2011. szeptember 26., hétfő

Leesett a műhold, jön a következő '

Sokan  megijedtek  amikor  megtudták  azt  a  tényt,hogy  egy  űrszonda  lefog  esni.végül  leesett  és  nem  lett  kár.De  novemberben  leesik  a  következő  űrszonda.De  hogy  hol,azt  nem  tudjuk.De  jó  lesz  felkészülni '

A lehullott műhold fantá...
A lehullott műhold fantáziaképe és a NASA utólag kiadott végső útvonaltérképe a valószínű becsapódási hellyel
Forrás: REUTERS/NASA
A 2005 óta irányíthatatlanul keringő műhold a Csendes-óceán felett lépett be a légkörbe, s a NASA szerint Nyugat-Kanadára nem hullott az előre becsült 532 kilónyi törmelékből. Ezzel lezárult az idei év egyik legizgalmasabb űreseménye. De csak az egyik, mert egy hónap múlva hasonló izgalmakban lehet részünk.
Frey Sándor űrkutató, az űrvilág.hu portál főszerkesztője nem ért egyet azzal a kritikával, hogy a NASA nem adott kellő időben tájékoztatást az UARS műhold becsapódásáról. Szerinte a keringés legvégén egyórás pontossággal tudták előre jelezni a visszahullás idejét. Ezalatt azonban a műhold lényegében egyszer megkerülte a Földet, kelet felé áthaladva a Csendes-óceán, Kanada, az Atlanti-óceán, Afrika és az Indiai-óceán fölött is. Vagyis a helyszínben lényegesen nagyobb volt a bizonytalanság, mint a becsapódás idejében.

A múlt héten nemigen akadt űrszondás cikk, amelyben ne említették volna meg, hogy 1:3200 annak az esélye, hogy sérülést okoz egy visszahulló szondadarab. Október végén, november elején egy újabb űrszemét zuhan vissza, ennél már 1:2000-hez a sérülés veszélye. Az 1990-ben felbocsátott és 1999-ben lekapcsolt 2,4 tonnás német ROSAT űrteleszkóp végzi hasonlóan, mint az UARS. És hasonlóan napokon át tartó ötletelés zajlik majd, hogy vajon mikor és hova zuhan le a német felségjelű űrszemét. Azt mondják, hogy a ROSAT harminc darabra esik szét, de csupán a tömegének harmadát égeti el: 1,6 tonnányi törmelék visszahull a Földre – lepottyan a tükör, az optikai rendszer és több, karbonszálas kompozitból készült alkatrész is.


 Teljes cikk : http://nol.hu/lap/tudomany/20110926-leesett_a_muhold__jon_a_kovetkezo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése