2012. november 20., kedd

Meghalt Kovács Apollónia előadóművész

Meghalt Kovács Apollónia - jelentette az MTI Harangozó Terézre hivatkozva.Sajnos a hangját élőben többet nem hallgathatjuk .Halála nagy vesztesség.

Elhunyt 86 éves korában Kovács Apollónia Kossuth-díjas előadóművész, népdalénekes - tudatta barátja, Harangozó Teri táncdalénekes kedden az MTI-vel.
    Elmondása szerint Kovács Apollónia szombaton halt meg egy Budapest környéki idősotthonban.
    Kovács Apollónia 1926. szeptember 20-án született a romániai Volkányban. A kolozsvári Józsa Béla Athenaeum színészoktatót végezte el, 1946 és 1949 között színész volt egy nagyenyedi magántársulatnál, majd 1949 és 1961 között a Nagyváradi Állami Színház tagjaként tevékenykedett. 1961-ben Erdélyből Magyarországra települt, legnagyobb sikereit népdalénekesként érte el. Kiemelkedő énektudása, gyönyörű hangja a műfaj egyik ikonjává tette. Cigánydalokat is gyűjtött és adott elő.
    Számos színpadi szerepben láthatta őt a közönség, játszott például a Csárdáskirálynőben, a János vitézben, a Három a kislányban és a Liliomfiban. Énekelt a Cigánybáróban és a Cigányszerelemben is.
    Mintegy húsz lemeze jelent meg. 2000-ben Dankó Pista-díjjal tüntették ki, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is elismerték munkásságát. Tavaly Kossuth-díjat kapott, az indoklás szerint az énekes nemzedékek számára példaképül szolgáló egyedülálló stílusú előadóművészetéért, a magyar nóta és a magyar népdal lélek mélyéig hatoló, magával ragadó szépségű, kivételes tisztasággal történő megszólaltatásáért, kulturális örökségünk részét képező népdalkincsünk ápolásáért. Kossuth-díját személyesen nem tudta átvenni.
    Főbb lemezei: Magyar nóták; Cigánydalok - Székely népdalok; Hej, daládé, daládé; Hosszú útnak hosszú pora.
Forrás : MTI


Kovács Apollónia (Vulkán, 1926. szeptember 20.2012. november 19.) Kossuth-díjas magyar előadóművész, népdalénekes, színésznő.
Szülei: Kovács Lajos és Koszta Katalin voltak. Tanulmányait a Józsa Béla Athenaeum színészoktató szakán végezte el Kolozsvárott. 1946-1949 között színésznő volt egy nagyenyedi magántársulatnál. 1949-1961 között a Nagyváradi Állami Színházban játszott. 1961-ben Magyarországra települt át, Budapesten él és magyar cigánydalokat ad elő. Nemcsak előadja, hanem gyűjti is a dalokat, illetve egyes dalokat ő fordított le magyar nyelvre. 2007-ben a népi kultúra és népdalkincs ápolásáért, illetve előadóművészete elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.2011-ben a megkapta a legrangosabb magyar kitüntetést a Kossuth-díjat.
Forrás : hu.wikipedia.org 



Nyugodjék békében '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése