2011. december 3., szombat

2012-től Európában nem lesz korrupció 'Magyarországon?

Határozatot  fogadott  el  az  EP,hogy  nem  fogadhatnak  el  a  képviselők  pénzt  és  ajándékot  évi  5.000  euró  fizetés  felett.Ez  megfogja  oldani  Európában  a  korrupciót?Ez  ilyen  egyszerű? Én  kétlem,de  inkább  tévedjek.Több  a  semminél.Mi  a  helyzet  Magyarországon? Nemzetközi  listán  az  54-ik  helyen ,az  európai  listán  a  20-ik  helyen  áll  Magyarország.Milyen  jó,hogy  nem  vagyunk  listavezetők '

Etikai szabályzatot hagytak jóvá az Európai Parlament (EP) képviselői saját részükre annak érdekében, hogy a jövőben a korrupció legkisebb gyanúját is elkerüljék.
A kódex megszületését Jerzy Buzek elnök azt követően tartotta szükségesnek, hogy három képviselőről kiderült: komoly összegeket fogadtak el magukat cégek küldötteinek kiadó brit újságíróktól, és cserébe vállalták bizonyos európai uniós jogszabály-módosítások felkarolását.
korrupció
Fellépne a korrupció ellen az Európai Parlament
A jövőre életbe lépő új szabályzat szerint az EP tagjai 150 eurónál nagyobb értékű adományt nem fogadhatnak el. Jelezniük kell emellett az EP illetékeseinek az olyan melléktevékenységüket, amelyért évente 5 ezer eurónál nagyobb javadalmazást kapnak. Továbbá nyilvánosságra kell hozniuk, hogy a képviselővé választásuk előtti három évben milyen szakmai tevékenységet végeztek. Azt is jelezniük kell, hogy betöltenek-e bizonyos tisztségeket vállalatok vagy civil szervezetek vezető szerveiben.
Itthon nincs javulás
Hazánk korrupciós megítélése nem javult: jelenleg az 54. helyen áll a 183 országot vizsgáló korrupciós rangsorban, míg tavaly az 50. volt 178 ország között; európai összehasonlításban a tavalyihoz hasonlóan a 20. helyezett - ismertette a Transparency International (TI) 2011-es Korrupció Érzékelési Index (CPI) eredményeit Földes Ádám, a nemzetközi szervezet magyarországi vezetője.
"Magyarországon az elmúlt évben a korrupció elleni fellépésben kulcsszerepet játszó független intézmények kerültek veszélybe, ami tovább rontotta az ország megítélését" - mondta Földes Ádám. Az elemzők azt látják, hogy politikai elszámoltatás folyik, ami összefügg korrupciós ügyekkel, nem látszik azonban, hogy átfogó és hatékony korrupcióellenes intézkedéseket vezetnének be. Negatívan értékelik a jogállami garanciák és a jogbiztonság sérelmét, a közszektorban látható politikai korrupciót is.
Forrás : http://www.piacesprofit.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése