2012. augusztus 18., szombat

Miért maradt el az 1920-as budapesti olimpia?

Budapesten olimpia? Igen,lett volna 1920-ban.Sajnos Magyarország az első világháború vesztesei között volt és így nem tudta megrendezni az olimpiát , sőt nem is indulhatott el.
A VII. olimpiai játékok rendezési jogát 1914 júniusi ülésén előzetes szavazás alapján Budapest kapta. Amikor a háború után 1919 tavaszán Lausanne-ban ismét összeült a NOB Lyon és Antwerpen közül a belga kikötőváros kapta a rendezést. Ezen az ülésen döntött úgy a NOB, Pierre de Coubertin elnök minden erőfeszítése ellenére, hogy a központi hatalmak mint a világháború előidézőinek versenyzőit nem hívják meg az olimpiára.
A NOB döntése alapján: Ausztria, Bulgária, Magyarország, Németország és Törökország sportolói nem vehettek részt a VII. olimpiai játékokon.
További információ : hu.wikipedia.org
 A két világháború között több terv volt kidolgozva az olimpia megrendezésére.Sajnos ezek csak tervek maradtak.Az egyik terv volt a Miltiades fivérek által kidolgozott terv a Margit-szigetre,melyet nem fogadtak el?Miért ?
„Hogy képzelik ők a sport komoly tréningjét? Hogy a sportoló ifjúság egyik szemével a trénerjére tekint, a másikkal pedig a női bokákban fog gyönyörködni?”
Milyen jó lett volna ha legalább ez a terv megvalósult volna. Bővebb információ a  Dunai Szigetek Blog-ban ' 

1. ábra. A Nemzeti Stadion ügye c. könyv mellékleteként megjelent térképvázlat.
3. ábra. Az 1928-as Olimpai tervezett helyszíne napjainkban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése