2012. július 8., vasárnap

Mi tette tönkre Magyarországot? Szűrős Mátyás megmondja '

Sokan kérdezik,hogy mi tette tönkre Magyarországot.Több  nézet csap össze.Az egyik nézet az IMF-et teszi felelőssé. Hamarosan elkezdődik egy tárgyalás a megállapodásról.Ezért nem részletezem a témát.Hogyan került Szűrős Mátyás a Vasárnapi Újsághoz? Mindenki tudja,hogy ez az újság nem szereti a baloldalt és főleg a kommunistákat.Kivétel Szűrős Mátyás , akinek megbocsájtott Orbán Viktor és a jobboldal.Ezért nyugodtan válaszolhat a kérdésekre.Vajon az igazat mondja?Az olvasó döntse el,hogy elhiszi mindazt melyet Szűrős Mátyás mond'
Harminc éve lépett be az akkori Magyar Népköztársaság a Nemzetközi Valutaalapba (IMF). Ezt a félig-meddig titkos döntést utólag Szűrös Mátyás akkori moszkvai nagykövet jelentette be Nyikolaj Tyihonov szovjet miniszterelnöknek. A szovjet politikus hűvösen annyit mondott a magyar diplomatának a levélben átadott közlésre, hogy az IMF az imperializmus fellegvára, és tönkreteszi a hitelt felvevő országokat, különösen a gyenge, kiszolgáltatott államokat. „Egyébként pedig ez az önök dolga, Magyarország egy szuverén ország. Ha sikerülni fog, önöké lesz a dicsőség, ha nem, önöké lesz a súlyos kudarc” – idézte fel a volt szovjet kormányfő szavait a Vasárnapi újságban Szűrös Mátyás.

A volt MSZMP-s politikus elmondta, 1981-ben a magyar kormány lényegében eldöntötte, mivel nincs más megoldás, az ország belép a Nemzetközi Valutaalapba, ami 1982 márciusában meg is történt. Ennek előzménye a hetvenes ével elején kibontakozott úgynevezett olajválság, és ennek következtében újra erőteljesen felmerült a kérdés, hogy az ország hogyan finanszírozza magát a jövőben. Magyarország előtte körbejárta a szocialista államokat, de sehonnan nem tudott hitelt felvenni, majd Nyugat-Németországot is megkeresték, és ő sem vállalkozott a kölcsönnyújtásra.
A szovjetekkel annyit sikerült tisztázni,hogy mivel ők nem tudnak segíteni, a magyar kormány más megoldást keres. Ebben a helyzetben a Szovjetunió nem tudott mit mondani, ezért fogalmazott aztán Tyihonov úgy, hogy Magyarország szuverén, miközben a valóságban megszállt állam volt – tette hozzá Szűrös Mátyás.
Pierre-Elliott Trudeau kanadai miniszterelnök (k, a pulpitusnál) megnyitja 1982. szeptember 6-án a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank 37. évi együttes közgyűlését. Az emelvényen Jacgues de Larosiere, az IMF vezérigazgatója (b), Abdullatif Juszuf Al-Hamad, az IMF és a Világbank Kormányzótanácsának elnöke (k) és A. W. Clausen, a Világbank elnöke (j). (MTI/UPI)
(Pierre-Elliott Trudeau kanadai miniszterelnök (k, a pulpitusnál) megnyitja 1982. szeptember 6-án a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank 37. évi együttes közgyűlését. Az emelvényen Jacgues de Larosiere, az IMF vezérigazgatója (b), Abdullatif Juszuf Al-Hamad, az IMF és a Világbank Kormányzótanácsának elnöke (k) és A. W. Clausen, a Világbank elnöke (j). (MTI/UPI)
A politikus szerint hazánk akkori vezetése előtt nem volt jó megoldás, ezért a kényszerhelyzetben a legkevésbé rosszat választotta. Igaz azonban, hogy ez a lépés aztán tönkretette az országot, amely azóta is az adósságcsapdában vergődik, a kritikai megjegyzések, tehát jogosak – fogalmazott az egykori ideiglenes köztársasági elnök, aki úgy véli, hazánk 1982 után két birodalom satujába került.
A volt kommunista diplomata szerint ma fontosnak tartja, hogy országunk őrizze meg pénzügyi önállóságát a nemzetközi szervezetekkel szemben, az IMF szerinte ugyanis kizsákmányolja a hitelfelvevőket. „Ma az a helyes, hazafias magatartás, ha e tekintetben a kormány mellé állunk – politikai hovatartozástól függetlenül –, hogy az újabb megállapodása Nemzetközi Valutaalappal ne legyen direkt folytatása az eddigieknek, hanem javítsunk a helyzeten. Ahogy a miniszterelnök is fogalmazza: nekünk nem feltétlenül hitelre van szükségünk, hanem egy biztosítékra a megállapodás révén” – mondta a Vasárnapi újságban Szűrös Mátyás.
Forrás : hirado.hu/Hirek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése