2012. szeptember 5., szerda

Országos Örmény Önkormányzat nyilatkozata

Nehéz helyzetben vannak a magyarországi örmények.Az Országos Örmény Önkormányzat nyilatkozata tükrözi az örmények véleményét. Bírálják a magyar kormányt,mely érthető.Az MTI a lényeget emeli ki a nyilatkozatból,a Nol részletezi.


Budapest, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - Serkisian Szeván Simon, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke szerint Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ügyében a magyar kormány nem volt rosszhiszemű, semmi ok ennek feltételezésre, de rendkívül naiv és szakmaiatlan volt.
    Az elnök az örmény önkormányzat keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak kellett volna képviselnie a szakmaiságot az ügyben, de a tárca "nem állt a helyzet magaslatán".
    Serkisian Szeván Simon felolvasta nyilatkozatukat, amelyben úgy fogalmaztak, a magyar igazságügyi szervek, "a morális szempontokat figyelmen kívül hagyva", Azerbajdzsánnak engedelmeskedtek. Az Országos Örmény Önkormányzat kéri az ügyet és annak hátterét feltáró vizsgálat megindítását, a politikai, vagy akár büntetőjogi felelősség megállapítását - áll a nyilatkozatban.
Azzal kapcsolatban, hogy örmény tüntetők Jerevánban magyar zászlót égettek, Avanesian Alexan Artin elnökhelyettes azt mondta, ez "elszigetelt jelenség volt", csak néhány szélsőséges vett benne részt, az Örményországban élő örmények "a maguk módján" higgadtan viselik a történteket. Az ország erejét a diaszpóra adja, amely például az Egyesült Államokban és Franciaországban komoly érdekeket képvisel - mutatott rá. Kiemelte: a diaszpórában élők az ilyen bűncselekményeket "a népirtással egyenértékűnek" tartják.

'Nem kétséges, hogy a Jobbikot Azerbajdzsán fizeti' -Nol.hu cikk


Serkisian Szeván: Vizsgálatot követelünk!

Népszabadság - Kurucz Árpád 
Azt a nemzetközi konvenciót, amire hivatkozva Magyarország átadta Safarovot Azerbajdzsánnak, nem arra találták ki, hogy egérutat engedjenek a bűnelkövetőknek – hangsúlyozta Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke. A magyarországi örmények sajnálatukat és megdöbbenésüket fejezik ki a történtek, a diplomáciai kapcsolatok megszakadása miatt. Egyúttal vizsgálatot követelnek a politikai – vagy akár a büntetőjogi – felelősség megállapítására. Az örmények úgy ítélik meg, a magyar igazságügyi szervek Azerbajdzsánnak engedelmeskedve figyelmen kívül hagyták a legfontosabbat, a morális szempontokat.

Az Országos Örmény Önkormányzat próbál közvetítő szerepet betölteni, de Serkisian Szeván nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy az indulatok erőszakos cselekményekhez vezethetnek.
Felvetésünkre, hogy gazdasági szempontok közrejátszhattak-e Safarov kiadásában, az örmény önkormányzati elnök kitérő választ adott. Szerinte Azerbajdzsánban érzékelték Magyarország gazdasági érdeklődését, és ezt kihasználva „próbálták becserkészni a magyarokat”.

Most „mindenki a Fideszre húzza rá a vizes lepedőt”, de – tette hozzá – Magyarországon van egy olyan párt, amely Azerbajdzsánnal kapcsolatban „folyamatosan hazugságáradattal traktálja a társadalmat”. A Jobbikról van szó. Serkisian Szeván úgy vélte, nem kétséges, hogy a Jobbikot Azerbajdzsán fizeti. Konkrét bizonyítékai nincsenek, a szélsőjobboldali párt megnyilvánulásai alapján következtet erre.

A tájékoztatón jelen volt Soósné Gáspár Gabriella is, aki az örmény katonai minisztérium megbízásából a sértettet képviselte a Safarov-perben. Elmondása szerint alaptalan a védelem mostanáig hangoztatott álláspontja, hogy a gyilkos tudatilag beszűkült állapotban volt. A szakértői vélemények bizonyos pontokon eltértek, de a rasszista indítékról nem volt vita. Safarov nem kevesebb mint 26 baltacsapással ölte meg örmény áldozatát, és – miközben azeri társa próbálta jobb belátásra téríteni – egy másik örmény katonát is meggyilkolt volna, ha az illető nem zárkózik be a szobájába. Safarov a tárgyalás során egyszer sem mondta, hogy megbánta volna tettét – jegyezte meg. Soósné Gáspár Gabriella elmondta, hogy a nemzetközi jog szerint ilyen esetekben értesíteni kell azokat az országokat, amelyeknek légterét az átadott személy szállításakor használják. A magyar kormánytól egyebek mellett azt kérdezi, hogy Safarov ügyében ez megtörtént-e.
Nol videót itt nézheti meg '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése