az adójóváírás kivezetésével és az emiatt szükségessé vált elvárt béremelések szorgalmazásával éppen a most célba vett rétegek foglalkoztatásánál kiváltott".
    A MOSZ szerint a bejelentett intézkedések helyességét az is alátámasztja, hogy a 2011-2012-es adatok szerint Magyarországon a foglalkoztatást terhelő adószint, azaz a munkáltatót és a munkavállalókat terhelő társadalombiztosítási és egyéb járulékok eddig az élőmunka-költségeknek csaknem 40 százalékát tették ki, ami az ötödik legmagasabb az Európai Unióban. Ráadásul Magyarországon az átlag alatti kereseti csoportokban a foglalkoztatás adó- és járulékköltségei még ennél is magasabban, 44 százalék közelében álltak, azaz meghaladták az átlagos mértéket.
    A Munkástanácsok álláspontja szerint a most bejelentett intézkedések ezen a nem kívánatos helyzeten minden bizonnyal segíteni fognak, azaz hozzájárulnak az alacsonyabb képzettségűek és alacsonyabb keresetűek - ideértve a pályakezdő fiatalokat is - foglalkoztatásának ösztönzéséhez.
    A szakszervezet úgy véli, hasonlóan kedvező hatást gyakorolhat a foglalkoztatásra adózási szempontból a kisvállalatok adóterheinek csökkentése és adózásának leegyszerűsítése. Hozzáteszik: a kisvállalatok szerepe a foglalkoztatásban kiemelkedő, ezért nem mindegy, hogy milyen mértékben és milyen feltételekkel válnak érdekeltté a munkahelybővítésben.
    A szakszervezetek arra fogják biztatni a tagjaikat és a munkavállalókat, hogy a jövőben ne legyenek partnerei az adóelkerülő foglalkoztatást preferáló munkáltatói törekvésnek. Ha ez megvalósul, akkor az adócsomag kisvállalati kedvezmény része nemcsak csökkenti az adóbevételeket, hanem a kifehéredő foglalkoztatás nyomán többletbevételeket is hozhat a költségvetésbe a MOSZ szerint.
    A szakszervezet ugyanakkor hangsúlyozza: bár üdvözli a frissen bejelentett intézkedéseket, de tartós, jól fizető munkahelyek csak fejlődő, versenyképes gazdaságban keletkeznek. "E téren pedig még sok a tennivaló" - írja a szakszervezet, hozzátéve, hogy a magyar gazdaság termelékenysége évek óta stagnál, beruházásokra alig jutott forrás az elmúlt években.

MTI


Mit ír a sajtó ? Mit mondanak az érintettek?

"Azokról beszélek, akiknek a munkája az úgynevezett Feor 9-es főcsoportba tartozik, takarítók, kubikosok, rakodómunkások és más, képzettséget nem igénylő nehéz munkát végző honfitársainkról van szó" - mondta hétfőn Orbán Viktor a kormány munkahelyvédelmi akciótervének bemutatásakor, utalva arra, hogy a 24 és 55 év közötti munkavállalók egy részének a járulékait is megfelezi a kormány, nem csak a fiatalokét és az idősekét.
"Ezeket az embereket a kormány respektálja, tiszteli, elismeri, és segítséget nyújt számukra ahhoz hogy munkából eltarthassák magukat, és tisztességesen nevelhessék gyermekeiket" - tette hozzá Orbán. A kormányfő által felsoroltak mellett járulékfelezésre számíthatnak még az alkalmi munkások, a takarítók, a háztartási alkalmazottak, a konyhai kisegítők, az utcaseprők, a portások, a rakodómunkások, a csomagolók, az anyagmozgatók. Az [origo] tőlük érdeklődött kedden, mi a véleményük a miniszterelnök tervéről.
Tovább : origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése