2012. július 16., hétfő

Csatáry-ügy - A nyomozó ügyészek szerint a brit lap nem szolgáltatott új információt

Az látszik,hogy a magyar hatóságnak nyomozni kell a Csatáry-ügyben.Az MTI cikkből azt tudjuk meg,hogy a magyar illetékes hatóság már nyomoz,de a túlélők különböző országokban élnek,mely lassítja a nyomozást.Miért kellet egy brit lapnak a magyar hatóság figyelmét felhívni a nyomozás gyorsítása érdekében.Mikor lesz a tárgyalás? Ha nem hal meg a gyanúsított vagy a túlélők lesz tárgyalás.A külföld is figyeli a Csatáry-ügyet,hátha ez is felgyorsítja a tárgyalást.

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - A magyar ügyészségi nyomozók szerint a The Sun című brit lap újságírói által átadott anyagok nem tartalmaztak új információt a jeruzsálemi Wiesenthal központ által második világháborús bűncselekmények miatt feljelentett Csatáry László ügyében - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.
    A főügyészség közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nehézségbe ütközik a több mint fél évszázaddal ezelőtti, jelenleg más ország joghatósága alá tartozó területen történt cselekmények nyomozása.
    Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának igazgatója tett feljelentést 1944 tavaszán Kassán történt cselekmények miatt, ez alapján rendelte el a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt a nyomozást 2011. szeptember 22-én.
    A nyomozó ügyészek vizsgálták a hazai és külföldi levéltárakban fellelhető korabeli okirati bizonyítékokat, így az 1945-1946-ban és az 1947-1948-ban keletkezett magyar és csehszlovák büntetőeljárások iratait. A nyomozás fontos részét képezi, hogy felkutassák mindazon még élő sértetteket, akik a korabeli eseményekről közvetlenül be tudnak számolni. Ez jogsegély keretében történik, miután a sértettek a világ más országaiban élnek.
    "A nyomozás során csak az előbb felvetett kérdések megválaszolásával történhet meg a tényállás pontos tisztázása és a további nyomozati cselekmények meghatározása" - áll a Fővárosi Főügyészség közleményében, mely kitér arra is, hogy azok az anyagok, amelyeket a The Sun című brit lapnak a nyomozó ügyészségre múlt héten ellátogató újságírói adtak át, a "fentiekhez képest érdemben új információt nem tartalmaztak".
    Jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás Efraim Zuroff feljelentése nyomán.
    Az MSZP hétfői közleményében Csatáry László felelősségre vonását sürgette, és azt írta, örömmel fogadta a "legkeresettebb náci háborús bűnös" megtalálásának hírét, még azzal együtt is, "hogy ezek szerint egy brit bulvárlap oknyomozói eredményesebbek a még élő népirtók felkutatásában, mint a magyar ügyészség".
    A francia külügyi szóvivő párizsi sajtótájékoztatóján hétfőn kérdésre válaszolva azt mondta: Csatáry Lászlónak bíróság előtt kell felelnie tetteiért. Bernard Valéro úgy fogalmazott: "A náci bűnök elévülhetetlenek. Úgy véljük, hogy a náci bűnösöknek, bárhol tartózkodjanak is, a bíróság előtt kell felelniük tetteikért". Hozzátette: "A budapesti főügyész azt közölte, hogy az igazságszolgáltatás már vizsgálja a tényeket. A magyar hatóságok dolga, hogy megfelelően lépjenek fel az ügyben".
    A The Sun két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált vasárnapi beszámolója szerint a lap oknyomozó riportereket küldött Budapestre, hogy megpróbálják szóra bírni Csatáry Lászlót, akit a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnöseként tart számon, mert a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt.
    A The Sun szerint a 97 éves Csatáry László 15.700 zsidó auschwitzi deportálásában működött közre, és "holléte 15 éve rejtély", de a lap munkatársai - a Wiesenthal központtól kapott adatok alapján - kiderítették, hogy "Budapest egyik elegáns kerületében" él, "két hálószobás lakásában". A lakcímet a lap nem ismertette. A riporterek felkeresték a lakást, és lefotózták, amint Csatáry László ingben, zokniban és alsóneműben ajtót nyit a csengetésre. Amikor az újságírók megkérdezték, hogy tagadja-e a terhére rótt bűncselekményeket, Csatáry László - aki évtizedeken át Kanadában élt - a riport szerint "kanadai akcentusú angolsággal" indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják, majd becsapta lakása ajtaját.
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése