2011. szeptember 21., szerda

Visszavonták Kertész Ákos díszpolgári címét és Gergényi kitüntetéseit '

Nagy  ünnepség  volt  a  budapesti  Közgyűlésben 'Büszkék  lehetnek  a  Közgyűlés  tagjai 'Mármint  azok  akik  IGEN-nel  szavaztak.A  két  megüresedett  helyre  van  több  jelölt.Köztük  lehet  Képiró  Sándor  és  Budaházy  György  is 'Már  csak  a  Kossuth  díj  visszavonása  van  hátra 'Schmitt  Pál  már  aláírta '

Visszavonta Kertész Ákos író budapesti díszpolgári címét a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.
A cím visszavonását kezdeményező előterjesztést 20 igen, 9 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP-frakció és az LMP-s Kaltenbach Jenő nemmel voksolt, míg a másik két LMP-s képviselő tartózkodott.

Németh Zoltán, az indítványt benyújtó Fidesz-KDNP-frakció vezetője az ülés előtt azzal indokolt az MTI-nek: "Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után, amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett".

Horváth Csaba a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva azt mondta: felháborítónak tartják, hogy "a fideszes városvezetés a jobbikos cinkosaikkal együtt" történelemhamisítást végez. "A rend őreiből lesznek a vádlottak és a (...) rendbontókból, gyújtogatókból lesznek a hősök, ez a jelenkori történelemhamisítás" - fogalmazott.

A Kertész Ákos író díszpolgári címének visszavonására tett fideszes javaslatról szólva azt mondta, a legostobább jelenkor az, amelyik ma akarja megítélni egy író munkásságát. Horváth Csaba szerint Kertész Ákos szavai - József Attila, Ady Endre és Petőfi Sándor több verséhez hasonlóan - a hazaszeretetről szólnak.

"József Attila, Ady Endre és Petőfi Sándor soha az életben nem kerülhetett volna bele az irodalomkönyvekbe, ha az akkori jelenkor kitörölte volna egyes verseik miatt, amelyek hazafisága nem kérdőjelezhető meg, és ezeknek a túlfűtött hangulata minden magyar számára a hazaszeretetet jelképezi, és ezt Kertész Ákos esetében más színezetben olvasni a legnagyobb butaság" - mondta a szocialista politikus.


Visszavonták Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi kitüntetéseit is. A képviselők 19 igen szavazattal, az MSZP 8 nem voksa ellenében fogadták el az erről szóló előterjesztést.

A jobbikos Szabó György indítványában azzal indokolt, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen.

Molnár Gyula (MSZP) az előterjesztés vitájában arra kérte a képviselőket, hogy ne döntsenek elhamarkodottan. Érdekesnek nevezte, hogy a Jobbikkal "nyújtatták be" a javaslatot, és azt is, hogy bírósági ítélet előtt "kimondják a verdiktet" Gergényi Péter felett. Hozzátette, Budapest akkori rendőrfőkapitánya rendőr volt, aki szakszerűen tette a dolgát.

Frakciótársa, Bihary Gábor azt mondta, hogy a 2006-os események során a "csőcselék" tört-zúzott Budapest utcáin és ezért senki nem kapott letöltendő büntetést. Mindent felróni annak, aki ettől akarta megvédeni a fővárost, elfogadhatatlan - tette hozzá.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált, elég idő volt elgondolkodni a 2006-ban történteken és bizottságok is vizsgálták ezeket az eseményeket. Közölte, azért szavazzák meg az előterjesztést, mert nincs rá ok, amiért ezt ne kellene megtenniük.

György István fideszes alpolgármester azt mondta, Gergényi Péter óriási szakmai hibát vétett a rendőri túlkapásokkal, ezzel az egész szakmai múltját "annulálta", nem méltó arra, hogy a díjat birtokolja.

Gergényi Péter 2006. november 17-én "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért" kapott Budapest-díjat, továbbá "a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként" részesült Főváros Közbiztonságáért elismerésben.

Forrás : http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=473494  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése