2011. december 30., péntek

Magyar közmunka: „nem túl kemény, és jobb a családomnak is”

                   A  közmunka  megoldás  a  munkanélküliségre ?A  kormány  szerint  igen.2012-től  kiterjesztik  a  közmunka  lehetőségét  olyanokra  is  akik  nem  vagy  keveset  dolgoztak. A  BBC  weboldalán  olvasható  egy  riport,mely  a  magyar  közmunkáról  szól .Olvassák  el  a teljes  cikket '
Százezer állástalan magyart foghatnak árokásásra és utcaseprésre: ez a kormány új terve a munkanélküliség felszámolására. Így indul az a riport, amely a BBC weboldalán olvasható a szabolcsi Rozsályon beindítandó közmunkaprogramról. A brit közszolgálati médium közmunkások és jogvédők mellett megszólaltatta például Kovács Zoltán KIM-államtitkárt is.
Bara Győző és csapata fél nyolckor kezd. Láncfűrésszel felszerelkezve, mintegy tucatnyian tisztítják az ukrán határig vezető földutat, majd a feldarabolt fát utánfutókra rakják. Ez Magyarország válasza a munkanélküliségre.” Így indul a BBC-n Jim Reed cikke Rozsályról, ahol meg is szólaltatja a programban részt vevő Bara Győzőt, ám előtte a szerző megjegyzi: akik visszautasítják a munkát, vagy nem dolgoznak elég keményen, azok nem kapnak segélyt. (Később pedig megismétli ugyanezt.) A 24 éves, „esztendőkig segélyen élő” közmunkás pedig elmondja: „Itt nem túl kemény a munka, ez jobb nekem és a családomnak. De szerintem nem fair pénzt elvenni azoktól, akik nem dolgoznak.”

Stigmatizáció

Martin Kahanec, a CEU munkatársa ugyancsak nincs oda a kormány tervezetéért: szerinte a szigorítás (hat helyett három hónapig folyósítják az álláskeresési támogatást, jobban ellenőrzött keretek között) és ez a fajta közmunka stigmatizálja és elbátortalanítja azokat, akik részt vesznek ebben a programban, ráadásul úgy látja, hogy mindezek után a magánszektorban sem fogják alkalmazni őket. „Ez a terv egy seregnyi sérülékeny munkást fog kitermelni, akik nem kapnak majd segélyt, vagy bizonytalan munkájuk lesz majd.” Udvari Márton, a Nemzeti és Etnikai Jogvédő Iroda jogi referense pedig azt szeretné, ha a közmunkások a minimálbérnek megfelelő összeget kapnák. Azt nyilatkozta továbbá: „Ha kirúgtak a közmunkaprogramból, akkor a segély sem jár majd. Az a személy, aki erről dönt, nagyon fenyegető lehet a közmunkásoknak, mindenki félni fog szembeszállni vele.”
Tulajdonképpen ezt megerősíti Kovács Zoltán is, amikor úgy nyilatkozik a brit újságírónak: ha körülnéz az országban, láthatja, hogy rengeteg munka van. A kommunikációs államtitkár elmondja azt is: ma vannak generációk, akik úgy nőttek fel, hogy nem látták szüleiket dolgozni, ezeknek az embereknek ez a fajta közmunka a visszaút kezdete lehet a magánszférába. A szerző megjegyzi még cikkében azt is, hogy hazánkban igen alacsony a munkavállalók aránya, mindössze a munkaképes réteg 55 százaléka, és hogy számos vidéki településen egész családok élnek a rendszerváltozás óta jóléti juttatásokból.
Teljes  cikk : http://tablet.mno.hu/belfold

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése