2012. augusztus 27., hétfő

Megtisztul a magyar rendőrség?Fejét veszi Orbán Pintérnek?

A csókakői baki után több kérdés merül fel.Kaphatunk választ a kérdésekre? Ki a felelős Csókakőért? Ki hibázott? Megtisztul a magyar rendőrség? Kiktől tisztul meg a rendőrség? Fejét veszi Orbán Pintérnek? A kérdések feltevését lehet tovább folytatni. A csókakői baki elgondolkoztató,mert azt sugallja,hogy a rendőrség nem profi.A valóság az,hogy sok becsületes rendőrünk van.De a V. László - ügy felvet néhány kérdést a korrupt rendőrökkel kapcsolatban.Több vezetőt leváltott Pintér,mert meg kell tisztítani a rendőrséget.A csókakői bakit csak azzal lehet megmagyarázni,hogy a rendőrség nem akart bajt csinálni a Jobbiknak.Felső utasításra nem mehettek Dunaföldvárra.Nem volt szabad megzavarni a gárdista avatást?Az biztos,hogy Európa figyel.Garamvölgyi nyilatkozatát érdemes elolvasni,melyet a csókakői baki előtt az MTI-nek mondott.Pintér minisztersége bomba biztos.A leváltása nincs veszélyben.De ki tudja?


Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Megtisztuláson esik át a rendőrség, hogy ősztől morálisan megerősödve végezhesse hivatását - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója a fegyveres testületet érintő szervezeti és személyi változásokról, a rendőri korrupciós ügyekről, az eddig megoldatlan merényletekről és a szélsőséges felvonulásokról is szólva. Garamvölgyi László az MTI-nek adott interjújában cáfolta azokat a híreket, hogy leváltanák a budapesti és az országos rendőrfőkapitányt.
    Garamvölgyi László azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben számos kritika érte a rendőrséget a különféle rendezvények biztosítása miatt, elmondta: elismerik, sőt sokszor ők tárják a nyilvánosság elé, ha hibáznak. Ezek az ügyek sosem maradnak következmények nélkül, de vannak olyan esetek, amikor a rendőrségnek nincs jogalapja fellépni, mert nem valósul meg bűncselekmény vagy szabálysértés. Ide sorolta az Izrael elleni futballmérkőzésén történteket is, álláspontja szerint ez erkölcsi és nem jogi kategória.
    Megemlítette, hogy az Ozora fesztiválként ismert rendezvénnyel kapcsolatban már elkészült egy főkapitányi vizsgálat, amely több szakmai hiányosságot is megállapított, míg a ceglédi romaellenes felvonulással kapcsolatban most készül a jelentés.
    Az MTI kérésére, hogy a rendőrség hogyan készül fel az egyre szaporodó helyi konfliktusok kezelésére vagy a közeljövőben tartandó, a rendőrség tiltó határozata ellenére a bíróság által engedélyezett gárdaavatásra, szembeötlőnek nevezte, hogy éveken, évtizedeken keresztül, egymással békében élő közösségek egyszer csak egymásnak esnek, majd menetrendszerűen ezek a "helyi ügyek" országos médiavisszhangot kapnak. Azt is "igen érdekesnek" nevezte, hogy ekkor rendszerint mindig megjelennek a helyszínen politikusok, akik aztán kritizálják a rendőrséget. Ha intézkedett, azért, ha nem meg nem, akkor azért. 
    Hozzáfűzte, a gárdaavatást is az elmúlt évekhez hasonlóan megfelelően fogják biztosítani. Megjegyezte, az elmúlt húsz évben alig változott a jogi szabályozás, pedig már a hungarista Szabó Alberték idejében felmerült, hogy a gyülekezési törvény, illetve az önkényuralmi jelképek precíz jogi szabályozása elodázhatatlan, de hangsúlyozta, hogy a rendőrség alkalmazza és nem alkotja a jogot.
    "Veszélyes dolog a rendőrséget elbizonytalanítani, bár nem könnyű" - fogalmazott a dandártábornok, azt hangsúlyozva, hogy a jövőben is konzekvensen a törvények szerint járnak el, és a rendőrség higgadtságán, józanságán és szakszerűségén múlt, hogy eddig összecsapások nem voltak.
    Arra a felvetésre, hogy egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedik a rendőrségre, miközben az állampolgárok testület iránti bizalma a korrupciós botrány miatt erősen megingott, és az ügy a szervezet tekintélyét is megtépázta, úgy válaszolt: a fokozott állampolgári elvárást érzik, de mint fogalmazott, a rendőrség nem arra van kalibrálva, hogy mély társadalmi problémákat megoldjon.
    "Vitathatatlan, hogy amikor a korrupciós botrány kirobbant, az emberek érthető módon megdöbbentek, de ma más a helyzet" - mondta Garamvölgyi László. Úgy látja, az emberek szurkolnak nekik, örülnek, hogy végre elindult egy megtisztulási folyamat, és nagyon reméli, hogy már az őszre helyreáll a bizalom. 
    Álláspontja szerint rendkívüli bátorság kellett ahhoz a jelenlegi rendőri vezetésnek, hogy nekilásson a korrupció gyökeres kiirtásának, és mint mondta, bármennyire fájdalmas is, de végre kell hajtani. 
    Ezt a folyamatot a dandártábornok "tisztítótűzhöz" hasonlította: a nem az állományba valók "megsemmisülnek", míg a becsületes, döntő többség morálisan megerősödve fogja végezni embert próbáló hivatását. 
    Elmondta: a rendőrséget érintő felmentések és kinevezések nem az ORFK vezetőjének a hatáskörébe tartoznak, és egyben cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy leváltanák a budapesti és az országos rendőrfőkapitányt.
    Hozzátette, mindössze annyi személyi változás történik az ORFK élén, hogy Papp Károly miniszteri biztos lesz az ORFK vezetőjének általános helyettese. 
    Szavai szerint szeptember 1-jével új, remélhetőleg korszerűbb és hatékonyabb szervezet jön létre, és az átalakulás érinteni fogja a rendőrség kommunikációját is.
    Garamvölgyi László az MTI-nek azt mondta: az évekkel, évtizedekkel ezelőtt elkövetett robbantások, gyilkosságok ügyeit fel fogják deríteni, és ennek bizonyítására nemcsak személyi, hanem tárgyi eszközök is rendelkezésre állnak, így fény derülhet az Aranykéz utcai merényletre vagy a Fenyő-gyilkoságra is.
    A magas beosztású rendőröket is érintő korrupciós ügyről szólva túlzónak nevezte azokat a híradásokat, hogy még több tucat rendőr keveredhet gyanúba, de megjegyezte, ebben az ügyben az ügyészség nyomoz, a rendőrség pedig együttműködik a felderítésben.
     Az ORFK kommunikációs igazgatója szerint a rendőrségnek nem a korrupciós üggyel kell foglalkoznia, hanem mindent el kell követnie annak érdekében, hogy visszaszerezze az emberek bizalmát.

A teljes interjú itt olvasható ' 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése