2012. szeptember 1., szombat

Mikó-ügy: tízezrek a sepsiszentgyörgyi tüntetésen

Megkezdődött az erdélyi magyar történelmi egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által szervezett demonstráció, amelyen a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen tiltakoznak.
A buzaui bíróság június 29-én, három-három év letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román egyházi visszaszolgáltatási bizottság tagjait, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megsemmisítette és negyedmillió eurónyi kártérítés befizetésére kötelezte az egyházat.
Az "Igazság Napja" elnevezésű demonstráción a tüntetők "Igazságot!" feliratú, magyar, román és angol nyelvű táblákat emelnek a magasba. "Igazságot, Markónak, Marosánnak, a Mikónak" - olvasható egyes táblákon, a restitúciós bizottság három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt tagjaira, Markó Attila államtitkárra, Marosán Tamásra egyházi jogtanácsosra, valamint a Székely Mikó Kollégiumra utalva.
A délelőtt folyamán mintegy száz autóbusz érkezett a városba. Az Erdély minden tájáról érkezett és a város templomainál összegyűlt sepsiszentgyörgyi tüntetők harangzúzás közepette vonultak az iskola épülete elé. A színpad előtt, az első sorokban, a négy erdélyi magyar történelmi egyház lelkészei állnak.
Harmincezren a tüntetésen
A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t hogy az Igazság Napján csaknem harmincezer ember gyűlt össze a Székely Mikó Kollégium előtt zajló tüntetésen.
Az iskola épületére óriásplakátokat feszítettek ki. Az egyiken az Európa Tanács angol egy 1993-ban kiadott felhívása szerepel angol nyelven, amelyben - az ország tagfelvételekor - az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására és az anyanyelvű, felekezeti oktatás újraindítására szólítja fel Romániát.
MTI Fotó: Henning János
Két másik román nyelvű óriásplakát az egyháznak a Székely Mikó Kollégium épülete feletti tulajdonjogát igazolja: egy 1928-ban kiadott miniszteri bizonylat és az 1948-as államosítási jegyzőkönyv révén.
Kató: a magyarok lojálisak, de tiszteletet várnak
A nagygyűlésen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntötte házigazdaként a résztvevőket. Rámutattak, hogy az erdélyi magyarok inkább lennének lojális, mint rebellis tagjai a román társadalomnak, de elvárják, hogy identitásukat, és tulajdonjogukat tiszteletben tartsák.
Tőkés: Románia teljesítse vállalt kötelezettségeit!
Romániának teljesítenie kell az európai csatlakozáskor vállalt kötelezettségeit, és vissza kell szolgáltatnia az egyházak elkobzott vagyonát - hangoztatta a demostráción Tőkés László európai parlamenti képviselő.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke rámutatott: ő maga édesapja iskolája elé jött tüntetni, de a demonstráció minden résztvevője ősei jogán szólal fel az egyházi, közösségi vagyon védelmében.
Tőkés László - MTI Fotó: Henning János
A volt püspök hozzátette: egyetért Pap Gézával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével abban, hogy a Mikó-ügy politikai megrendelésre, titkosszolgálatok közreműködésével született az erdélyi magyarság megfélemlítése érdekében.
Kelemen: el a kezekkel a közösség vagyonától!
Ne bántsák az erdélyi magyarok múltját, és ne rabolják el a jövőjét! - így fogalmazta meg a demonstráció üzenetét  a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnök.
Kelemen Hunor beszédében kifejtette, azért gyűltek össze a tüntetők Sepsiszentgyörgyön és azért támogatják őket még százezrek és milliók, mert az erdélyi magyar közösség múltja és jövője forog kockán.
"El a kezekkel az egyház tulajdonától, el a kezekkel az egyház vagyonától! Azért vagyunk itt több mint huszonötezren, hogy együtt kiáltsuk világgá: ne vegyétek el azt, ami a miénk! Ne tegyetek igazságtalanságot egy egész nemzeti közösséggel!" - fogalmazott az RMDSZ elnöke.
Kiáltvánnyal zárul a demonstráció
A tüntetés kiáltvány elfogadásával zárul, amelyben a résztvevők igazságot követelnek az elítélteknek és felszólítják Romániát, hogy ne akadályozza az államosított egyházi vagyon visszaszolgáltatását.
Forrás :  hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése