2012. július 13., péntek

Harrach megvédte Prohászka Ottokárt a parlamentben '

Nagyon érdekes beszédet mondott Harrach Péter a KDNP politikusa-történésze.megvédte Prohászka Ottokárt az egykori katolikus püspököt.Példának hozta a rasszizmus elleni harcban.Harrach Péter véleményét osztja a többi magyar történész? Nem.Jó volna tisztázni a szerepét.Mit mondott Harrach Péter?
Közölte: a Nyirővel vagy Horthyval kapcsolatos vitába nem akar bekapcsolódni, de szerinte Prohászka Ottokárt mindenképpen meg kell védeni. Kijelentette: a rasszizmus elleni legbiztosabb védelmet a hiteles kereszténység jelenti.
Forrás: MTI Budapest, 2012. július 12., csütörtök
Prohászka személye túlmegy azon a szinten, hogy menthető legyen – mondta az ATV-nek Kovács M. Mária történész júniusban, amikor a püspök szobrának felállítása kapcsán kerekedett vita. - Nem egy konszenzusos személyiség a társadalomban és valószínűleg nem is lesz az – vélekedett Kovács M., Prohászka ugyanis korának jelentős ideológusa, bevallottan antiszemita is volt – tette hozzá. 

A nyilas mozgalom ideológiai alapvetése az ő műve, ő alakította ki a hungarista ideológiát. A közbeszédben egy addig páratlanul brutális nyelvet honosított meg, amelyben a zsidókat férgekhez, görényekhez hasonlította, és azt mondta, hogy ezeket az állatfajtákat ki kell irtani - magyarázta a történész.    

Katolikus püspökként Prohászka megáldotta az utcán grasszáló zsidóverő különítményeket, főpapként legitimálta azt az erőszakot, ami elvezetett a zsidóüldözéshez. Ö harcolta ki a Numerus Clausus zsidó kvótáját, vagyis ő volt a szöveg megírója és ő volt a kormánypárt elnöke, aki a zsidótörvény elfogadásra ajánlotta a képviselőknek, majd a Bethlen-kormánytól számon is kérte annak megvalósítását.
Forrás és videó: atv.hu 
                                              Ki volt Prohászka Ottokár?

Prohászka Ottokár (Nyitra, 1858. október 10.Budapest, 1927. április 2.) katolikus egyházi író, székesfehérvári püspök, a magyar keresztényszocializmus képviselője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

További információ : hu.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése