2011. december 10., szombat

Kiket szeretnek és kiket nem szeretnek a magyarok ?

           Nagyon  érdekes  felmérést  végeztek  pozsonyi  International  Visegrad  Fun  intézete.A  visegrádi  négy  országban  végeztek  felmérést.Az  eredmény  nagyon  elgondolkoztató.Engem  a  magyarok  válaszai  érdekelnek,mert  nagyon  érdekes  és  élgondolkoztató.Hogyan  létezik,hogy  Kádárt  és  a  rendszerét  nem  szeretik  a  magyarok.Kiket  nem  szeretnek  a  magyarok? Rákosi,Szálasi,Horthy,Gyurcsány 'Biztosan  elgondolkoztató,hogy  az  utóbbi  két  évtizedben  alapos  propaganda  folyt  a  kádári  rendszer  ellen.Mindhiába?Miért  van  a  lista  második  és  harmadik  helyén  két  volt  jobboldali  politikus?Horthyt  nem  szeretik  a  magyarok?De  még  számos  érdekes  eredménye  van  ennek  a  felmérésnek.

 Nem meglepő módon a lengyelek a legbüszkébbek a saját történelmükre, náluk a megkérdezettek 25 százaléka nyilatkozta, hogy nagyon büszke a nemzeti múltra, míg a válaszadók fele állította, hogy a téma büszkeséggel tölti el. A sor végén Szlovákiát találjuk, ahol csak 7 százalék érzi magát kimondottan büszkének, és ugyanennyien kimondottan szégyenkezve gondolnak az ország történelmére. A magyarok között egészen nagy arányban találni nagyon büszkéket (14 százalék) és a csupán büszkék száma sem kevés (43 százalék). A cseheknél közel hasonló arányokat találni (10 és 48 százalék), azok aránya pedig, akiket nem tölt el büszkeséggel a nemzeti múlt, a cseheknél és nálunk egyaránt 37 százalék. Nálunk kicsivel többeket mardos a szégyenérzet e tekintetben (5 százalék), a cseheknél valamivel kevesebbeket (2 százalék).
A magyarok közül gondolták a legtöbben azt (34 százalék), hogy a történelem bizony nem esküvői menet, sokkal inkább a hanyatlás maga.
A kutatás talán legizgalmasabb részében a nemzeti hősökre kérdeztek rá.....A magyarnál nem született komoly meglepetés: az első helyen Kossuth Lajos áll, őt Széchenyi és Mátyás király követi, államalapító királyunk pedig a negyedik a sorban.
A magyarnál nem született komoly meglepetés: az első helyen Kossuth Lajos áll, őt Széchenyi és Mátyás király követi, államalapító királyunk pedig a negyedik a sorban.
Szórakoztató része a felmérésnek az a kérdéssor, amely azt firtatja, egyes országokról a többi országban élőknek mely fontos személyiségek jutnak elsőre az eszükbe...magyarok csupán 5 százalékának jut eszébe Havel,..
Elgondolkodtató továbbá, hogy a magyarok körében hagyott legkevésbé pozitív emléket a kommunizmus összeomlása, a megkérdezettek alig több mint fele értékelte előremutatónak az eseménysort...Az uniós csatlakozás szintén nem tartozik a „kedvenc” történelmi eseményeinkhez, ám a cseheknél még kevésbé értékelik, egészen pontosan 43 százalék vallotta, hogy ennek megtörténte jó volt. A visegrádi együttműködést viszont továbbra is majd mindegyik országban kedvezően ítélték meg.
Teljes cikk : http://mno.hu/kulfold/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése