2011. szeptember 20., kedd

A kevesebb fizetés is több lesz 2012-ben ?

                      A  magyar  emberek  gyengék  a  matematikában ' 2002-2010  között  elfelejtettek  számolni.Ugyanis  jövőre  kevesebbet  keresnek  a  magyarok,de  a  kormány  szerint  növekszik  a  fizetés.A  kormány  szava  az  igaz.Lehet,hogy  néhányan  keveset  fognak  keresni,de  mindenki  jól  jár.Az  hogy  nagyobb  lesz  az  ÁFA,az  nem  lényeges.A  Matolcsy  csomag  megmenti  Magyarországot  a  csődtől,melyet  az  előző  kormány  okozott.Emlékezzünk  Kósának  az  2011  nyarán  mondott  beszédére.Majdnem  csőd  lett '
             Sok  magyar  jól  járna,ha  közmunka  keretében  tanulná  a  matematikát ' Tehát,ha  valaki  jövőre  kevesebbet  keres,kérje  számon  a  volt  baloldali  kormánytól.Matolcsy  egy  közgazdász  zseni 'Jól  tud  számolni .Én  hallgatok,mert  csak  közepes  voltam  matematikából.Az  alábbi  cikket  alig  értem.Jó  volna,ha  Matolcsy  megmagyarázná.Magyarázni  azt  is  nagyon  tud '

A 2011-esnél is rosszabb lesz a személyi jövedelemadó rendszer hatása a kisjövedelműekre. Ismét a bruttó bér után kell személyi jövedelemadót fizetni, az adójóváírás pedig megszűnik. Ezzel főleg az egyedülálló minimálbéresek járnak rosszul, de még a gyerekesek is. Megint a szerény jövedelműekre sújt le a kormány.
Két fő változást jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012-es személyi jövedelemadó-rendszer változásával kapcsolatban. Megszűnik a szuperbruttósítás, így a 27 százalékos társadalombiztosítási járulék már nem része az adóalapnak. Eltörlik az adójóváírást, melynek ürügyén most havi 12 100 forintot lehet levonni az adóalapból évi 2 750 000 forintig. A két intézkedés költségvetési hatása szinte azonos, 370-380 milliárd forint, de egymással ellentétes hatású. Ezeken kívül egy százalékponttal emelkedik a munkavállalókat érintő egészségbiztosítási járulék.  
Mindennek hatására az RSM DTM Hungary Zrt. számviteli és adózási cég számításai szerint a legkevesebbet keresők veszítik nettóban a legtöbbet 2012-ben az ideihez viszonyítva. Az egyedülállók az idei minimálbért feltételezve közel nettó 10.000 forinttal visznek kevesebbet haza, de jelentős lesz a nettó jövedelemcsökkenés majdnem minden kategóriában 213.000 forint havi bruttó jövedelemig.
A 2012. év nyertesei a 213 000 forint felett kereső maximum 2 gyermekkel rendelkezőek lesznek. A 3 vagy több nebulót nevelők már rosszul járnak, a munkavállalót terhelő egy százalékpontos járulékemelés miatt. A 3 és 4 gyerek esetén is lehet jól járni, csak magas jövedelem kell hozzá! 3 gyermek 513 ezer forint bruttó, 4 gyermek 684 ezer forint bruttó.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, az év első első felére vonatkozó, augusztusban kiadott adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 211 400 forint volt. Jól látható, hogy csak az átlagkeresetnél jobb fizetésűek járnak jól a jövő évi szja-tervekkel.
A LIGA Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja a büdzsé tervezetét.

Az érdekképviselet tegnapi közleményében hangsúlyozza: elutasítják tiltakoznak, mert az egykulcsos adó után újra olyan adószabályokat állapítanak meg, amelyek "a szegényeken és az átlagembereken csattannak", míg a több százezret keresők fizetése tovább emelkedik. Táblázatunk azt mutatja, hogy a tavalyi bruttó bérekhez milyen nettó bérek jártak. A 3. 4. oszlopban azt a jövő évit nettó- és bruttó bért láthatják, amelyek kompenzálnák az inflációt és az adóveszteséget. Az utolsó oszlop a szükséges béremelés nagyságát tartalmazza.



Füsi Piroska, Zsebesi Zsolt / Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése