2012. május 15., kedd

Nem sikerült a Jobbik-os tréfa' Nem lehet teljes bizonyossággal DNS-sel kimutatni a származást '

Nem sikerült a Jobbik-os tréfa' Nem lehet teljes bizonyossággal  kimutatni a DNS alapján ki milyen származású. A GÉN Kft kiállított egy bizonyítványt,mely szerint az ügyfelük nem zsidó és nem cigány.A bizonyítvány a kuruc . infón a humor kategóriába lett besorolva.A tréfa nem sikerült,mert meg lett cáfolva.Sőt elnézés is kértek az érintettektől.A Jobbik mehet Amerikába,mert ott fejlettebb a tudomány? Mi történt?
A kuruc.info szélsőjobboldali híroldalon publikált igazoláson - ahhoz képest, hogy csak a "valószínűség mértékéről" lehet beszélni - a Nagy Gén kitakart nevű orvosa úgy fogalmazott, hogy "a családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma- és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak." 
Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa hétfőn elmondta, hogy azt önmagában lehetséges vizsgálni, hogy egy genetikai marker valakinél előfordul vagy sem. Azt is, hogy ez a marker egy népcsoportban milyen gyakorisággal fordul elő. A marker populáció szintű gyakorisága vizsgálható, de a dolog visszafelé nem igaz. Vagyis abból, hogy valakinek hiányzik egy ilyen markere, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását. - magyarázta a kutató orvos.
"Magyarországon még nem annyira elterjedt a családfakutatás genetikai markerek nyomán, mint az Egyesült Államokban, ahol a közszereplőknél megszokott ez a fajta kutatás. Ők büszkék is mindig származásukra, bármi legyen is az, így például Oprah Winfrey is hirdeti etnikai származását, ami a Wikipédián is olvasható." A száramazásvizsgálat pedig azért nem szerepel a weboldalukon, mert "nem ez a fő tevékenységi körünk".
Teljes cikk : http://index.hu/belfold/
Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) - A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálja, hogy tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használnak fel. A cég azt követően adott ki közleményt, hogy a napokban a sajtóban elterjedt információk szerint munkatársaik "genetikai szakértői leletben rögzítették a Jobbik egyik tagjáról, hogy nem rendelkezik cigány és zsidó genetikai génváltozatokkal".
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése