2012. augusztus 19., vasárnap

Évadnyitó az Új Szinházban Csurka A hatodik koporsóval

Az Új Színház új vezetőséggel megnyitja a 2012-2013-as évadot Csurka A hatodik koporsó színdarabbal.Dörner György vezetésével az Új Színház átalakult.Több vélemény alakult ki a a színházzal kapcsolatban.Dörner György ragaszkodik Csurka hagyatékához és tovább viszi a közös elképzelést.Tarlós döntését sokan élesen kritizálták amikor Dörnert nevezte ki igazgatónak az ÚJ Színházba.Majd elválik,hogy a színház eltudja tartani magát ebben a szegényes világban. Egyértelmű politikai döntés volt az Új Színházzal kapcsolatban. Eljött a bizonyítás ideje' Nem lehet csodálkozni Dörner György döntésén,hogy az első színdarab a Csurka A hatodik koporsója.A Magyar Hírlapban megjelent interjúban így nyilatkozik erről:
– Eztán jön Márai és Tamási darabja. Impozáns és nagyvonalú tervek. A pályázatukban és azóta is ígérik, hogy megőrzik Csurka István szellemiségét. Hogyan?

- Csurka István szellemiségét a darabjaiból kell kifejtenünk, hiszen a színház nem teóriagyár, s főleg nem lócitromillatú politikai porond. Ezért mi mutatjuk be elsőként ránk hagyott darabját, A hatodik koporsót, és korábbi művét, a Deficitet. Az évad meghatározó darabja A hatodik koporsó.

– A dokumentumdráma ugyan olvasható, de azért foglaljuk össze, miről szól, mit mond a mai nézőnek.

– Megint csak magunkat ajánlom, tessék: „A kétrészes színmű témája az első világháborút lezáró, Párizs környéki békekötéseket előkészítő konferencia, ahol az éppen kialakítandó magyar határról döntő bizottság 1919. februári tárgyalásai jelenítődnek meg. A szövegében elhangzó részek nem egy esetben a korabeli diplomáciai iratoknak a szinte szó szerinti másolatai. Csurka István szerint az akkori jegyzőkönyveket csak egy drámaíró szemével kellett elolvasni, hogy a téma megírható legyen. Az új színmű címe a Nagy Imre 1989-es újratemetésekor állt, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése során meggyilkolt magyar fiatalokat jelképező koporsóra utal. Sajátos időutazás ez, a Hatodik Koporsó Apródja és az 1956-os mártír forradalmár nagypapa futurisztikus együttléte során elevenednek meg az események és a béketárgyalás meghatározó alakjai.”

– Lesznek áthallások rendesen…

– Ha lesznek, legyenek. Mi elég pontosan tudjuk, mit akart elmondani Csurka ezzel a darabbal, ezt a tudásunkat szeretnénk átadni a mai nézőknek.
Teljes interjú magyarhirlap.hu 
Dörner György nagy reményeket fűz a színházzal kapcsolatban.Új színfoltot akar a budapesti színházi életben.Vannak akik élesen kritizálják és újnáci színháznak mondják a Dörner vezette Új Színházat.Az egyik vélemény ezt írja : 
Feltehetően vitákat kiváltó bemutató lesz, az évad egyik meghatározó előadása – olvasható az Új Színház honlapján A hatodik koporsó című, 2011-ben írt Csurka István-darabról. A jóslat beigazolódott: a 2013 februárjára tervezett bemutató körül már most erőteljes indulatok dúlnak.
Antiszemita darab az Új Színházban?
          (ujszinhaz.hu)
Az Új Színház főrendezője, Pozsgai Zsolt a lapnak azt mondta: nem kell félnie senkinek, nem lesz kirekesztő darab náluk. „Ez egy könyvdráma, hogy mivé válik a színpadon, az a rendezőn múlik, aki egy kiváló szakember, de személye azért titkos még, mert volt olyan, akit retorziók értek miután kiderült, hogy velünk kötött szerződést” – mondta Pozsgai, s hozzátette: aki megnézi a darabjaikat, láthatja, hogy nincs bennük olyan ideológia, amilyennel vádolják őket. „Régen volt ilyen hisztéria, a legszebb időket idézi, kicsit irigylem is ezért Csurkát” – tette hozzá a főrendező.
Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke közölte: hogy jövő héten összeülnek és az egyik napirendi pont ez az ügy lesz, valószínűleg megfogalmaznak egy tiltakozást is a darab bemutatása ellen. Ha ez a mű valóban olyan lesz, mint amiket olvasott róla, akkor lehetetlen, hogy bemutassák. Ha mégis megteszik, "erős tiltakozási hullám várható" - tette hozzá. Szerinte nem lenne jó, ha Csurkából mártír válna, a gondolkodásmóddal van probléma, nem a szerzővel.
 Csurka István halálakor az Új Színház közzétette utolsó levelét. A „Kedves magyar testvéreim! " megszólítással kezdődő üzenetében úgy fogalmazott: az utcai harcok el fognak múlni, bent a színházban is. „A kérdés csak az marad, milyen színházat teremtünk. Lesz-e erős társulat, összetartás, jószándék és barátság". Csurka "szellemileg egy irányba húzó, küldetésével tisztában lévő" társulatra vágyott, mert az Új Színházé küldetés, amíg egyedül vannak. "Majd, ha lesz másik hasonló társulat, a küldetést felosztjuk, mint a földet" - fogalmazott.
Forrás hir24.hu
Mit akar Dörner? Nem vitákat és botrányokat,hanem dolgozni akar.Galkó Balázsnak ezt mondta:
- Balázs itt más színház lesz… Itt mostantól csupa olyan ember lesz a társulat tagja, aki hisz Istenben, aki tudja, hogy léteznek másfajta dimenziók, amiket nem tudunk tapasztalni, olyanok is… 
Forrás : aznemlehet.net
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése