2012. július 10., kedd

Vöröscsillag-per - Felmentette a Kúria Fratanolo Jánost.

A Kúria miért ment szembe a kormány álláspontjával? A kormány álláspontja egyértelmű,csak strasbourgi bíróság nem vette komolyan?Mi lesz a Kúriával?

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Felülvizsgálati eljárásában a Kúria bűncselekmény hiányában felmentette kedden az önkényuralmi jelkép használatának vétsége alól Fratanolo Jánost, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökét.
    A vád és védelem egyaránt az ügyben született strasbourgi döntésre hivatkozva kérte a felmentő ítéletet, utalva arra, hogy Fratanolo János elmarasztalása nemzetközi szerződésbe ütközik.
    A Kúria felidézte a strasbourgi bíróság álláspontját, miszerint a szimbólum korlátozása indokolatlanul olyan széles körű, amely már a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozza. A legfőbb ügyésznek erre tekintettel kellett a felülvizsgálati eljárást kezdeményeznie.
    Felhívta a figyelmet: nem jelenthető ki az, hogy a vörös csillag viselése soha semmilyen büntethetőséget ne vonna maga után, a Kúria álláspontja szerint minden esetben azt kell vizsgálni, hogy e mögött milyen szándék húzódik. A vizsgált ügyben a strasbourgi bíróság kimondta, hogy egy politikai rendezvényen történt véleménynyilvánításról van szó, és ezzel a Kúria is egyetértett.
    A Kúria döntését - amely ellen további fellebbezésnek már nincs helye - a hallgatóság soraiból többen tapssal fogadták.
    A történet előzménye, hogy Fratanolo János - aki nem jelent meg a Kúria előtt - egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókájára kitűzött ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták.
    Fratanolo Jánost, a Magyarországi Munkáspárt 2006 akkori elnökét, tárgyalás mellőzésével, 2007 szeptemberében a Pécsi Városi Bíróság egy év próbára bocsátotta, de ő a végzést nem fogadta el, tárgyalás megtartását kérte. Ugyanaz a bíróság 2008 márciusában megrovásban részesítette. A másodfokon eljáró Baranya Megyei Bíróság 2008 szeptemberében azzal az indokkal mentette fel, hogy kizárólag azon a napon, a munkásmozgalom nemzetközi ünnepén, Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából, továbbá "szolidaritásból" viselte a szimbólumot, mivel akkor pártjának egyik vezetője, Vajnai Attila ellen ugyanilyen cselekmény miatt folyt bírósági eljárás.
    A Pécsi Ítélőtábla 2010. március 5-én kihirdetett jogerős ítéletében megváltoztatta a megyei bíróság felmentő határozatát, bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette.
     A politikus az eljárások során azzal védekezett, hogy Európában sehol nem bűn a vörös csillag viselése, azt ő maga nem tekinti önkényuralmi jelképnek.
    Fratanolo János a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, az pedig jogsértőnek minősítette elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. A strasbourgi bíróság az idén márciusban véglegessé vált ítéletében a pervesztes magyar államot 4000 euró kártérítés és 2400 euró perköltség megfizetésére kötelezte, késedelem esetén a teljesítés időpontjáig kamatot kell fizetni.
    Az Országgyűlés június végén fogadta el azt a határozatot, amely szerint a pártok költségvetési támogatásából kell teljesíteni az államot terhelő fizetési kötelezettséget. A határozatban a parlament kinyilvánította, hogy nem ért egyet az ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. Navracsics Tibor előterjesztése alapján azonban nemcsak a Fratanolo Jánosnak megítélt kártérítés összegét vonják le a pártok költségvetési támogatásából, hanem a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért.
    Franatolo János jogi képviseletét ellátó Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda még aznap közleményt adott ki, amelyben azt írták: a teljesítési határidő június 8-án lejárt, ezért az Európa Tanács Főtitkárságának a bírósági ítéletek végrehajtását ellenőrző osztályához fordultak. A főtitkárság arról értesítette az irodát, hogy az ítélet végrehajtásával összefüggésben felvette a kapcsolatot Magyarországnak az Európa Tanács melletti állandó képviseletével, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal. Magyar György az MTI-nek kedden azt mondta: ügyfelének bankszámlaszámát már elkérte a kormányhivatal, de arra még nem érkezett meg a megítélt összeg.
    Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter július elején az ATV-ben a "pártok világához köthető ügynek" nevezte az esetet. Arra a kérdésre, hogy a jövőben előfordulhat-e, hogy más címszóval is a pártok támogatásából fognak "lecsípni", azt felelte: "én nem szeretném".
    Magyar György a tárgyalás után kijelentette: a kormánynak ki kell fizetnie a megítélt kártérítést. Utalva az országgyűlési határozatra, hozzátette: "nem volt jogos ez a jogi csavar", mert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetési fejezetében van erre a célra elkülönített összeg. Szerinte a parlamentnek módosítania kellene a büntető törvénykönyv vonatkozó részét, mert az önkényuralmi jelképek között nem tesz különbséget, azokat egyformán kezeli.
    A Magyarországi Munkáspárt 2006, a Zöld Baloldal képviselője, valamint az Európai Baloldali Párt nevében Vajnai Attila üdvözölte a döntést. Bejelentette: ezentúl szabadon használják a vörös csillagot. Közölte azt is: az Európai Baloldali Párt levélben fordult a külügyminiszterhez, hogy szűntesse meg Magyarország ezt a helyzetet. Hangsúlyozta: további ügyek is folyamatban vannak. Mivel a külügyi tárca vezetője nem válaszolt, az unió soros elnökéhez, Ciprushoz fordulnak, hogy tűzzék napirendre ezt az ügyet.
    A tárgyalást követő rögtönzött sajtótájékoztatón a Kúria épületében, a tárgyalóterem előtt felsorakozva Vajnai Attila és szimpatizánsok Che Guevara és József Attila fényképével ellátott, vörös csillagot ábrázoló lapokat emeltek fel.
MTI
 Budapest, 2012. július 10. Magyar György, a védelem ügyvédje a strasbourgi emberi jogi bíróság határozatát mutatja operatőröknek a Fratanolo János István ellen önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított büntetőper ítélete után, a Kúria folyosóján. A vádlott nem jelent meg a tárgyaláson, akit bűncselekmény hiányában felmentett a Kúria. MTI Fotó: Kovács Tamás
D__AS20120710005

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése