2011. szeptember 29., csütörtök

Pofon Kerényinek ' Nagy Imre unokái tiltakoznak Kerényi szocreál ötlete ellen

Pofon  Kerényinek ' Nagy   Imre  unokái  ellenzik  nagyapjuk  1989-es  újratemetésének  a  megörökítését.Tiszteletbe  tartja  ezt  Kerényi ? Kerényit  nem  téríti  el  semmi  és  senki, mert  véghez  viszi  a  tervét.Reméljük,hogy  nem  lesz  giccses  alkotás '

Tiltakoznak a Nagy Imre-örökösök az ellen, hogy a januártól hatályba lépő új alaptörvény tiszteletére rendezett kiállításon a felkért festőknek Nagy Imre 1989-es újratemetését is meg kelljen festenie. 

Jánosi Katalin képzőművész és Jánosi Ferenc, Nagy Imre unokái úgy tudják, Kerényi Imre rendező festőművészeket kért fel, hogy az új alaptörvény illusztrálására készítsenek festményeket "a nemzet sorsfordító eseményeiről".
A Népszava egy korábbi cikkében azt írta, hogy az alaptörvény hatályba lépésének tiszteletére a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállításhoz maga Kerényi határozta meg a megfestendő 12 témát (például a két világháború, a Horthy korszak, a holokauszt, a 2006-os tüntetések), valamint ő dönt majd a vázlat bemutatása után, hogy megrendeli-e festményt a művésztől.
A Nagy Imre-unokák szerint adott témaként szerepelne Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetése, a Nagy Imre Alapítvány hétfőn kiadott nyilatkozatában azonban tiltakoznak nagyapjuk 1989-es (újra)temetésének eképp történő bemutatása ellen. "Ez az abszurd terv a Rákosi érát idézi, melynek a képzőművészetet is átható zsarnokságát, undok politikai önreklámját reméltük, hogy végleg magunk mögött hagyhatjuk. Megdöbbentő, hogy a kulturális államtitkár is pozitívan, támogatandó, művészeti tervként beszél erről az átlátszó politikai projektről" - írják közleményükben.
Őszinte sajnálatukat fejezték ki azoknak a művészeknek, akik vagy anyagilag rászorulnak, vagy karrierépítésük részeként lépnek rá "erre a szocreálként emlegetett, többszörösen nyilvánosan megszégyenített, elítélt, a politikai hatalom által kézivezérelt alkotói útra, melynek termékeit valószínűleg nem minden esetben lehet majd művészi teljesítményként értékelni".
Mivel Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc szerint az 1989-es újratemetés valóban "katartikus napja újkori történelmünknek", ezért úgy gondolják nem kellene az eseményt "a kialakulni látszó új szocreál kultúrhullám államilag kierőszakolt témájává" tenni.
Forrás: http://hirszerzo.hu/belfold/20110926_alaptorveny_festmenyek_tilatakozas

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése