2012. május 15., kedd

A pécsi egyetem lezárta a Gyurcsány-ügyet' Nincs meg Gyurcsány dolgozata '

A pécsi egyetem lezárta a Gyurcsány ügyet' A szenzációra éhes magyar média is lezárta? Még mindig egy komoly kérdés,hogy hol van Gyurcsány dolgozata , ha meg van ? Gyurcsány lopta el vagy lopatta el? A Hír Tv tulajdonában van Gyurcsány dolgozata? Hamarosan megtudjuk,ha megtudjuk.Nagyon érdekes lesz nyomon követni az ügyet. Olvassa el az Index cikkét '
Sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja a Gyurcsány Ferenccel szemben felmerült plágiumgyanút a Pécsi Egyetem hivatalos vizsgálata. A vizsgálat eredményét kedden ismertették, ám ez nem hozott fordulatot az ügyben. A hivatalos vizsgálat megállapította, amit már eddig is tudtunk: Gyurcsány dolgozata nincs meg az egyetemen. A szakdolgozat hiányában viszont nem lehet megvizsgálni, hogy a volt miniszterelnök plagizálta-e szakdolgozatát.
Új megállapítás, hogy egy 1990-ben készült nyilvántartás alapján bizton állítható, hogy 1989-ben még megvolt a dolgozat. Ugyanakkor az 1999-2000-ben végzett állományrevízió idején már nem volt megtalálható. Akkor az 1827 nyilvántartott diplomamunkából három, köztük az ekkor még semmiféle politikai szerepet be nem töltő Gyurcsányé hiányzott.
Az ország még fel se ocsúdott a Schmitt Pál plágiumügye miatti lemondásából, amikor, alig hat órával az elnöki bejelentés után a Pécsi Újság kirobbantotta az újabb diplomabotrányt. A lap egy kommentelő állításaira hivatkozva vonta kétségbe, hogy Gyurcsány Ferenc egyáltalán írt-e szakdolgozatot Pécsen, ahol 1984-ben a Tanárképző Főiskolán, 1990-ben pedig a Közgazdaság-tudományi Karon diplomázott. A kommentelő állításai szerint Gyurcsány kérdésére emailben azt válaszolta, hogy a két szakon „közös szakdolgozatot adott le”. Két önálló diplomához viszont nem lehet közös dolgozatot beadni.
gyf index
Gyurcsány Ferenc leckekönyve
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) első körben sajátos taktikát választott, a személyes adatok védelmére hivatkozva elzárkózott a nyilatkozattól. Nem úgy Gyurcsány Ferenc, aki másnap már pártja, a Demokratikus Koalíció reggeli vezetőségi értekezletén lediktálta szakdolgozatai címeit, hogy sajtósai válaszolhassanak az ezzel kapcsolatos megkeresésekre. A nap folyamán leckekönyvei fénymásolatát is nyilvánosságra hozta, ezekből is kiderült, hogy a Tanárképző Főiskolán, ahol biológia-földrajz szakos volt, „A Balaton-felvifék szőlészete és borászata" című szakdolgozatára jó (4) minősítést, míg a közgazdasági szakon „A gazdasági társaságok és a tőzsde működése" című dolgozatára elégséges (2) és közepes (3) minősítést kapott.
Az alapállítás, hogy a két szakon közös dolgozatot adott le, megdőlni látszott. Bizonyíték viszont a leckekönyveken kívül erre nem volt. Az egyetemen továbbra sem találták Gyurcsány szakdolgozatait – mint később kiderült, a közgázon leadott dolgozatát a hivatalos jegyzőkönyv szerint még 1996-ban leselejtezték –, így egyedül Gyurcsány Ferenc bizonyíthatta volna azok meglétét.
Maga Gyurcsány azt állította, hogy a szakdolgozatok a birtokában vannak, csak egyetemi évei óta hatszor költözött, és több ezer példányos könyvtárának több kötete a pécsi évek óta dobozban van. Mint mondta, a normálisan elvárható, átlagos erőfeszítéseket megteszi a diplomamunkák felkutatásáért, de kezét-lábát nem fogja törni az ügyben. És valóban, tíz nappal később be is jelentette, hogy nem találja a dolgozatokat, és már nem is keresi őket tovább.
Az elülni látszó ügyben aztán a témára rászáló Hír TV szálította az újabb fordulatot. Két héttel azután, hogy Gyurcsány feladta a keresést, a jobboldali hírtelevízió kiderítette, hogy Gyurcsány korabeli sógora, Rozs Szabolcs, első nejének bátyja négy évvel Gyurcsány előtt, 1980-ban azonos címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző földrajz szakán.
Tovább  index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése