2012. május 15., kedd

Harcolnak a rokkantak az életükért.

Aggasztó a rokkantak helyzete.Mármint az igazi rokkantak helyzete. Megalázó az orvosok szemlélete.Két perc alatt vizsgálnak meg egy rokkantat. A kormány utasítását be kell tartani. Egyre több rokkant csaló-t számolnak fel.Egyértelmű a kormány célja.Nem kétséges ki fog nyerni.De így ? A rokkantak reménykedhetnek Balogh Zoltán csúcsminiszterben,aki mint pap az irgalmasságot tanulta és hirdette? Mi lesz a rokkantakkal ?  
disabled
György Katalinnal, a rokkantak egyik polgárjogi aktivistájával beszélgettünk a társadalmi csoportjukat érintő kormányzati döntésekről.
Másfél esztendővel ezelőtt a korkedvezményes nyugdíjasok és a hajléktalanok kerültek a jobboldal célkeresztjébe, idén tavasszal a rokkantakat is elérte a megszorító intézkedések sora. Miről is van szó pontosan?
Magyarországon majd háromszázeren vannak azok, akiket leszázalékoltak súlyos egészségromlás miatt. A legjelentősebb csoportot alkotják, akik 1954 és 1961 között születtek. Majd százötvenezer emberről van szó. Őket érinti rendkívül hátrányosan a rokkantak ellen indított hadjárat.
Milyen hadjáratról van szó?
A rokkantnyugdíjat egyszerűen megszüntették, helyette bármikor megvonható rokkantsági és rehabilitációs ellátás van, ami nem számít bele a nyugdíj időszakba sem. Ezzel ismét visszamenőlegesen törvénykeztek. Sokan voltak a nyugdíjazás határán, ám így nem lesznek jogosultak rendes nyugdíjra, csak az azt helyettesítő minimális ellátásra. Fontos hangsúlyozni, hogy megkezdődtek a felülvizsgálatok, amelyek szinte a náci haláltáborokat idéző körülmények között zajlanak. Ezért is mondjuk erre az egész folyamatra sokan, hogy „rokkant holokauszttal” állunk szemben. Az eljáró orvosoknak nyilvánvalóan ki van adva az az utasítás, hogy mindenkit vissza kell minősíteni, vissza kell irányítani a munka világába. Ígérnek rehabilitációs munkahelyeket, de azok nincsenek, sőt megszüntetik a korábban működők támogatását is. Beállhatunk a munkaügyi hivataloknál kígyózó százméteres sorokba, de csak azért, hogy aztán egy napos várakozás után másik ablakhoz irányítsanak minket.

A felülvizsgálatot végző orvosok emberségből hányasra vizsgáznak?
Megbuktak. Valamennyi. A sorstársak többsége csak Mengele tanítványoknak hívja azokat, akik vizsgálnak minket, két percet szánnak egy-egy betegre. Előre kiállított papírok vannak, lekezelő és megalázó hangnemet kapunk. Abban is biztos vagyok, hogy akik idáig meg tudták maguknak vásárolni a rokkantsági minősítést, azok ezek után is meg fogják oldani. Nem véletlenül kéri számon sok rokkant ezeken az orvosokon az hipokráteszi esküt.

A kormány kommunikációja szerint a rokkantak többsége nem rokkant. Mi a valóság?
A rokkantak többsége sokkal súlyosabban beteg, mint azt leszázalékoltsági foka mutatja. Azok az emberek, akikről most is szó van rendkívül lerobbantak munkahelyeiken. Évtizedeken keresztül azt sem tudtuk, hogy mi az a munkahelyi biztonság, egészségvédelem. Kizsákmányolták a testünket, dolgoztunk, mert nem akartunk éhen halni, ám egyszer csak a többségnél jött a baj, ami kizárja, hogy normális munkát végezzünk vagy dolgozzunk egyáltalán. Nem számíthatunk magunkra, a társadalom segítségére vagyunk szorulva. Ezt a segítséget vonták meg tőlünk. Azoktól az emberektől, akik két kezükkel építették fel ezt az országot. Most azt mondják, hogy dögöljünk éhen, vagy ugorjunk ki a tizedik emeletről.

Történnek tragédiák?
Rengeteg. Egy veszprémi sorstársunkat visszaminősítették. Amikor közölték vele, hogy nem történt esetében tévedés, ő ott az ügyintéző asztalánál szíven szúrta magát, néhány nap múlva meg is halt. Róla érdekes módon nem készített filmet senki „Szíven szúrt ország 2.” címmel. A sajtó foglalkozott ugyan az üggyel, de semmi komolyabb nem történt.

Egy másik esetben egy ötvenhárom éves sorstársam a visszaminősítő határozatot kézhez kapta, felment a hetedik emeltre és kiugrott az ablakon. A sajtóban még csak meg sem lett említve az esete. Olyanról is hallottam, hogy rákos beteget rehabilitálhatónak találtak, állapota azonnal súlyosbodni kezdett és két hónap múlva meg is halt. Volt aki szívinfarktust kapott a kézhezvétel után, ő még szerencsére él.

Ráadásul ez a folyamat nem áll meg, sőt egyre több jelzést kapunk készülő tragédiákról. Akik nem tudnak rezsit, hiteltörlesztést fizetni, a hajléktalan lét szélére kerülnek, azok a halálba fognak menekülni. Mi ez, ha nem gyilkosság? Szándékos, előre eltervelt, nyilvánvaló kimenetelű tömeggyilkosság, ami Orbán Viktorhoz köthető.

Megvonták az utazási kedvezményeket is. Ennek milyen hatása van?
Sajnos nem csak ezt, hanem a közgyógyigazolványokat is el akarják venni. Korábban nyugdíjas bérletet vehettünk Budapesten, vidéken tizenhat alkalommal igénybe vehető távolsági utazási kedvezményt kaphattak sorstársaink. Ez arra volt jó, hogy a havi egy, maximum két alkalommal elmehettünk szakorvosi vizsgálatokra. A fővárosban kicsit jobban jártunk, vidéken ez a kedvezmény tényleg csak arra volt elég, hogy orvoshoz járjanak a rokkantak. Most teljes áron kell utaznunk, általában sokkal kevesebb pénzből. Ezrek fognak egészségügyi ellátás nélkül maradni, mert nem lesz pénzük az utazásra. Ezek az emberek ebbe bele fognak halni. Ez megint csak gyilkosság. Mindezért valakinek egyszer majd felelnie kell!

Lesz így több bevétel a BKV-nál?
Dehogy lesz! A teljesárú bérlet, nekünk olyan mint a pick szalámi. Valaki látott már, a többség csak hallott róla, de megfizetni senki sem tudja. Számoljunk csak egy picit. Itt jóval harmincezer forint alá akarják szorítani a legtöbbünk ellátását. Ebből lehetetlen megvenni egy tízezer forintos bérletet. Budapesten legalább lehet bliccelni, bár ugrálni nem könnyen tudunk, de vidéken még erre sincs lehetőség. Ott negyven és ötven kilométereket kell utazni. Több ezer forint is lehet egy-egy utazás.

Sokan azt mondják, hogy ezt is meg lehetett csinálni minden következmény nélkül. Igazuk van?
Sajnos nagy az apátia, a rokkantak többsége dühöng, de nem cselekszik és elfogadja a nyilvánvaló halálos ítéletet. Szerencsére megindult valami. Mozgolódunk, szervezkedünk, keressük a cselekvési lehetőséget. Sajnos kevesen állnak mellettünk, idáig a Simó Endre vezette Szociális Fórum állt mellénk egyedül, mások részéről csak közhelyeket és sajnálkozást kapunk.

Mégis akkor mire készülnek?
Nem adjuk magunkat, küzdeni fogunk. Nem kussolhatunk, amikor ekkora disznóságot művelnek velünk. Demonstrációra készülünk, ennek időpontja és helyszíne egyeztetés alatt van. Nem hiszem, hogy sokan leszünk, de legalább megmutatjuk magunkat. Láttatni kell velük, hogy milyen szégyenteljes dolgot művelnek. Ez az igazi országimázs, ebből lehet látni, hogy mit művel Orbán Viktor és végrehajtó bandája a hazánkkal.
Forrás : www.muon.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése