2012. augusztus 1., szerda

Sikertelen merénylet Csatáry ellen 1944-ben - Miért?

Csatáry ellen egyre több bizonyíték kerül elő.Egyre nehezebb helyzetben van Csatáry és a védői,mert még él néhány túlélő.1944-ben merényletet követtek el Csatáry ellen,mely sikertelen volt.Megdöbbentő interjút olvashatunk a merénylő lányával.Egyesek szerint nem igaz amit a nyugdíjas tanárnő mond.A Holokausztot tagadók egyik érve az,hogy hazugság az egész.Fájdalmas a múlt felidézése mindenki számára.Milyen lehetett Csatáry fiatal korában amikor hatalmon volt? Miért lőtt a merénylő ?Az alábbi az interjúból való idézet választ adhat a kérdésekre:


Likér Márta
Fotó - Tomás Jesensky

A merénylő az édesapám, Zsurovsky Zoltán volt, aki 1944 őszén a Városháza udvarán levő Palota moziból kilépő Csatáryra lőtt, de célt tévesztett. Tette évtizedekig hétpecsétes titok volt a családunkban. Szüleink nyilván saját szenvedéseik, egy szörnyű kor felidézésétől akartak megkímélni bennünket. Húszéves voltam, amikor az édesapám nem sokkal a születésnapom után négyszemközti beszélgetésünkön bevallotta, hogy egyszer az életében ölni akart. Azt is elárulta, hogy miért. Édesanyja, az én egyik nagymamám, született Guttman Ida, zsidó volt, a férje viszont hívő katolikus. A nyilas hatalomátvétel után híre ment városunkban, hogy a kegyetlenségei miatt rettegett Csatáry a vegyes házasságokban élő zsidókra is vadászik. Őket is a gettóba, majd a haláltáborokba hurcoltatja, holott ezt tudomásom szerint még az akkori törvények sem követelték meg. A nagymamám elrejtőzött, de valaki feljelentette. Csatáry azonnal a téglagyári gettóba, majd marhavagonba hajtotta. Édesapám elkeseredésében emiatt akarta őt agyonlőni”.
A merénylet nem sikerült. A város legismertebb fogtechnikusaként és az Imperial Szálló közkedvelt dzsesszdobosaként Zsurovsky életében sosem fogott fegyvert a kezébe, máig nem tudni, honnan szerzett pisztolyt. Tette után elmenekült, de rejtekhelyét besúgták. A Gestapo pribékjei kegyetlenül megkínozták, aztán Csatáry elé vitték, aki azt üvöltötte: „Engem akartál megölni, de te döglesz meg!”, majd feltuszkolták a legelső induló transzportra.

Teljes interjú nol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése