2011. szeptember 18., vasárnap

A nem szokványospolitika kudarca vagy ki roppan bele a kormány gazdasági politikájába ?

Gazdasági  kérdésekben  nem  vagyok  szakértő.De  szeretem  figyelembe  venni  mások  véleményét  akik  értenek  a  gazdasági  helyzethez. Az  egyik  cikk  elgondolkoztatott.Petscnig  Mária  szerint  a  kormány  gazdasági  politikája  nem  a  helyes  irányba  megy.Ennek  a  kritikának  nem  örvend  Orbán,de  egy  szakember  véleménye.Nem  értek  hozzá,de  az  olvasó  elolvashatja  a  teljes  cikket.És  ha  igaza  van  a cikk  szerzőjének?Beleroppan  az  ország?De  Orbán  nem  roppan  bele  csak  mi  magyar  emberek '

Részletek a  cikkből :

Lehetne fürdőzni a kárörömben - ami a szólás szerint a legszebb -, mert beigazolódott a kormány nem szokványos gazdaságpolitikájának kudarca, amelynek veszélyeire számtalanszor figyelmeztettek a szokványos, felelősen gondolkodó aggodalmaskodók. De nincs helye a kárörömnek, mert a kár egy országé. Más-más mértékben, de mindannyian károsultak vagyunk, és leszünk még inkább, mert a kárnak folyományai vannak és lesznek. Különösen, ha a kormány nem akar vagy nem tud tanulni belőle. Sajnos a miniszterelnök minapi üzenetei erről tanúskodnak.
Egy év politika rángatta, az elődökétől mániákusan mást és gyors sikereket felmutatni akaró, nemzetieskedő ópiummal fűszerezett, ám a külső befektetői korlátok közt csalinkázó gazdaságpolitika hozama lepleződött le a növekedés megbicsaklását jelző második negyedévi GDP-adatokban. Az előzetes becslések szerint a magyar gazdaság növekedési lendülete az előző negyedévhez mérten teljesen elakadt, a tavalyi, még a válság jegyeit erősen magán viselő, tehát mély bázishoz képest pedig a második negyedévben mindössze 1,5 százalékot tett ki. A német gazdaság ugyanakkor 2,8 százalékkal fejlődött, holott ha tényleg mielőbb utol akarjuk érni az előttünk járó, fejlett világot, akkor éppen fordítva kellett volna alakulniuk a növekedési mutatóknak.
„Joszif Visszarionovics Sztálin, Kreml, Moszkva. Rendszer nem vált be. Tessék abbahagyni" - táviratozta az ötvenes évek elején a legenda szerint Királyhegyi Pál figyelmeztetésként a nagy Sztálinnak. Ma Orbán Viktornak is megírhatnánk ugyanezt, mert a gazdasággal való kísérletezésébe az ország beleroppan.

Könnyen bekerülhetünk abba a negatív, lefelé tartó spirálba, amelyben egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a hiány és az adósság csökkentése érdekében, s az egyre restriktívebbé váló költségvetési politika megfojtja a növekedést. A kisebb növekedésből még kisebb adóbevétel lesz, ami mellett még többet kell vágni a kiadási oldalon, hogy a fiskális célokat tartani tudjuk... és így tovább.
Orbán Viktor egy ilyen pálya mellett tette le a voksát, amikor bejelentette - a külső piacokat megnyugtatandó -, hogy tartjuk a deficit- és adósságcsökkentő pályát, illetve - politikai hitelességét mentendő -, hogy marad az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer. Az utóbbival azt üzente, hogy belgazdaság-politikájában nem akar alkalmazkodni a radikálisan megváltozott körülményekhez, vagyis csökönyösen megy tovább a mind nagyobb társadalmi feszültségekkel fenyegető, általa választott zsákutcában. Ami nem kötelező.
A nagyon nagy mellényt is lehetséges újragombolni.
Teljes  cikk : http://www.es.hu/petschnig_maria_zita;a_nem_szokvanyospolitika_kudarca;2011-08-28.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése