2012. július 14., szombat

DNS-e és mobilja buktatja le Kata gyilkosát?

Bándy Kata halála nagyon megrázó számomra.Nagyon kevés információnk van,a rendőrség teljes erővel nyomoz ,reméljük sikerrel.Már felröppent a hír,hogy meg van az elkövető DNS mintája.A legfrissebb hír szerint a mobil is lebuktathatja az elkövetőt.Ez is egy verzió. A rendőrség többet tud,de a nyomozás érdekében hallgat.A Blikk cikke több információt tartalmaz,mely csak inkább találgatás.
A legfrissebb orvos szakértői vélemény szerint ugyanis a meggyilkolt lány holttestét már vasárnap 4-5 óra körül a Kiss Ernő–Délibáb utcától néhány méterre fekvő szemetes árokba hajította az aberrált gyilkos, aki Kata telefonját eldobhatta. – Vasárnap este az egyik barátnője próbálta hívni, de akkor már hiába – mondta korábban lapunknak Bándy Pál (56), Kata édesapja. – Az hamar kiderült, hogy a lányom mobiltelefonjának cellainformációjával a rendőrök nem jutottak eredményre.
Még tegnap is helyszíneltek a szakemberek a holttest megtalálásának helyén és környékén

Ám kérdés az, hogy a gyilkos gondolt-e saját készülékére, ugyanis, ha a telefon be volt kapcsolva, annak mozgása utólag is lekövethető a szolgáltatónál. A helyszíntől légvonalban néhány száz méterre három mobilátjátszót is összeszámoltunk. Úgy tudjuk, a nyomozók máris gőzerővel elemzik az adótoronyra feljelentkező hívásokat. Azt nézik, hogy a gyilkosság időpontjában hányan és kik telefonáltak egymással. Őket el fogja számoltatni a rendőrség. Csakúgy, mint legalább tízezer más embert. Nemcsak a környéken lakókat, hanem mindazok, akik ebben az időpontban arra jártak, buliból mentek haza, vagy munkába igyekeztek. Mint ahogy az áldozat kapcsolatrendszerében lévő több száz embert – például az iskola- és a munkatársakat, barátokat – is feltérképezik.
A nyomozók átnézik, elszámoltatják az elmúlt 10 év szexuáliserőszak-tevőit, vagy azokat, akik nőket vertek meg. Szerintük ugyanis a gyilkos nem először támadt, de feltehetően először ölt. Így különösen odafigyelnek arra a támadásra, ami néhány héttel a kegyetlen tett előtt történt. Akkor a nőnek szerencsére sikerült elmenekülnie.
A tettes meggyanúsításában nagy szerepet játszhat az az azonosításra alkalmas anyagmaradvány, amit a holttesten találtak a helyszínelők. Ebből DNS-profilt nyernek a szakértők, és amikor már ismert lesz a tettes, összehasonlíthatják az ő DNS-ével.
A nyomozók feltételezése szerint a gyilkos autóval ment az úton, amikor Katát meglátta, így nem zárható ki, hogy berángatta a kocsiba, majd megbecstelenítette és megfojtotta. Ezután pedig a Ledinán lévő fás-bokros területre rejtette a holttestet.
Értesülésünk szerint az tény, hogy a lány halálát fulladás okozta. Azt egyelőre vizsgálják, hogy ez akkor történhetett-e, amikor támadója befogta a száját és az orrát, hogy ne kiabáljon, vagy a nyakát szorította el. Emellett azonban számos sérülést is szenvedett az áldozat, így a fején is.
Úgy tudjuk, a lány minden holmiját megtalálták, a gyilkos nem vitt magával semmit.
Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes, aki tanácsaival segítséget nyújt a nyomozáshoz, a Blikknek azt mondta: jó irányba halad a nyomozás, ám arra kér minden esetleges szemtanút, hogy jelentkezzen a rendőrségen, még akkor is, ha számára jelentéktelennek tűnő információ van a birtokában.
P. L.–Cs. K.
 
Utcányi pontossággal bemérhető
A Blikk megkérdezett egy távközlési szakértőt, aki szerint ha egy telefon be volt kapcsolva, az utólag lekövethető a szolgáltatónál.

– Technikailag szinte bármi lehetséges, még az is megállapítható, hogy egy adott területről adott időben mely hívószámokról indítottak hívást, ám jogi aggályok felmerülhetnek, hiszen a szolgáltatókat egyenként kell megkeresni a rendőrségnek, és az előfizetők személyiségi jogai sem sérülhetnek – vélekedett a szakértő. A rendőrök ezért szerinte jellemzően egy konkrét készülék, a gyanúsított mobiljának cellainformációit szokták kikérni.

– A mobiltelefon a saját szolgáltatója adótornyaihoz csatlakozik. Amikor az egyik antenna hatóköréből átér a másikba, a rendszer egyebek mellett rögzíti, hogy ez mikor és milyen irányból történt. Az adatokból egy szoftverrel számítható ki, hogy merre mozgott – magyarázta a szakember. A mobilok pozíciója általában utcányi pontossággal mérhető be.

K. P.
 Forrás: blikk.hu

Kapcsolódó cikkek

Máshol ölhették meg Bándy Katát

Máshol ölhették meg Bándy KatátEddig még nem találták meg a rendőrségi pszichológus lány gyilkosát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése