2012. augusztus 24., péntek

Izrael megtámadja Iránt vagy Irán Izraelt?

Izrael megtámadja Izraelt ? - sokan ezt a kérdést teszik fel aggódva.Van egy másik veszély is,hogy Irán támadja meg Izraelt.A Közel-keleti helyzet nagyon bonyolult évezredek óta.Az izraeli- arab viszony nagyon feszült volt és az is lesz,mert halálos ellenségek Jákob és Ézsaú viszálya óta.Az iszlám békés vallásnak van tekintve.Az elmúlt évtizedek azt bizonyítják, hogy nem az.Izrael  állam létrehozása 1948-ban csak fokozta ezt a feszültséget. Izrael egyik legerősebb állam a térségben.Az arabok meghirdették a Szent Háborút,mely feljogosítja őket Izrael eltörlésére.Csak reménykedni lehet abban,hogy nem lesz háború.
Vannak, akik szerint Izrael nem fog egyedül és nem fog 2012-ben beavatkozni Iránban, mások szerint pedig Barack Obama amerikai elnöknek kongresszusi felhatalmazást kellene kérnie egy lehetséges katonai beavatkozáshoz - ezzel félreérthetetlen üzenetet küldene Washington a teheráni rezsimnek, amelynek vezetői megsemmisítéssel fenyegetik Izraelt. Az izraeli sajtó szerint a lakosság viszonylag nyugodtan kezeli a helyzetet, bár vannak, akik már lecserélték elavult gázálarcaikat - pánik azonban nincs.

Jukija Amanó, a NAÜ főigazgatója. Aggódnak. 
„A történelem ellenére az izraeliek nyugodtak. Vannak akik lecserélték a gázmaszkjaikat, mások ellenőrizték a légópincéket, de az élet általában a szokásos mederben zajlik, és nincs nyoma pániknak. Az emberek azonban tudják, hogy ha a szükség úgy hozza, Izraelnek konfrontálnia kell azokkal, akik el akarják pusztítani” – írta az egyik legolvasottabb izraeli napilap, a Jiszroel Hájom szerdai szerkesztőségi cikkében. 
„Itt az idő felhatalmazást kérni egy Irán elleni akcióra” címmel közölt cikket az amerikai Weekly Standard című konzervatív hetilapban Elliott Abrams, a Nemzetbiztonsági Bizottság volt igazgatója, a Fehér Ház egykori vezető Közel-Kelet tanácsadója. A szakértő azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok így félreérthetetlen üzenetet küldene a teheráni rezsimnek – a korábbi elnökök pedig szintén kértek kongresszusi felhatalmazást, mind az Öböl Háború előtt, mind pedig szeptember 11-e után.

Elliott Abrams cikkében rámutatott: azért kezdődtek meg az izraeli spekulációk egy feltételezett Irán elleni támadásról, mert Jeruzsálem „nem hiszi el, hogy az Egyesült Államok végrehajtaná a feladatot – nem vetné be a katonai erőt még akkor sem, ha már nem lehetne máshogy megállítani Iránt az atombomba megszerzésében”. A szakértő szerint ezzel Irán is tisztában van, és „zavartalanul” folytatja nukleáris programját, miközben „nevetséges javaslatokat nyújt be, valamint elzárkózik a komoly tárgyalásoktól”.
Teljes cikk atv.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése