2012. július 13., péntek

Arcára fagyott a mosoly Victor Pontának Brüsszelben - Miért?

Arcára fagyott a mosoly Victor Pontának Brüsszelben.Miért?Mert nem elég volt az EU vezetőinek kioktatása a demokráciáról, hanem még Orbán Viktorhoz hasonlitották' Ez kiverte a biztosítékot Victor Pontánál és ezért lefagyott a mosolya.Ez már sok és sokk volt Ponta számára '
Brüsszelben számol be a romániai belpolitikai fejleményekről Viktor Ponta. A román kormányfő az uniós politikusoknak ígéretet tett arra, hogy minden olyan intézkedést visszavon, amely nem felel meg az európai normáknak. Ponta azt viszont visszautasította, hogy magyar kollégájához, Orbán Viktorhoz hasonlítsák.
 Még saját pártcsaládjának, az európai szocialistáknak a prominens képviselője, Martin Schulz is aggódik a szociáldemokrata-liberális román kormány intézkedései miatt. „Ragaszkodnunk kell az európai alapértékekhez. Románia miniszterelnöke tagja az Európai Tanácsnak, ezért tiszteletben kell tartania Európa alapszabályait” – figyelmeztetett az Európai Parlament elnöke, aki főként azt nehezményezte, hogy fontos törvényeket rendkívüli dekrétumokkal változtattak meg az elmúlt időszakban Romániában. 

Victor Ponta azt mondta: kész alávetni magát az Európai Bizottság vizsgálódásának. „Ha a bizottság arra a következtetésre jut, hogy a román kormány illetve parlament bármely döntése nem felel meg az európai normáknak, akkor haladéktalanul visszavonjuk” – mondta a román kormányfő, aki azonban visszautasította azt, hogy a magyar miniszterelnökhöz hasonlítsák. Ponta szerint az egyetlen hasonlóság kettejük között, hogy Viktornak hívják őket. Ő ugyanis nem változtatta meg a román alkotmányt, nem hozott médiatörvényt és nem csorbította a központi bank függetlenségét – érvelt Ponta. 

Hasonló indokokat fogalmazott meg Szergej Sztanisev, az európai szocialisták elnöke is, aki ugyancsak Brüsszelben találkozott Pontával. „Meggyőződésem, hogy Victor Ponta erősen elkötelezett a demokrácia minősége mellett, amit, főként, ami a különböző hatalmi ágak közötti fékek és ellensúlyok rendszerét illeti, az elmúlt években gyakran aláástak több európai országban, például Magyarországon is” – mondta Sztanisev. 

Ponta még csütörtök este beszámolt José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a romániai belpolitikai fejleményekről. Joseph Daul, az Európai Néppárt frakcióvezetője viszont nem hajlandó vele találkozni, amíg a román kormány nem tartja be a bukaresti alkotmánybíróság rendelkezéseit.
Videó és Forrás: atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése