2012. augusztus 18., szombat

Csángó zarándoklat Magyarországon - fővédnök Kövér László


Budapest, 2012. augusztus 18., szombat (MTI) - Ma kezdődik az első csángó zarándoklat Magyarországon, amelynek első állomása Szeged. Itt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök fogadja a zarándokokat.
    Vasárnap Ópusztaszeren tudományos tájékoztatót hallgatnak meg Honfoglalás címmel arról, hogyan vették birtokba a magyarok a Kárpát-medencét, majd megtekintik a Feszty-körképet és a panoptikumot.
    Ugyancsak vasárnap megismerkednek a Lakiteleki Népfőiskolával, ahol közösen imádkoznak az ökumenikus kápolnában és találkoznak Lezsák Sándorral, az Országgyűlés fideszes alelnökével.
    Az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódóan közös éneklésen és misén vesznek részt hétfőn a székesfehérvári bazilikában, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök vezetésével. Ezután csatlakoznak az ünnepi körmenethez, és leróják tiszteletüket Szent István szarkofágjánál a nemzeti emlékhelyen.
    A csángó zarándokok programja kedden zárul Budapesten, ahol megtekintik a Szent Koronát és a Parlamentet. Innen átgyalogolnak a Szent István-bazilikába, hogy tisztelegjenek a Szent Jobb ereklye előtt.
    Az első alkalommal megszervezett magyarországi csángók zarándoklat a csángóföldi Klézséről indul, érinti Pusztinát, Gyimesbükköt, Gyimesközéplokot, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Segesvárt, Aradot - mondta el egy július 3-i székesfehérvári sajtótájékoztatón az egyik szervező, Nagy Sándor. Két busszal csaknem százan érkeznek Magyarországra, ahol a szakrális szempontból fontos helyszíneket keresik fel. A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése