2012. február 16., csütörtök

A közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről szavaz az EP- élő közvetités '

A közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban beterjesztett határozati javaslatokról szavaz csütörtökön az Európai Parlament plénuma. 
Három határozati javaslatot terjesztettek az Európai Parlament elé. Egyet a szocialista, a liberális, a zöld és az Egységes Európai Baloldal nyújtott be. Ebben súlyos aggodalmukat fejezik ki "a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben".

A határozat a magyar kormányt arra szólítaná fel, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az érintett törvényeket. Azt pedig az elnökök konferenciájára bízná, hogy egy szakbizottsági jelentés alapján aktiválja-e az EU alapszerződésének 7. cikkelye alapján indítható eljárást.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfo szakértője szerint ez eljárást nem tudják elindítani Magyarország ellen, de állandó lehetőségként lebegtetni fogják.

A néppárti tervezet azt emeli ki, hogy az új magyar alkotmány teljes egészében magában fogalja az alapvető jogok uniós chartáját, és a kisebbségeknek is parlamenti képviseletet biztosító választási rendszert hoz létre. A javaslat elveti azokat az - idézem: "megalapozatlan támadásokat, amelyek a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét vonják kétségbe". Ugyanakkor felszólítja a kormányt, hogy működjön együtt az Európai Bizottsággal, és szükség esetén végezzen módosításokat a törvényeken.

A harmadik határozattervezetet az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportja nyújtotta be. Ez arra emlékeztet, hogy a kormány már jelezte készségét az Európai Bizottsággal való együttműködésre, de szintén felszólítja a kabinetet, hogy tegyen meg mindent a helyzet megoldására.

A szavazáson a jelenlévők egyszerű többsége által támogatott javaslatot fogadják majd el.
Hegedűs Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése