2011. december 24., szombat

Ünnepi beszélgetés Lévai Anikóval

                  Miért  dicsérem  Lávai  Anikót ?Mert  nevel  öt  gyermeket. Mint  anya  is  megállja  a  helyét.Mint  egy  törékeny  feleség  is  hűséges  társ  Orbán  Viktor  mellett.Az  Orbán  család  belső  titkairól  keveset  lehet  tudni.Nincs  nagy  konfliktus,mert  a  bulvársajtó  sem  tud  semmit.Az  látható,hogy  Orbán  Viktor  család  centrikus  és  szereti  a  családját.Példát  ad  a  magyaroknak,hogy  lehet  több  gyermeket  is nevelni.Megjegyzem  azt,hogy  sokkal  több   a  fizetése  is  mint  egy  átlag  magyarnak.Nem  követi  Berlusconi  rossz  példáját.Érdekes ,hogy  Lávai  Anikóról  keveset  lehet  olvasni.Háttérben  van  és  támogatja  a  férjét.
                   Az  egyik  kimagasló  tulajdonsága  Lévai  Anikónak  az , hogy  segíti  a  segély  akciókat . Részt  is  vesz  aktívan  az  akciókban  amikor  csak  teheti. Sok  szegénnyel  van  kapcsolatban.Jól  ismeri  a  helyzetüket.Vajon  Orbán  Viktorra  van  hatással  a munkája?Vajon  Orbán  le  vonja  a  tanulságokat?Mert  egyre  több  a  szegény  ember  Magyarországon. Lévai  Anikóval  készített  ünnepi  beszélgetést  elolvashatják.Már  ezért  is  dicséret  illeti  Lévai  Anikót,mert  azért  néhány  olyan  dolgot  tudunk  meg,melyet  eddig  nem  tudtunk.Van  egy  családi  fotó  mely  nagyon  elgondolkoztatott.Az  Orbán  család  látható  együtt ? Orbán  Viktor  mint  egy  magyar  átlagos  apa  és  férj '


Adventi családi együttlét
 Részlet  az  interjúból :
Öt gyermek, két munkahely – és számtalan társadalmi kötelezettség. Többemberes feladat egy törékeny nőre bízva. Karácsony előtt Lévai Anikóval, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetével beszélgettünk az adventi "szeretet.éhség." adománygyűjtő akció apropóján, melyhez az Onleány Társasblog is felhívással csatlakozott.
Fotók: Burger Barna

Sokat utazik az országban. Hogy látja, a szeretetéhség vagy az éhség jelenti-e napjainkban a nagyobb problémát?
Sajnos mind a kettő jelen van. A rászorulók különbözőképpen reagálnak a megváltozott körülményekre, a sokszor hirtelen jött bajra. Vannak, akiket a szegénység, a szükség még összetartóbbá, a másikra jobban figyelővé tesz, ott nem kell a szeretetéhségtől tartani, ott „csak” az éhséggel kell a segélyszervezeteknek megbirkózniuk. De vannak, ahol családok, közösségek zilálódnak szét a szegénység miatt, ilyenkor a gyerekekben és a felnőttekben is erősebb a szeretetéhség. Ilyen esetekben már komoly lelki segítségre is szükség lehet. Reményvesztettebb, kiszolgáltatottabb az ember, ha nem érzi, hogy van mellette valaki, akire mindig számíthat. Ezt a hitet visszaadni legalább olyan fontos, mint ételt adni az éhezőnek. Nehéz napok, hetek vannak mögöttünk és az előttünk álló hónapok se lesznek egyszerűek. Szomorú és fájdalmas látni, hogy egyre többen szorulnak segítségre. Az Ökumenikus Segélyszervezet adventi gyűjtésének mottója egyszerre szeretne reményt adni és mindenki által érthetően összefoglalni a sokak életét megnehezítő, sokszor tragikus mértékben jelentkező problémákat: ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanok, esélyt az esélyteleneknek.
Árvíz idején
"Árvízi autós" 
A vörösiszap-katasztrófakor
Bajbajutott családok  gyermekeivel  
Ön is nagycsaládos, ötgyermekes anya, háziasszony. Bekukucskálhatunk picit a konyhaablakon? Készül valami mézes finomság karácsonyra?
Igen, az első adag már el is készült, Sári lányom műve. A gyerekek ilyenkor alig várják a karácsonyi készülődést. Mindannyian nagy igyekezettel vesznek részt a konyhai munkában, mindenki megtalálja a testhezálló feladatot, amelynek révén a kreativitásukat is kiélhetik. Ilyenkor újabb és újabb díszítések ötletei valósulnak meg. Minden csupa liszt, és mindent finom süteményillat hat át, nem csoda hát, hogy a sütőtől az asztalig vezető úton a mézeskalácsok egy része „eltűnik”, ami ok a nevetésre, s persze ok a dicséretre is, ha valami különösen ízletesre sikerült. Mi, lányok, ilyenkor igazán elemünkben vagyunk, igazi „barátnés” a hangulat a konyhában, komoly konzultációkkal, hogy mit és hogyan készítsünk el, és persze sok vidámsággal.
Adventi családi együttlét
Van bevált recept?
Több is! De ha már mézről van szó, egyik kedvencünk a mézes zserbó, amit kicsit macerás ugyan elkészíteni, de az íze kárpótol a sok munkáért. (A mézes zserbó receptje az interjú végén található - a szerk.)
Végezetül, van-e valamilyen kedvenc karácsonyi zene, amit ajánlana olvasóinknak az adventi sütögetések mellé?
Gyerekeim tanultak, tanulnak és szeretik a zenét. Mindig vannak családi kedvencek, amiket a karácsonyi készülődés közben, de reggel iskolába menet az autóban is együtt hallgathatunk. Nálunk idén kétségtelenül a Ghymes együttes lemeze ez, melyet Törőcsik Marival együtt készítettek. Egy szép karácsonyi dalukkal kívánok áldott készülődést! 

Mézes zserbó, ahogy Lévai Anikó készíti

Hozzávalók: 
A  tésztához: 
12 dkg méz, 10 dkg vaj, 0,5 dl tej, 2 tojás, 16 dkg cukor, fél citrom leve, 60 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, só
A Konyhaablakból c. könyvből
Elkészítés: A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és egy csipet sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük. Ragacsos keveréket kapunk, melynek tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle. Liszttel beszórt két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével legyen azonos. A "túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk, a tésztalapot sütőpapírostól behúzzuk, beemeljük a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig szép világosra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni - óvatosan bánjunk vele, mert törékeny!
Hozzávalók a krémhez:
1 tasak vaníliás puding, 3 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, fél dl citromlé, fél dl rum
Máz: 20 dkg málna vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk 1 evőkanál porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a narancs reszelt héját. A pudinghoz keverjük a citromlevet és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.
A lekvárt felforrósítjuk. A legszebb-legsimább lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félre tett, sima aljára fordított lappal, kissé lenyomkodjuk. 
Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkasztjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük, hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen "érleljük-puhítjuk".
Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején, és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal várhatóan elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fólia-dobozba zárva nagyon sokáig friss marad, szilveszterre is remek!

Szerző: Lotte

Teljes  beszélgetés : http://blogleany.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése