2012. szeptember 5., szerda

Engem is meg akart ölni az azeri baltás gyilkos

– Biztos vagyok benne, hogy hazám támogat ebben – mondta egy örmény lapnak Hayk Makuchyan, aki szerint etnikai okokból gyilkolt az azeri katonatársa.

A férfi szerint Azerbajdzsán és Magyarország hozzáállása a kiadatáshoz cinikus, és hazánk bűnrészes abban, ami történt. Nevezetesen, hogy Ramil Bakiba szállítása után kegyelmet kapott és előléptették.

Hayk Makuchyanban a mai napig élénken élnek az emlékek arról, hogy Ramil, miután Gurgen Margaryant megölte, elindult, hogy vele is végezzen. A férfi azonban tudván az azeri gyilkos tervét bezárkózott a szobájába. Ramil próbálta a baltával szétverni a zárat, de mire sikerrel járt volna, elfogták.

Tettéért Safarovot 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a magyar hatóságok. Arról azonban, hogy a baltás gyilkost Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak, az örmény túlélő már korábban tudhatott. Legalább is ezt állítja a magyarországi örmény önkormányzat elnök-helyettese.

– Másnap, amikor megtudtam, hogy ki fogják adni Safarovot, kirohantam Jerevánba, beszéltem Hayk Makuchyannal is, neki is elmondtam, hogy mire készül Magyarország. De mint a többi örmény, ő is hitetlenkedve fogadta a hírt – mondta Akopján Nikogosz.

A kiadatási botrány körül továbbra sem csitulnak a kedélyek. Miután több cikk is született arról, hogy Magyarország titkos alkut köthetett az azeriekkel gazdasági érdekből, a kormány rögtön cáfolta ezt, csakúgy mint Azerbajdzsán.

Az azeriek közleményükben azt írják: „Az Azerbajdzsáni Köztársaság állami olajalapja hivatalosan bejelenti, hogy nem fontolgat semmilyen beruházást államkötvényekbe vagy más pénzügyi eszközökbe Magyarországon”. Szijjártó Péter korábban pedig úgy fogalmazott: élénk a fantáziájuk azoknak, akik államkötvény-vásárlást látnak a háttérben. Közben kedden ezrek gyűltek össze a Kossuth térnél tiltakozásuknak hangot adva, Azerbajdzsán budapesti nagykövetésgének dolgozóit pedig halálosan megfenyegette egy örmény terrorszervezet.
Forrás : blikk.hu
Hayk Makuchyan túlélte Safarov támadását

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése