2012. augusztus 26., vasárnap

A rendőrség átverte az Új Gárdát vagy az Új Gárda a rendőrséget Csókakőn?

Lezárult a Csókakőn a rendőrségi ostromállapot.Szerencsére nem történt semmi különös esemény.Az Új Gárda nem tudta véghez vinni a tervét.Vajon azért mert átverték a rendőrséget vagy a rendőrség az Új Gárdát? Az újoncok felavatása Dunaföldváron volt.Az Új Gárda az ötéves megalakulásának az évfordulóját a Hősök terén ünnepelték meg.A lényeg az,hogy nyugodtak lehetünk,mert nem történt semmilyen erőszakos cselekmény.Ez a legfontosabb tanulság.



Csókakő, 2012. augusztus 25., szombat (MTI) - Befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn, a község újra szabadon megközelíthető – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délután az MTI-vel.
    Németh-Kész Mónika elmondta, 14 óra 50 perckor feloldották a zárást. Így most már nemcsak a helybéliek mehetnek be a faluba, hanem bárki.     Hangsúlyozta, semmilyen bűncselekmény nem történt ezen időszak alatt Csókakőn, mindössze a fokozott ellenőrzések során kellett intézkedniük néhány szabálysértés ügyében.     A település műveleti körzetté nyilvánításának okairól és céljairól nem adott tájékoztatást, és azt mondta: "később sem lesz bővebb tájékoztatás az ügyben".
    Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrségi járművek folyamatosan hagyják el a községet. A vár alatti téren kialakított műveleti pontnál azonban még mindig áll egy sátor, illetve több gépkocsi és kisbusz sorakozik mellette.
    A rendőrségi szóvivő korábban úgy nyilatkozott: bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Szombaton nulla órától korlátozták a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriztek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrizték.     A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő állt rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.     Fűrész György (Fidesz-KDNP), Csókakő polgármestere túlzottnak tartotta a rendőrség fellépését. Az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint mintegy háromszáz rendőr jelent meg a Fejér megyei településen, akik feltehetően azt akarták megakadályozni, hogy az Új Magyar Gárda tagokat avathasson. Úgy tudja, hogy a szervezet egyetlen tagja sem tartózkodik a községben.     A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen. Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amelyet végül egy másik helyszínen tartottak meg. Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént".
    Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát június közepén avatták fel a mintegy 1300 lakosúCsókakőn, a szobrot civil kezdeményezésre, több szervezet összefogásával és az önkormányzat jóváhagyásával állították. Fűrész György akkor bejelentette, hogy április 23-án a képviselő-testület úgy döntött, az egykori Bánya teret átnevezi, amely így mostantól a Nagy-Magyarország tér nevet viseli. A településvezető akkor az MTI érdeklődésére elmondta: az államférfi tisztelete miatt támogatta - "pártokon felüli döntésnek" nevezve - a szoborállítást.



Szekszárd, 2012. augusztus 25., szombat (MTI) - Az MTI értesülése szerint Dunaföldváron avatták fel az Új Magyar Gárda újoncait szombat délelőtt; a rendőrök a Tolna megyei településen körülbelül ötven embert igazoltattak. A rendőrség ugyanakkor műveleti körzetté nyilvánította a Fejér megyei Csókakőt, ahol értesülésük szerint be nem jelentett rendezvényt akartak tartani.
    A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika azt közölte, hogy "bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében" nyilvánította műveleti területté a települést; a rendőrök szombaton nulla órától korlátozták a bejutást a községbe. A korlátozás délután három órakor ért véget.
    Az MTI megbízható forrásból úgy értesült, hogy az Új Magyar Gárda Dunaföldváron, az egykori lőtér területén rendezte meg az avatást.
    Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésre azt közölte, Dunaföldváron, egy magánterületen tartottak rendezvényt, a rendőrök ott 50 embert igazoltattak.
    Arra kérdésre, hány rendőr vett részt a településen az intézkedésben, azt mondta, a "szükséges" számban jelentek meg.
    Az MTI úgy értesült, Dunaföldváron, a gárdatagok avatási helyszínének közelében nemcsak igazoltattak, hanem több bírságot is kiróttak közlekedési szabálysértés miatt.
    Király Balázs, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte, hétfőn közleményben adnak tájékoztatást a Dunaföldváron történtekről. 
    Bencze János, a Jobbik Tolna megyei elnöke az MTI-nek azt mondta: nincs tudomása az eseményről, mivel a Jobbiknak semmi köze az Új Magyar Gárdához.
    Garamvölgyi László az MTI megkeresésére azt közölte, azért mentek Csókakőre, mert arról volt információja a megyei rendőr-főkapitányságnak, hogy ott a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, be nem jelentett rendezvényt akarnak tartani.
    Erre utalva arra hívta fel a figyelmet, "felesleges bujkálni", hiszen a Hősök terén meg lehet tartani a rendezvényt, miután a bíróság azt engedélyezte.
    A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról megemlékező rendezvényt tartottak a fővárosban, a Hősök terén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése