2012. szeptember 5., szerda

Az emberek 43 százaléka baráti országnak látja Magyarországot Romániában

Nagyon érdekes felmérést olvashatunk a Krónikában.Érdemes elgondolkozni '

A megkérdezettek 43 százaléka inkább baráti, 38 százalékuk pedig inkább ellenséges országnak látja Magyarországot, de 77 százalékuk nem bízik, illetve nagyon nem bízik a szomszédos országban – derül ki az IRES közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből. A válaszadók 35 százaléka – ezen belül nagyobb arányban a fiatal korosztály – úgy gondolja, Románia területeket veszíthet, 62 százalék szerint ez a veszély nem áll fenn. A magyarok és románok közötti kapcsolatokat a megkérdezettek 59 százaléka jónak, 23 százalékuk pedig rossznak tartja. A romák esetében ez az arány 45, illetve 32 százalék.

Az embereknek több mint a fele úgy gondolja: jó kapcsolatban állnak a Románia területén élő, nem román etnikumokkal. A válaszadók 6 százaléka szerint ez a viszony nagyon jó, 60 százalékuk szerint jó, 2 százalékuk szerint nem jó, de nem is rossz, 23 százalék szerint rossz, 7 százalék szerint nagyon rossz, 1 százalék pedig nem tudja.
A magyarokkal való viszonyt a megkérdezettek 6 százaléka nagyon jónak tartja, 59 százaléka jónak, 2 százaléka sem jónak, sem rossznak, 23 százaléka rossznak, 8 százalék pedig nagyon rossznak. Az alanyok 2 százaléka nem tudott, 1 százaléka pedig nem akart válaszolni erre a kérdésre.
 Forrás : kronika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése