2012. szeptember 1., szombat

Volt titkos magyar-azeri megállapodás?

Van egy régi magyar közmondás,hogy: Nem zörög a haraszt,ha....Ez a közmondás jut eszembe augusztus 31 óta.Valami bűzlik,de még nem érezhető a szaga.Nem nagyon tudom elhinni Selmeczi Gabriella okos érvelését,mert nem olyan nagy hülye Navracsics,hogy átlehessen verni.Feltevődik a kérdés: Volt titkos megállapodás Magyarország és Azerbajdzsán között?Eddig a magyar kormány tagad és mentegeti magát.Ez a leghelyesebb a szavazók részére, de mit mond a világ.Már a nemzetközi hírcsatornákra került Magyarország.Ez nem biztos előny nekünk.De mit ír az azeri sajtó?Sajnos nem valami jót rólunk '
Az azeri news.az hírportálon megjelent szombati interjúban az azeri államfő külföldi kapcsolatok osztályának vezetője Novruz Mammadov arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök legutóbbi bakui látogatásán született megállapodás döntő fontosságú volt Ramil Safarov kiadatásának ügyében. 

Tájékoztatása szerint teljesen zárt ajtók mögött folytak az egyeztetések a 2006-ban Budapesten életfogytiglanra ítélt azeri gyilkos ügyében. Titkos tárgyalásokat bonyolítottak le az elmúlt egy évben Ilham Aliyev azeri államfő ellenőrzése alatt. A végső megállapodás szempontjából kulcsfontosságú volt Orbán Viktor miniszterelnök júniusi bakui látogatásán létrejött egyezség - nyilatkozta. 

Emlékezetes, Orbán Viktor két hónappal ezelőtt járt Azerbajdzsánban. A magyar kormányfő akkor Bakuban azt hangsúlyozta, hogy a jelenleginél szorosabb együttműködést kell kialakítania a Kaszpi-tenger térségével az Európai Uniónak ahhoz, hogy minél biztonságosabb legyen a közösség energiaellátása. Az egynapos azerbajdzsáni látogatáson részt vett Orbán Viktor a nap folyamán találkozott Ilham Aliyev köztársasági elnökkel, Artur Rasizade miniszterelnökkel és a kaukázusi ország állami olajipari vállalatának vezérigazgató-helyettesével is. (A magyar miniszterelnök ezt megelőzően 2010-ben járt Azerbajdzsánban.) Az elmúlt hetekben pedig olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a kormány a keleti nyitás politikájának keretében azt szeretné elérni, hogy Azerbajdzsán 2-3 milliárd eurónyi magyar állampapírt vegyen. Később magyar részről hangsúlyozták, hogy egyelőre csak a tapogatózás fázisában vagyunk a kaukázusi országgal. 
Titkos azeri-magyar megállapodásról írnak külföldön
Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2012 júniusi bakui látogatásán találkozott Ilham Alyev azeri köztársasági elnökkel. Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala.
Forrás : portfolio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése