2012. szeptember 7., péntek

Orbán Viktor interjú : Enyhített az IMF'?

Orbán Viktor a szokásos pénteki interjúban,melyet a 180 perc műsornak adott, kijelentette,hogy az IMF enyhített  a feltételeken.Nem kell a pénz Magyarországnak? Csak a védőháló kell?Minden jóra fordul? Orbán Viktor szerint nem Magyarország a felelős az azeri-örmény konfliktusért.

A sárvári frakcióülés célja egyrészt a képviselőcsoport egyben tartása, másrészt a legfontosabb feladatok átbeszélése és az elvégzett munka értékelése volt – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában a kormányfő.
Kifelé az adósságcsapdából
Utóbbiról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta:a kabinet jól áll az egyik fontos céljának megvalósításában, az ország adósságcsapdából való kivezetésében. Az államadósság csökken - a 2010-es kormányváltáskori forintértékkel számolva jelenleg 77 százalék körül van a mértéke, a devizahitelesek közül is sok százezernek nyújtott segítséget a kabinet, az eladósodott vállalatok szintjén azonban még nem történt elég változás, "ott boldogulok a legnehezebben" - fejtette ki.
Kell a munkahelyvédelmi akcióterv
A másik nagy vállalás, a munkahelyteremtés is jól áll, a közmunka például "kivételesen sikeresen halad", vagyis nem igaz, hogy az emberek lusták lennének - fogalmazott Orbán Viktor. Az ősz legfontosabb feladatának a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtását nevezte, és azt mondta, nem lehet meghátrálni "akkor sem, ha például az IMF és az EU egyébként olyasmit kér tőlünk, ami lehetetlenné tenné a munkahelyvédelmi terv végrehajtását".
Van rá pénz
A kérdésre, hogy meglesz-e a programhoz szükséges 250-300 milliárd forint, azt felelte, ez áll az IMF/EU-tárgyalódelegációval folytatott vita középpontjában is, mert a nemzetközi szervezetek szerint az akcióterv nélkül rendben lenne az ország költségvetési egyensúlya, a magyar kabinet viszont úgy látja, megvan a büdzsében a szükséges fedezet. "Két, egymástól messze lévő álláspont között kell majd megállapodást létrehozni. Ez lehetséges (...), jól haladunk" - közölte a miniszterelnök.
Friss a lista
Az IMF-feltételekről szólva a kormányfő hangsúlyozta: az EU csütörtökön tárgyalt Magyarország helyzetéről, amelynek során az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. A tegnap ismertetett, legalább 30 pontos lista ennek a dokumentumnak a része, tehát nem egy július végi javaslatcsomagról van szó - hangsúlyozta. 
Magyarországnak nem pénz kell
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban is megismételte: a dokumentum diktálta javaslatok alapján biztosan nem kell IMF-megállapodás, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez az első alkalom, amikor az IMF készenléti helyett elővigyazatossági hitelről beszél Magyarország esetében, azaz elismeri, hogy nem pénzre van szükségünk, ami nagyon komoly előrelépés.
Lesz megállapodás
Lesz megállapodás, csak a feltételekben kell kompromisszumra jutni, a jelenlegi IMF-követelésekhez képest más alapon kell megegyezni - jelentette ki a kormányfő, aki szerint szerint  néhány pontban ugyan egyet lehet érteni a Valutaalap feltételeivel - példaként a bürokrácia leépítését és a költségvetési hiány alacsonyan tartását említette - azt azonban megismételte: a nyugdíjakat vagy a családi pótlékot a kormány nem hajlandó csökkenteni. Orbán Viktor hozzátette: a kabinet a következő 7-10 napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki.
Az EKB átlépte a Rubicont
A kormányfő a rádióinterjúban emlékeztett: Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtökön bejelentette: az Európai Központi Bank kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez. Orbán Viktor ezt úgy értékelte, az EKB átlépte a Rubicont, ma ugyanis az a merev közfelfogás uralkodik Európában, hogy a jegybankok kizárólag a pénz értékének megőrzésével foglalkozhatnak. Ehhez képest az EKB-elnök bejelentése egy teljes áttörés - jelezte, hozzátéve, hogy szerinte ez a változás az eurózónához nem tartozó államok jegybankjaira is hatást gyakorol majd, de hogy pontosan milyet, még nem tudni.
Egyszerűsödő választási adminisztráció
A Fidesz-KDNP fontolgatja azt az LMP-s javaslatot, hogy az országgyűlési választáson ne ajánlószelvény-gyűjtéssel történjen a jelöltállítás, a kötelező választási részvételről szóló MSZP-s kezdeményezéssel viszont nem szimpatizál a kormánypárti frakciószövetség - mondta a kormányfő, aki szerint az előzetes feliratkozás szélesíteni fogja a szavazáson a részvételt, nem pedig csökkenteni.
Senki nem szorulhat ki
A miniszterelnök szerint a magyar politika mostnar egy teljesen új korszakba lépett, "egy világnemzet vagyunk", tízezrével élnek magyarok a világban, ezért annak érdekében, hogy a jogosultak közül senki ne szoruljon ki a választás lehetőségéből, új megoldásokat kell találni. Az egyik ilyen szerinte az előzetes feliratkozás intézménye, ugyanis nem lehet másképpen nyilvántartásba venni például a Kárpát-medencében élő magyarokat, mint így, továbbá csak ezzel a módszerrel tudják biztosítani a voksolás napján külföldön tartózkodó és tartósan külföldön dolgozó, de magyarországi lakhellyel rendelkező embereknek a választást. Csak London környékén van legalább százezer magyar, Németországban pedig akár több százezren is lehetnek - jegyezte meg. Minden szakértő azzal ért egyet - folytatta -, hogy egy rendszernek kell lennie, vagyis nem lehet az egyik embernek ilyen, a másiknak olyan szisztémát kialakítani, ezért a Magyarországon élőknek is lesz feliratkozás.
Kopogtatócédula helyett
Orbán Viktor megemlítette, fontolgatják azt az LMP-től származó javaslatot, hogy a jelöltállítás ne  kopogtatócédulával történjék, mert az a választás bürokratikus jellegét növeli. Arra a kérdésre, hogy mi léphet az ajánlószelvény-gyűjtés helyébe, azt válaszolta, sokfajta megoldás létezik, majd szimpatikusnak nevezte például a német rendszert, ahol nincs kopogtatócédula, mégis van jelöltállítási szisztéma. "Ki fogjuk választani azt, ami jó, meglátjuk, hogy az LMP mit gondol, mégiscsak az ő javaslatukról van szó" - tette hozzá. A kormányfő kitért arra is, hogy az MSZP kötelező részvételt javasol a választáson, amire szintén van példa Európában, de ezzel a Fidesz-KDNP-frakció nem szimpatizál, viszont olyan nyitott kérdésnek tekintik a kormánypártok, amelyről majd a parlamenti vitában döntenek. Összegzése szerint a feliratkozás a részvételnek egy szélesebb lehetőségét teremti meg, senki nem szenved hátrányt miatta, nem lesz kitéve felesleges zaklatásnak. A feliratkozás hosszú lesz, sokféle módon lehet majd megtenni, "szélesíteni fogja a részvételt, és nem csökkenteni" - zárta szavait Orbán Viktor.
Azeri kiadatás: nem a mi konfliktusunk
Orbán Viktor szerint Magyarország nemcsak jóhiszeműen, hanem az európai jogi hagyományt, előírásokat, kultúrát és civilizációs normákat betartva járt el az azeri baltás gyilkos kiadatása ügyében. Ez a történet nem Magyarországról szól, hanem két másik országról; "a vita nem rólunk szól, mi ebben nem vagyunk érintettek, ez nem a mi konfliktusunk, ez nem magyar érdek" - jelentette ki a miniszterelnök. Mint mondta, a magyar érdek az volt, hogy "kimaradjunk ebből a konfliktusból, és ez most megtörtént". Magyarország szerinte büszke lehet arra, hogy egy átlátható, mindenki által ismert európai joggyakorlatot folytat a kabinet, vagyis ha egy állam írásban rögzíti, hogy a bűncselekményeket Magyarországon elkövetővel szembeni büntetés-végrehajtást átvállalja, akkor azt az embert mi átadjuk. "Ha erről írásban nyilatkozik, akkor mi annak mindig eleget teszünk" - magyarázta Orbán Viktor.
Forrás : hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése