2012. szeptember 8., szombat

Civilek tüntettek a Jobbik ellen,a Jobbik az IMF ellen tüntetett Veszprémben

Civilek tüntettek Veszprémben a Jobbik által szervezett Magyar Élet Menete  demonstráció ellen.Félpályás útlassító akciót szerveztek.Addig a Jobbik tüntetett elsősorban az IMF ellen.A lényeg az,hogy nem volt botrány vagy erőszakos cselekmények.

A tiltakozó megmozdulást a Világos Veszprémért Mozgalom hirdette meg. A szervezet - saját meghatározása szerint - "egy civil összefogás, mely városukat szerető, annak nyugalmát és békéjét féltő, demokratikus gondolkodású magyar emberek mozgalma".
A forgalomlassító demonstráció kezdetén a szervezet szóvivője, Nagy Imre elmondta: az útlezárással arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "Veszprém nem kér a Jobbik meneteléséből, nem kér a megfélemlítésből, a betiltott egyenruhásokból, a paramilitáris szervezetekből, a békétlenkedésből".
Szerintük a Magyar Élet Menete elnevezés "burkolt zsidózás". Megjegyezte: Veszprém békés város, ahol a véleménykülönbségeket párbeszéd útján mindig el tudták rendezni, nem kellett máshonnan embereket idevezényelni, hogy nyomatékot adjanak a véleményüknek.
Fehér szegfűvel a színházkertbe
A Veszprémbe vezető hét út mentén 200 gépjárművel mintegy 400 demonstráló lassította a forgalmat; a Budapest felől érkezők jelentős torlódásokkal szembesültek.
A tiltakozók fél tizenegykor fehér felsőruházatban a színházkertbe vonulnak, ahol az uniós köztársasági elnökök által ültetett fáknál és emléktáblánál egy-egy szál fehér szegfűvel és néma főhajtással "emlékeznek meg a köztársaságról".
A Világos Veszprémért Mozgalomhoz csatlakozott a Buhim-Völgyi Baráti Kör, a Buhim-völgyi Szalon Kulturális Egyesület, a Demokratikus Koalíció Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, a HIT Gyülekezete, a Józan Ész Társaság, a Kádártai Lakosok Egyesülete, a Lokálpatrióták a Városért Közhasznú Egyesület, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Veszprém megyei szervezete, az MSZP Veszprém, a Szövetségben Együtt Magyarországért Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, a Magyar Szolidaritás Mozgalom Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei és a Veszprémi Polgári Társaskör.
Forrás : hirado.hu
A rendezvénnyel egy időben civil szervezetek félpályás útlezárással és transzparensekkel tiltakoztak a szélsőjobboldali eszmék ellen. A Jobbik elnöke beszédében úgy fogalmazott: azok, akik ellenük demonstrálnak, a magyar élet ellen tüntetnek, és a megszorításokat és az IMF megszorításait támogatják: „Nem azért tüntetünk, hogy legyen 14. havi nyugdíjunk, azért tüntetünk, mert szeretnénk életben maradni. Ide jutottunk, ide süllyedtünk, ezt adta nekünk ez a 22 év.”
Videót a Hir TV-ben nézheti'


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése