2012. május 20., vasárnap

Mi a plágium? Hogyan kerülhető el a plagizálás?

Mi a plágium ? A magyar értelmező kéziszótár szerint szellemi alkotás eltulajdonítása. Schmitt Pál és Gyurcsány Ferenc plágium ügye felvetette ezt kérdést: Mi a plágium ? Schmitt Pál plágium ügye elég világos.Az is ,hogy tisztára akarják mosni a volt elnököt. Gyurcsány Ferenc helyzete jóval bonyolultabb,mert nincs mi alapján eldönteni,hogy a szakdolgozata plágium vagy nem.Ha meglesz ,akkor többet tudunk. A Hir TV még nem mutatta meg a bizonyítékot.Van egy újabb plágium botrány,melyről a Hir TV ad tudósítást : Bárándy is plágiumgyanúba keveredett . 
Hogyan kerülhető el a plagizálás ? Mit tegyünk hogy elkerüljük a plagizálást? Íme néhány jó tanács ,mely megjelent a HVG-én :
Az esetek túlnyomó többségében el lehet kerülni a plágiumot a forrás korrekt feltüntetésével. Azaz csak el kell ismerni, hogy az anyag egy része máshonnan származik.
Nagyon hasznos elolvasni a cikket,mert elkerülhetjük a plágium vádat. Érdekesség az is , hogy Shakespeare is plagizált. Kifejlesztettek egy olyan szoftvert amely kimutatja a plágiumot.
„Ezzel a módszerrel láthatjuk, ahogy a szerző használja a nyelvet, s alkalmaz bizonyos kifejezéseket és metaforákat, míg másokat elkerül. E jellemzők, mint egy szövet foszlányai kerülnek a kezünkbe. Ha elég van belőlük, akkor azonosítható a szövet például skót tweedként vagy másfajta sima szürke szövetként” – mondta Vickers. A professzor végül megállapította, hogy a III. Edward 60 százalékát Kyd írta, a maradék negyvenet viszont Shakespeare. És az is kiderült Vickers és a Pl@giarism munkája nyomán, hogy négy olyan darabot is Kyd írt, amelyiknek eddig ismeretlen volt a szerzője.
Látható, hogy a plagizálókra évszázadok távolából is rásülhet a csalás bélyege a korszerű technológia használatával. Kyd a maga idején joggal gondolhatta, hogy a nagy kortársától elhappolt gondolatokra, verssorokra, fordulatokra senki sem jön rá, s ha mégis, kit is érdekelne? Ma azonban – bár más szellemi termékének eltulajdonítására a késztetés és vonzalom mit sem csökkent – a kockázat lényegesen nagyobb. A plágiumok terjedése a bukás kockázatának növekedése ellenére is gyorsul, mert az interneten könnyen hozzáférhető forrásanyagok nagyon csábítóak, s alkalom szüli a tolvajt. Az alkalmak száma pedig szinte végtelen a weben.
A plágium sokfelé megjelenik. Az oktatásban, a diákok munkáiban, a tudományos publikációkban, a szépirodalomban, sőt műszaki területen, a szabadalmakban vagy a programkódokban is. De mi is a plágium, és mit is keres egy plágiumdetektáló szoftver?
A Magyar értelmező kéziszótár elintézi annyival, hogy a plágium szellemi alkotás eltulajdonítása. A plagiarism.org meghatározásából kiindulva azonban mások szellemi termékét engedély és a forrás feltüntetése nélkül használni az irodalmi lopás kategóriájába esik. Illetve plágium az is, ha valaki újnak és eredetinek tüntet fel elképzeléseket vagy termékeket, amelyeknek pedig már ismert a forrásuk. A plagizálás ezért a lopás és csalás egy formája.
Lehet-e szavakat és gondolatokat lopni?
A fejlett jogrendekben nyilvánvalóan nem, mégis megteszik! Az eredeti gondolatok szellemi javaknak számítanak, amelyeket a szerzői, a szabadalmi és egy sor más jog véd. Az elképzelések kifejezésének majdnem minden formája „copyrightos” a könyvektől, a zenei partitúrákon és rajzokon át a számítógépes fájlokig, függetlenül a gondolat rögzítésének módjától.
Ezek alapján a következők mind a plágium kategóriájába tartoznak:
– Valaki más munkáját sajátként bemutatni
– Lemásolni más szavait, kifejezéseit vagy gondolatait annak engedélye nélkül
– Idézetet használni annak megjelölése nélkül
– Valótlan információt közölni az idézet származási helyéről
– Átmásolni a mondat szerkezetét, de megváltoztatni a szavakat a forrás engedélye nélkül
– Annyi szót és gondolatot átmásolni egy forrásból, ami már többséget képez az újonnan készülő munkában függetlenül attól, hogy ezt a forrás engedélyezte-e vagy sem.
Miért plagizálnak?
Ha a plágium tulajdonképpen közönséges lopás, miért követi el ezt a vétséget sok olyan ember, akinek eszébe sem jutna akár csak egy skatulya gyufát is fizetés nélkül zsebre tenni? Habár Kyd és Shakespeare példája mutatja, hogy a plágium nem mai találmány, a felgyorsult információáramlás révén a szellemi javakat egyre könnyebb eltulajdonítani, a plagizálásra való csábítás nő, ami a jelenséget igen komoly devianciává növesztette.
A plagizálás egyik legvalószínűbb oka, hogy sokan nem tudják pontosan, mit jelent a szellemi alkotás eltulajdonítása, vagy nem érzik ennek a súlyát. Egy skatulya gyufának megvan a pontos ára, de egy verssornak ugyan mi volna? Bár a plágiumról az elkövetők legtöbbje nyilván már hallott valamit harangozni, de fel sem merül bennük a törvénysértés gondolata, jelentéktelennek vélik a kihágást. Ilyesmi a diákoknál gyakrabban előfordul, ahogy az üzleti életben is, amikor vállalkozások ismert grafikákat, jogdíjas fotókat vagy irodalmi idézeteket használnak például reklámanyagaik vagy prezentációik hatásosságának fokozására.
Sokan pedig azért plagizálnak, mert fogalmuk sincs róla, hogy miképpen kell helyesen idézni. Vagy éppen értelmetlennek és zavarónak látják (például egy reklámszövegben) a szerző nevét, az idézett mű címét közölni. De előfordul, hogy nagyon szorít a határidő, s gyorsabb kész gondolatokból építkezni, mint sajátokon töprengeni. S vannak, akik csak egyszerűen abban bíznak, hogy úgysem kapják el őket. Végül előfordulhat, hogy egyes cselekedetek megítélése idővel változik, aminek például politikusok eshetnek áldozatául, akikkel szemben sokkal érzékenyebben reagál a közösség a korábban elkövetett, de később napvilágra került bűnök esetében is.
Plágiumdetektálás
Az esetek túlnyomó többségében el lehet kerülni a plágiumot a forrás korrekt feltüntetésével. Azaz csak el kell ismerni, hogy az anyag egy része máshonnan származik. A plágiumkereső szoftverek feladata ott kezdődik, ahol ezt az egyszerű kötelességet elmulasztják. Úgy is lehetne mondani, hogy a plágiumkeresés – hajsza az elmaradt forrásmegjelölések után.
A plágiumkeresés folyhat hagyományos „kézi” eszközökkel és számítógépes módszerekkel is. A hagyományos megoldás, ha túl sok dokumentumot kell áttekinteni szinte sziszifuszi munka. Komoly rendszerezettséget, s a kutatást végző személyektől nagy tárgyi ismeretet és kiemelkedő memóriát kíván. Ha pedig az eredeti dokumentum sincs meg az összehasonlításhoz, a feladat a lehetetlen vállalkozások közé sorolódhat. A számítógépes plágiumvadászat az elvégezhető összehasonlítások nagy száma és a folyamat sebessége miatt sokkal több sikerrel kecsegtet.
A plágiumkeresés számítógépes lehetőségeiről olvashat a Computerworld cikkének folytatásában.
Forrás : http://hvg.hu/Tudomany/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése