2012. szeptember 3., hétfő

A százéves Radnóti Miklósné Gyarmati Fannit köszöntötték

A százéves Radnóti Miklósné Gyarmati Fannit köszöntötték
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni kereken 100 éves.Őt köszöntötték az ablaka előtt. Még leírni is sok az életkorát.Egyik legnagyobb magyar költő felesége volt.Egy évvel ezelőtt írtam egy bejegyzést Fanni vagy Fifi néniről.Akkor 99 éves volt és a Kohányi Társaság is köszöntötte.Ebben az évben az újlipótvárosi Pozsonyi Piknik rendezvény keretében köszöntötték Fanni nénit.100 luftballont engedtek el Fanni néni ablaka előtt,aki nem jelent meg,mert ez a szokása.Az egyik szereplése nyilvánosság előtt a József Attila szobor megvédése volt.Ebben az évben a magyar sajtó nagy terjedelemben számolt be az ünnepségről.Az  M1 is tudósított erről az eseményről.


Idén negyedszerre rendezték meg az újlipótvárosi Pozsonyi úton az időközben a magát a kerületrész egyik legjelentősebb kulturális eseményévé kinövő Pozsonyi Pikniket. A Pozsonyi út legelején, a Budai Nagy Antal utca kereszteződésében álló színpadról Bálint András színész, a Radnóti Színház igazgatója köszöntötte a pont a színpad melletti házban, a Pozsonyi út 1-ben lakó, századik születésnapját szeptember 8-án ünneplő Gyarmati Fannit. Radnótiék 1935-ös házasságkötésükkor költöztek a ház egyik lakásába és Gyarmati Fanni azóta is, hetvenhét éve ott lakik.

„Mindenki, aki csak pár évre iskolába tévedt ezen a tájon, ismeri a hölgy nevét” – fogalmazott meleg hangú beszédében Bálint András, elszavalta Radnóti Két karodban című versét, majd száz léggömböt eresztettek a magasba, úgy, hogy azok elhaladjanak Gyarmati Fanni ablaka előtt.
Forrás : atv.hu 

Gyarmati Fanni - Radnóti Miklós felesége, szerelme, múzsája 

Amikor a Múzsák estjét még jó pár hónappal ezelőtt kitaláltam, s végiggondoltam, kik lehetnének a vendégeim, az első, aki eszembe jutott: Fifi néni, azaz Gyarmati Fanni volt. Tudtam, Édesapámmal jóban vannak, tudtam, melyik házban lakik a Pozsonyi úton - abban, amit még egykoron Radnóti Miklóssal vettek birtokba, s amelyen ma már a költő táblája van kiakasztva-, s tudtam, már nagyon idős, nem jár rendezvényekre. Élet-szerénysége és hite megakadályozza, hogy szerepeljen: ahogy vallja, nem őt kell ünnepelni, hanem inkább a verseket kell olvasni, nem őt kell nézni, hanem Radnótira emlékezni.

Édesanyámmal együtt felhívtuk Fifi nénit telefonon, s másfél héttel ezelőtt, egy vasárnap délután meglátogattuk. Izgalommal vegyes várakozás volt bennem, hisz tudtam: egy olyan asszonnyal találkozhatom, akit a versek, a szerelmes, erőt-adó,. vágyakozó és bizalom-pecsétes sorok által már ismerek. A találkozás - amelyet nemsokára, még a Múzsák estje előtt reményeim szerint egy újabb fog követni - feledhetetlen volt, lett, meghatottan hallgattuk a majdnem 100 éves Fifi nénit, aki elmesélte, hogy nagyon magához közelinek érzi az állatokat, hogy nem szereti a gépeket, ellenben sokat hallgat rádiót, s azt a gyönyörű emléket, mikor a Radnóti hajó tulajdonosa - mjvel Fanni a hajó átadójára nem ment el (a fenti indokok miatt) - személyesen hívta meg egy két hetes tengeri hajó utazásra, több évtizeddel ezelőtt, s mennyire varázslatos volt az út, amelyen minden este a tengeren hajózva, a férjéről elnevezett hajón nézte az eget, s érezte magához közelinek az oly' távoli emlékeket.

Édesanyám, aki világ életében visszahúzódó, támasz-asszony volt, de a Múzsák estjén most kivételesen ő is "szerepelni" fog, meghatóan kérdezte Fifi nénit életről, házasságról, versekről.

Radnótiné Gyyarmati Fanniról az elkövetkezőkben is bőven lesz még szó, de ahogy ő mondta: olvassátok addig is Radnóti verseit!

Fifi néni

A két "Múzsa": Radnóti Miklós özvegye és Juhász Ferenc felesége

Fifi nénivel
Köszönet a szerzőnek ' Forrás : facebook.com 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése