2012. február 11., szombat

A Becsület Napja ünnep vagy gyász ?

                   Ma  ünnepeltek  a szélsőjobb  csoportjai  a  Normafánál.Több  százan  vettek  részt  az  ünnepségen,mely  rendzavarás nélkül  fejeződött  be.A  Becsület  Napja  is  egy  olyan  esemény,mely  egyesek  számára  ünnep ,mások  számára  gyász. Közel  húszezer  halott  és  egy  lerombolt  Budapest  lett  az  eredménye  Budapest  ostromának.Szálasi  gyűlölete  a  zsidók  ellen  azt  eredményezte,hogy  sok  nem  zsidó  budapesti  is  meghalt  vagy  fogságba  lett  hurcolva.Budapest  védői  ki  akartak  törni  az  ostromgyűrűből.70  ezer  védő  közül  csak  kb.  700-an  tudtak  kitörni.Pár  ezer  civil  lakosságnak  sikerült  kimenekülni  Budapestről.Ez  milyen  ünnep  lehet?Ha  érdekli  a  részletek  elolvashatja  ezzel  a  témával  foglalkozó  cikkeket ' Ha  gyászol,akkor  kinyilvánítom  a  részvétemet.Ha  ünnepel ,akkor  ünnepeljen.Én  nem  ünnepelek.
A Normafánál lezajlott szombat délutáni rendezvény erős a rendőri készültség mellett, incidens nélkül zajlott le. Olvassa >Tovább

65 évvel ezelőtt, 1945. február 13-án ért véget Budapest ostroma, mely Leningrád és Sztálingrád után a második világháború leghosszabb városostroma volt. A harcok, a kitörés legfontosabb eseményeiről, társadalmi következményeiről Ungváry Krisztián történészt, a Budapest ostroma című könyv szerzőjét kérdeztük. Videó!



Olvassa > Tovább  

Milyen lehetett látni az egész fővárost romba dőlni, széttaposott embercafatok között járni az utcán, mumifikálódott tetemeket kerülgetni kenyérért menet, vérfoltos szobákban aludni, az Állatkert tetemeiből ebédelni, látni embereket megőrülni a borzalmaktól?
Az elmondhatatlan iszonyatról kellene beszélni február 11-én. Arról, hogy milyen lehet, amikor Európa egyik legszebb városa egy teljesen értelmetlen, a világháború menete szempontjából lényegtelen, de annál pusztítóbb, kéthónapos harcban, egy (két) őrült diktátor akaratából teljesen elpusztul. Arról, hogy harmincötezer civil hal meg, pusztán azért, mert épp abban a városban él, és még a lehetőségét sem hagyták meg neki, hogy elmenekülhessen.
Arról, hogy milyen az, amikor kifoszt és az állampolgárok egyik részét elhurcolja az egyik megszálló „szövetséges” birodalom, majd a helyébe lépő másik megszálló birodalom (a következő „szövetséges”) elviszi az utolsó elrabolható értéket is, megerőszakolja az édesanyád, a lányod, a nagyanyád, és elhurcolja a maradék életképes állampolgárt. Meg arról, hogy milyen, mikor a két birodalom regnálása közt a magyar történelem szemete, egy bűnözőkből, söpredékből verbuválódott horda uralkodik a város felett.Olvassa >Tovább
Hatvanöt éve, 1945. február 11-én kezdődött a második világháború legtragikusabb katonai akcióinak egyike, az ostromlott Budapest német-magyar védőseregének kitörése. Negyvenezer katona próbált meg a Széll Kálmán (ma Moszkva) tér és a Széna tér felől áttörni a szovjet ostromgyűrűn. Az átjutás mindössze hétszáz embernek sikerült, a többség már a kitörés első óráiban elpusztult. Buda utcáin hegyekben álltak a halottak, többségük máig ismeretlen tömegsírokban nyugszik.
Nemcsak a kitörés, de mintha Budapest ostroma is hiányozna a köztudatból, hiába látszanak nyomai a mai napig szinte az egész városban. Pedig a fővárosért folytatott ötvenkét napos küzdelem a II. világháború legsúlyosabb ostromainak egyike, hosszúsága és pusztítása a sztálingrádi, varsói harcokhoz mérhető.

Budapest feláldozása egyedül Hitlernek volt ideája, amit a vonakodó katonai vezetés és Szálasi Ferenc "nemzetvezető" is elfogadott. Katonai előkészületek történtek egy esetleges ostromra, de az 1944 karácsonyán körbezárt város, különösen a lakosság nem volt felkészítve a harcra.


A Margit körút a kitörés után: elhagyott járművek, roncsok, SS-katona kifosztott hullája. (Fotó: MTI/Hadtörténeti Múzeum)
Olvassa > Tovább 
 Ungváry Krisztián Budapest ostroma című könyve legelőször 1998-ban jelent meg. Eddig a 6 kiadás csaknem 12000 példányban kelt el itthon – Németországban és az angol nyelvterületen is több ezret adtak el belőle. Megvásárolható > www.booker.hu

  Budapest ostroma 1944 
Az 1945-ös budai kitörési kísérlet a budapesti csatában a Budai várnegyedben körülzárt németmagyar csapatok összehangolt nyugati irányú támadása az összefüggő német arcvonal elérésére.Olvassa >Tovább a Wikipédián ' 
További cikkek az fn.hu-n '

Nem vagyunk a spiclik országa
Szabad volt az erőszak Budapesten
Kiderült, ki maradt ember
A fiút is meg akarták erőszakolni   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése