2012. szeptember 6., csütörtök

Továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen

A kuruc.info tovább működhet.Nincs jogi akadálya' Ez egy jó hír a szélsőséges csoportoknak.Tovább onthatják a jobbnál jobb híreket álnéven a szerkesztők.Nincs akadály. Az amerikai Varga Béla védve van jogilag. A ORFK nem tud tenni semmit ebben az ügyben.Ennyit ér a nemzetközi jog ?


Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t.
    "Tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen" - áll az ORFK Kommunikációs Szolgálata által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Az MTI azután kereste meg a rendőrséget, hogy az atlatszo.hu oldalon kedden közzétett cikkben az volt olvasható: "a kaliforniai Healdsburgben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa".
    Az ORFK közölte, hogy a kuruc.info portállal szemben jelenleg tíz eljárás van folyamatban az ország több rendőri szervénél, a Budapesti Rendőr-főkapitányság négy ügyben nyomoz, de számos megyei és városi kapitányság is folytat eljárásokat a weblappal kapcsolatban.
    Közleményükben kitértek arra is, hogy "nincs, és nem is volt érvényben olyan központi utasítás, mely szerint a kuruc.info-t érintő feljelentések esetében el kellene tekinteni az eljárás lefolytatásától. Erre egyébként lehetőség sem lenne, hiszen a rendőrség törvényi kötelezettség alapján minden esetben fellép a jogsértések ellen".
    Az atlaszto.hu - mint a keddi cikkben írták - úgy jutott az információ birtokába, hogy "július 20. óta (...) a domain regisztrációs adatbázisokban a kuruc.info internetcím valódi tulajdonosát a portál indulása, 2006 óta rejtegető cég, az anonim domainszolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy helyett a valódi tulajdonos neve és lakcíme szerepel".
    A cikk szerint a domain regisztrációs adatbázisokból kiderült, hogy a kuruc.info korábban ismeretlen tulajdonosa és "tréfásnak szánt álneveken munkálkodó" szerkesztői a kezdetek, a domain 2006-os bejegyzése óta nem vállalják a jogi felelősséget az általuk közölt tartalmakért.
    Eleve úgy jegyezték be a kuruc.info domaint, hogy az "identitásvédelemre" szakosodott Domains by Proxy amerikai internetszolgáltató neve jelenjen meg az adatbázisokban a valódi domaintulajdonos neve helyett - mutatott rá a cikk írója.
    Mint olvasható, egy amerikai borászati szakportálon elérhető sajtóközlemény szerint "a kaliforniai borász Bela Varga 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, és rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált".
    A cikk szerzője kitért arra is, hogy a portál májusban feljelentést tett személyes adatokkal visszaélés és becsületsértés gyanúja miatt egy a kuruc.infón a nevében elhelyezett álhirdetés miatt. A rendőrség később a nyomozást felfüggesztette, mert - mint a rendőrségi dokumentumban olvasható - az Egyesült Államokkal kötött egyezmény alapján nincs lehetőség arra, hogy jogsegélykérelemmel olyan információt szerezzen be, amely alapján a hirdetést elhelyező kiléte megállapítható lett volna.
    A magyar hatóságok korábban, már 2008 táján is több esetben kértek segítséget az Egyesült Államoktól a honlap elleni jogi lépésekhez, de nem kaptak adatokat a weblap működtetőiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése