2012. július 15., vasárnap

Orbán Viktor miért maradhatott miniszterelnök?- Kövér László interjú

Régi kritika a Fidesszel szemben még jobboldalról is, hogy a kormány nem magyarázza el kell kellőképpen, mit miért csinál, azonban a törvényalkotásban mutatott mennyiségi teljesítményhez képest nem rossz a kormány kommunikációs teljesítménye – mondta Kövér László az m1 A lényeg című műsorában vasárnap este.
A közvélemény-kutatási felmérésekre utalva a házelnök úgy vélekedett: az ország nehéz helyzetét is figyelembe véve az emberek „valamit mégiscsak megértettek abból, amit mi próbáltunk az elmúlt két évben mondani ahhoz, hogy elfogadják részben szükségszerűnek, ami velük történt a kormányzáson keresztül”.
Az ellenzék hitelességi problémái
A kormány népszerűségének csökkenéséről szólva Kövér László rámutatott: az a támogatottság volt még a várakozáshoz képest is magas, amellyel megnyerték a választásokat, azokért a döntésekért pedig, amelyek konkrét társadalmi csoportokat status quóval összefüggő érdekeit sértették, nem várható, hogy az érintettek lelkesedni fognak – magyarázta.
Kövér László - A Lényeg
A helyzet biztató, az ellenzék nem volt képes alternatívát felmutatni az elmúlt 2 évben – fűzte hozzá. Nemcsak nem tudtak konkrét javaslatokat tenni, hitelességi problémákkal is küzdenek: az MSZP a tönk szélére sodorta az országot, és az emberek azt sem érzik, hogy a balhékban kimerülő politizálást felmutató két új ellenzéki pártra bízhatnák az országot – fogalmazott Kövér László.
Árnyékhatalmak ügynökei
2010-ben az utolsó pillanatban történt meg a kormányváltás, az állam addigra vészterhes módon mondta fel a szolgálatot – jelentette ki a házelnök, aki szerint nemcsak szakmai, inkább morális politikai háttere volt ennek. Úgy vélekedett: 2010 előtt a magyar államot működtetők abban voltak érdekeltek, hogy lehetőség szerint minél inkább gyengítsék a magyar államot. Azon gazdasági árnyékhatalmak ügynökei, magyarországi helytartói, képviselői voltak, amelyekkel szemben az államnak kötelessége megvédeni a magyarországi közösségeket, vállalkozásaikat, állampolgáraikat – magyarázta.
Pancserpuccs
Az Orbán Viktor esetleges elmozdítását célzó kísérletekről szólva Kövér László kifejtette: az elmúlt években, hónapokban világosan kibontakozott, hogy a politikai elit gyakorlatilag elvesztette ellenőrzését, befolyásának jelentős részét a gazdasági élet azon szereplői fölött, akik a mások által megtermelt értékek lefölözéséből nyerték a hatalmukat. A kérdés az, hogy vissza tudjuk-e szerezni a saját életünk feletti ellenőrzést; hogy ha egy bizonyos politikai erő mellett döntenek a választók, az felülírható-e nemzetközi központokban.
A kérdésre, minek köszönhető, hogy Orbán Viktor maradt a miniszterelnök, Kövér László kijelentette: az embereknek, a szerencsének, a kormányzás minőségének, és annak, hogy „nem volt végiggondolva, amit velünk csináltak”, lebecsültek bennünket, pancserpuccsot hajtottak végre ellenünk.
Ki az úr az országban?
A házelnök feltette a kérdést, ki az úr a saját hazánkban? A magyar emberek, akik megválasztják a saját kormányukat, vagy valamilyen senki által meg nem bízott, le nem váltható, arcait állandóan változtató valami, amit megfogalmazni sem tudunk – mondta. „Nem hiszem, hogy a kormány hagyja magát megzsarolni, nekünk az IMF pénzére nincs szükségünk” – jelentette ki Kövér László, hozzátéve: nem arról van szó, mint a Gyurcsány-kormány idején, amikor a csőd széléről kellett visszarángatni az országot. A piacok bizalmának erősítése érdekében szeretnénk egy védőhálót, ami abban az esetben „lépne működésbe”, ha a világgazdaságban radikális negatív változás történne. Semmi nem indokolja, hogy fenekestül felforgassuk azt a politikát, amit két éve folytattunk – jelentette ki Kövér László.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek igaza van abban, hogy sokan irigykedve nézik Magyarország államháztartási adatait - mondta, hangsúlyozva, hogy ehhez igen sokat kellett tenni, iszonyatosan meg kellett küzdeni. "Csak nem gondolja bárki azt az IMF-ben vagy máshol, hogy mindezt kétévnyi munka után, (...) mikor végre csak azért is átverekedtük magunkat a túlsó partra, miközben ők mindent megtettek az ellenkezőjéért, akkor most ki fogjuk dobni, és azt fogjuk csinálni, amit ők lediktálnak, értelmetlenül ráadásul" - fogalmazott a házelnök. Kövér László szerint "az IMF-nek az a nagy problémája, hogy nem igazán tud mit kérni".
Megveretnék magukat
A Közgép székháznál demonstráló LMP-s képviselőkről szólva a házelnök úgy vélekedett: nem csupán a politikai, hanem a polgári jogi és büntetőjogi normákat is áthágják azok a politikusok, aki szeretnék kiprovokálni az erőteljes rendőri fellépést. „Szeretnék végre megveretni magukat”, hogy demonstrálhassák: diktatúra tombol az országban – mondta a történtekről Kövér László, a botrányok botrányának nevezve, hogy a magánterületen birtokháborítást elkövető parlamenti képviselőket a közpénzből fenntartott rendőrséggel kell eltávolítani.
Forrás : www.hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése