2012. szeptember 3., hétfő

Az azeri ügy érdekessége - elmondja Lattmann Tamás nemzetközi jogász

Lattmann Tamás nemzetközi jogász emlékeztetett: épp Azerbajdzsán volt az egyik ország, amelyik feltételt kötött 83-ban az amnesztiáról szóló 12-es cikkelyhez.
Jogi értelemben ugyan nem vétett hibát a kiadatással kapcsolatban a magyar diplomácia, az előkészítés során azonban nagyobb odafigyelésre lett volna szükség – jelentette ki a Duna TV Közbeszéd című műsorában Lattmann Tamás nemzetközi jogász.
A kormány szerint az azeri közigazgatási minisztérium levele garanciát nyújtott arra, hogy az ítélet végrehajtását az ázsiai országban is folytatják. A szakértő ugyanakkor úgy látja: a dokumentum csupán tájékoztat az azeri gyakorlatról, konkrét ígéret nincs benne arról, hogy Safarov börtönben marad. Ezért nem lehet biztosan arról beszélni, hogy a magyar felet átverték, körültekintőbben kellett volna eljárni – magyarázta.
Az ügy jogi hátterével kapcsolatban megjegyezte: ebben az esetben a büntetőeljárás-végrehajtás átadásáról volt szó. Ez azt jelenti, hogy az átvevő állam nem vonja kétségbe a gyilkos ügyében hozott ítéletet, akinek jogi minősítése sem változik meg – tette hozzá. Alapvetően ez biztosítja, hogy az ítéletet végre is hajtják, az elnöki kegyelem azonban megakadályozhatja ezt – mondta Lattmann Tamás.
A jogász szerint nem szerencsések azok a külföldi nyilatkozatok, amelyek elítélik Magyarországot pusztán az átadás miatt. Az eset érdekessége, hogy az 1983-as strasbourgi európai egyezmény aláírásakor Azerbajdzsán és Németország az amnesztiáról szóló 12-es cikkelyhez egy olyan feltételt szabott, amely szerint az azeri és német fél által átadott személyeket csak akkor menthetik fel, ha azt a „kiadó” ország is jóváhagyta.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kérték-e Magyarország hozzájárulását a kegyelemhez, ezért nem zárható ki annak a lehetősége, hogy Azerbajdzsán nemzetközi jogsértést követett el – közölte a szakértő.
Lattmann Tamás úgy látja: szükség lehet a kármentésre nemzetközi szinten. Az örmények felháborodását pedig azért is meg lehet érteni, mert egy családnak – kicsit Magyarország hibájából – másodjára kell feldolgoznia a fia elvesztését, miután gyilkosából nemzeti hőst csináltak – jegyezte meg a nemzetközi jogász.
Forrás : hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése