2012. február 23., csütörtök

Az EU határozat után 2012 a megszigorítás éve lesz?

                         Az  EU  határozat   vagy  javaslat  után  az  már  világos  lett,hogy  az  2012  és  lehet  2013  a  megszigorítás  éve  lesz.Ki  ezért  a  felelős ? A  kormány  szerint  az  EU  Bizottság.Mint  laikus  mit  értettem  meg ? A  nadrágszíjat  beljebb  kell  húzni.Sajnos  nem  rugaszkodunk,hanem  megszigorítunk.Már  ahol  lehet.Azoknak  akiknek  nincsen  azoktól  mit  szigorítanak  és  vesznek  el ?Sehogy  nem  értem  az  adókulcsot ' Mindegy  ha  100.000    vagy  1.000.000  forint  a havi  jövedelem,akkor  is  16%-os  az  adó.Az  volt  mondva,hogy  senki  sem  jár  rosszul.Biztos?Most  jött  még  az  EU  határozat  vagy  javaslat' Ez  már  sok   nekem.A  jelszó  ez  lesz : Nincs  pénz.Több  magyarázatot  olvashatott  és  nézhetett  a  magyar  ember.A  kormány  tiltakozik. De  mi  lesz  a  nem  tehetős  magyarokkal?Kiktől  mennyi  pénzt  vesz  el  a  kormány ?Nem  idegesítem  magam.A  válasz : túl kell  élni '
Az Európai Bizottság 142 milliárd forintnak megfelelő, Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatás befagyasztására tett javaslatot. Szerintük továbbra sem megnyugtató a költségvetés fenntarthatósága.


költségvetés
Magyarország ellen 2004, vagyis az uniós csatlakozás óta folyik a túlzott deficiteljárás, amiatt, mert folyamatosan magas volt a költségvetési hiány. A legnagyobb például 2006-ban, több mint 9,2010-ben pedig, 4,2 százalék. 2011-ben először került 3 százalék alá a hiány, ám az a Bizottság szerint csak a bankadónak, a válságadónak és a magánnyugdíjpénztári pénzek átirányításának köszönhető.
Az uniós gyakorlatban eddig példa nélküli lépés következményeiről Boros Imre közgazdász a Közbeszédben azt mondta: az Európai Bizottság furcsa dolgot művel. A szakember a Duna esti műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottságnak a 2013-as költségvetés még el nem fogadott számaival van hatalmas nagy problémája. Hozzátéve: ez 0,25 százalék, ami körülbelül 60-80 milliárd forint, amelynek a kiigazítását 2010-ben menet közben véghezvitte a kormány. Boros Imre szerint ez egy meglehetősen hajánál fogva előrángatott aggodalom. A közgazdász azt mondta: az EU történetében ilyen sorozatban, ennyi fenyítést egyetlen egy ország sem kapott, mint Magyarország, ezt bízvást állíthatom.
"Magyarország halmazati büntetést kap"
A közgazdász szerint Magyarország már halmazati büntetést kap, mert, mint közölte, ezt nem tekinti másnak, mint büntetésnek. Boros Imre szerint ez kifejezetten Magyarországnak címzett intézkedés, amely nagyon ártalmas is, mert pont azt gátolja, amit segítenie kellene az Európai Uniónak. A kohéziós pénzeket ugyanis a gazdaság növekedésre használjuk fel – mondta.
Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója szerint ez valóban Magyarországnak címzett intézkedés, ugyanakkor véleménye szerint ez kicsit Kelet-Európának is szól, ez egy egész régiónak szóló figyelmeztetés.
Európai Bizottság, Olli Rehn és Johannes Hahn - MTI/EPA
Arra az újságírói kérdésre, hogy miért ilyen szőrős szívűek Magyarországgal, Zákonyi Botond azt mondta: a személyek itt is ugyanazok, akik a kötelezettségszegési eljárásoknál élen jártak. De mint közölte: az ügyek különbözőek, s magyar szempontból nem szerencsés, ha ezt egy csomagként kezeljük, mert akkor nehezebben oldhatók meg a vitás kérdések.
Mi a megoldás?
Boros Imre szerint a megoldás az, hogy mindent tárgyszerű és jogszerű keretek között bonyolítson a kormány. A közgazdász megjegyezte, hogy a pénzügyminiszterek tanácsában sokan vannak olyanok, akik ugyanolyan cipőben járnak, mint mi, s ha ők „Magyarországnak odadurrantanak, akkor valószínűleg minket felmérgelnek és várják, hogy következő alkalommal, mi se leszünk elnézőek”.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa március 12-én dönthet minősített többséggel a felfüggesztésről. Ehhez a tagállamok kétharmadának igen szavazata kell, de a határozat csak akkor érvényes, ha a népesség arányában súlyozott szavazatok az Európai Unió összlakosságának többségét is jelentik.
Zákányi Botond szerint odáig nem kell eljutni, hogy ezt a pénzt elveszítsük. „A kormánynak elég nagy mozgástere van. (…) Az egy stratégiai kérdés a kormány számára, hogy megpróbálja-e összehozni a blokkoló kisebbséget a tanácsban, azaz megpróbál-e kellő számú tagállamot felsorakoztatni maga mellé és nem átengedni ezt a javaslatot” – mondta a külügyi intézet igazgatója. Hozzátéve: ehhez praktikusan a 2004-ben csatlakozott tíz ország körülbelül elég lenne.
Boros Imre a Közbeszédben közölte azt is, hogy nagy kárunk származhat abból, ha visszafogják a csaknem 500 millió eurót. A részletekről kifejtette: „az azt jelenti, hogy a még el nem fogadott projekteket visszavagdossák. Így azt a veszélyt futjuk, hogy a még hátralévő rövid időben, 2013-ig nem tudjuk lekötni a kohéziós alapokat, tehát nem 500 milliót vesztünk, hanem 1-1,5 milliárd eurót”.
Arra a kérdésre, hogy az IMF-EU tárgyalásokra ez milyen hatással lesz, Zákányi Botond azt mondta: a kormányzati nyilatkozatok szerint rendben vagyunk, és nem szalad el a deficit. Hozzátette: ez megnyugtató kell, hogy legyen a piacoknak és az IMF-nek is.

Forrás :  http://www.hirado.hu/Hirek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése