2012. szeptember 3., hétfő

Amerika "előre tudott" Safarov szabadon bocsátásáról?

Ilgar Mamedov azeri politológus Facebook-oldalán kifejtette, hogy az Egyesült Államok tudatában volt az azerbajdzsán és a magyar kormány közti ügyletnek, ezért naivitás azt állítani, hogy Ramil Safarov kiszabadulásának híre újdonság volt Washingtonnak. Mamedov szerint Magyarország mint NATO-tag nem köthetett volna ilyen üzletet Bakuval Washington tudomása nélkül. "Az amerikaiak csak örülhetnek Safarov kiszabadulásának. Márcsak azért is, mert az örményországi oroszbarát politikai rendszert súlyos megrázkódtatás érte" - írta az azeri politológus.
    
Hasonló véleményt fejtett ki Twitter-bejegyzésében Gejdar Dzsemal, az Oroszországi Iszlám Bizottság vezetője. Szerinte a Ramil Safarov kiszabadulása körüli botrány összefüggésben áll a Szíria miatt Oroszország és a Nyugat között kialakult konfliktussal. "Szerintem nyilvánvaló, hogy a kiadatás pillanatát nagyon gondosan választották meg, s az Oroszország és a Nyugat Szíriával kapcsolatos konfliktusához kötődik. Örményország Moszkva szövetségese" - írta a Regnum szerint Gejdar Dzsemal.
    
Az internetes oldal által szakértőként idézett Alekszper Mamedov szerint "a NATO létrehozása óta a szervezet tagjai egyetlen lépést se tehetnek Washington tudta nélkül. Nem gondolhatja komolyan senki, hogy Baku és Budapest hosszabb időn keresztül a CIA tudta nélkül tárgyalhatott Ramil Safarov szabadon bocsátásáról. Ez lehetetlen. Ezért Obama és Clinton minden kijelentése arról, hogy felháborítja őket Safarov kiadása, csupán az egyesült államokbeli örmény lobbi lecsendesítését szolgálja" - állította Alekszper Mamedov.

"Jelentős okok állhatnak a háttérben"

Nagyon komoly okok vezethettek Ramil Safarov azeri tiszt kiadatásához - vélekedett hétfői kommentárjában a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap.
    
A Safarov szabadságának ára címmel megjelent írás szerzője úgy vélte: igen jelentős okok állhatnak annak hátterében, hogy a magyar hatóságok ilyen lépésre szánták el magukat, nem számolva a hazai ellenzék, valamint a Nyugat élesen negatív reagálásával és a nemzetközi szinten hatékonyan lobbizó, a viág számos országában élő örmény diaszpóra valószínűsíthető ellenállásával. 
     
Az azeri katonatiszt kegyelemben részesítését és szabadon engedését az újság úgy értékelte: "Ilham Aliyev azeri államfő azt jelezte, hogy nincs szüksége senkire, és azt demonstrálta, hogy egyes kérdésekben kész a nemzetközi közösségre tekintet nélkül cselekedni".
   
"Azerbajdzsán vezetésének, - amely az ellenzék aktivizálódása miatt kezdi kissé kényelmetlenül érezni magát - a jövő évi választások előtt nem rossz adu került a kezébe a lakosság nacionalista szellemiségű részével való játszmában"- írta a kommentátor. 

A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap hétfői száma szerint Magyarországnak az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt problémái lehetnek az elsősorban az Egyesült Államokban és Franciaországban befolyásos nemzetközi örmény lobbival.
 
A lengyel lap Sztepán Grigoriján volt diplomatát, a jereváni Globalizációs és Fejlődési Központ vezetőjét is megszólaltatta, aki szerint "Magyarország hatalmas hibát követett el", mert "formálisan joga volt a kiadatáshoz", de nem volt előrelátó a döntés következményeinek ügyében.
Forrás : atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése