2012. augusztus 17., péntek

Kiket védett a rendőrség Devecseren?Önvédelemre rendezkednek be a romák?

Devecseren volt egy a Jobbik által szervezett demonstrálás a halálbüntetés  visszaállitás támogatására.A Jobbik egyik szervezőjét dobták meg kővel.Először a romákat vádolták,de később kiderült,hogy egy Jobbikos demonstráló a tettes.Látszólag békés demonstráció volt. A valóságban nagyon feszült a hangulat Devecseren.Mit mondanak az érintettek? Önvédelemre rendezkednek be a romák? Mit tegyenek? Hasonló feszült helyzet van Gógafán.Ott  is lesz Jobbikos demonstráció? Mit tesz a rendőrség?Remélhető hogy nem lesz erőszakos cselekmény.
Hosszú, tömött sorokban ...
Hosszú, tömött sorokban vonultak a jobbikosok a cigányok házaihoz
MTI - Nagy Lajos
„Előző nap a rendőrök felszedették velünk a köveket, féltéglákat a házunk elől, nehogy megdobáljuk a jobbikosokat, akik minket fenyegetni jöttek Devecserbe. Az utcáról be kellett vinnünk a kukákat, a motorhibás autót is máshová kellett tolnunk, mert azt mondták: nem tudják garantálni, hogy a tüntetők ne tegyenek bennük kárt. Azt is a lelkünkre kötötték: zárjuk be az udvari ajtót, engedjük le a redőnyt, ne hagyjuk el a lakást. Így készültek a romák elleni „békés” tüntetésre. Azt mondogatták a rendőrök, maradjunk nyugodtan, mert a tüntetés napján még megvédenek bennünket, de aztán ők elmennek innen. A tüntetés minden volt, csak nem békés. Az ország különböző részeiről érkező betyárok, jobbikosok, gárdisták és futballhuligánok megálltak a házak előtt és olyanokat kiabáltak, hogy úgyis megdöglötök, felgyújtjuk a házatokat, genetikai hulladéknak neveztek bennünket, aztán elkezdtek betondarabokkal és kövekkel dobálózni. Volt, aki a zsebében hozta, voltak, akik előre összegyűjtötték a környező bokrokban. A gyerekeink sírtak a házakban, van, amelyiket azóta pszichológushoz kell vinni.”
A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet úgy véli: a rendőrség súlyos mulasztást követett el, mert nem védte meg honfi társaink szabadsághoz, egyenlőséghez és biztonsághoz való jogát. Szerintük „már az is okot adhatott volna a feloszlatásra, hogy a tüntetők egy része vezényszóra, egyenruhában masírozott, majd a rasszista, cigányellenes jelszavakat skandáló tömeg szándékosan a település köztudottan romák lakta utcáira vonult, és a kiszolgáltatott kisebbségi lakosoknak az őket pusztán etnikai hovatartozásuk miatt megalázó verbális megnyilvánulásokkal kellett szembesülniük.” Az LMP – melynek képviselője a helyszínen kísérte figyelemmel a történteket – a belügyminiszterhez fordult. Azt írták: „A verbális erőszak és gyűlöletre uszítás a rendőrség tétlen asszisztálása mellett zavartalanul ágyazhatott meg a későbbi erőszakos cselekményeknek, amely során többen sérüléseket szenvedtek. A véleménynyilvánítás szabadságával, illetve a békés gyülekezéshez való joggal durván visszaélő rendezvényen elhangzó, a múlt század legsötétebb időszakait idéző, nyíltan rasszista és uszító beszédek egyértelműen hozzájárultak a későbbi erőszakos cselekményekhez, megerősítve az érzelmileg felfűtött résztvevők fizikai erőszakra nagy valószínűséggel egyébként is kész csoportjának szándékait.”
A történtek hatására a szélsőséges erők még inkább vérszemet kaptak. Devecser után most egy másik Veszprém megyei települést, Gógánfát szemelték ki maguknak. Egy olvasói levélre hivatkozva állítják, hogy a településen a „horda”, a „tetvek”, a cigány suhancok leköpik az öregeket, „a mocskos cigány pedig fontosabb a polgármesteréknek, mint a magyar.”
Tovább  nol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése