2012. január 1., vasárnap

Így drágult az élet mától

                     Sok  magyart  érint  az  áremelkedések.Ez  egy  szükséges  rossz,de  a  győzelem  a  miénk  lesz.A  kormány  a  jobb  jövőért  hozta  meg  ezt  a  döntést' Olvassák  végig  el  a  cikket' 

Nőtt az áfa

Az általános forgalmi adó felső kulcsa 25-ről 27 százalékra nőtt, így a bruttó árban megjelenő áfatartalom 20-ról 21,26 százalékra változott. Az adómérték kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket február 29-ig kell átállítani, az átállításig kézi kibocsátású nyugtával, illetve számlával kell a bizonylatadási kötelezettséget teljesíteni.

Emelkedtek a postai díjak

A postai díjak 5 és 16,6 százalék közötti mértékben emelkedtek a fejlesztési minisztérium rendelete alapján. A szabványos levél postázásának díja 90 forintról 105-re nőtt.
Az elsőbbségi küldemények díja 115 forintról 130-ra emelkedett. A levelező- és a képeslapok ára nem változott. Az egyéb levelek feladása 2012-ben 120 forint helyett 140, elsőbbségiként kézbesítve 160 forintba kerül. A reklámküldemények különböző módú feladása is hasonló mértékben változik.
A személyes átvételt igénylő hivatalos iratok alaptarifája 370 forintról 390-ra, az egyéb hivatalos iratoké 300-ról 315 forintra nőtt.

Drágult az energia

Az áram szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben drágult, országos átlagban 1,2 százalékkal növekedtek az árak az NFM szerint. Az ÁFA-kulcs változás hatását is figyelembe véve az árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben – országos átlagban 2,7 százalékkal – emelkedtek.
A földgáz esetében az egyes díjak 2,6 százalékos mértékben növekedtek, ami az ÁFA-kulcs módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás árai szintén 4,2 százalékkal emelkedtek.

Drágult a közlekedés

Átlagosan 1,6 százalékkal drágultak a rendeletben megszabott tömegközlekedési díjak. Az NFM szerint a díjemelésre azért volt szükség, mert a jegy- és bérletárak, pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfakulcs növekedésével a szolgáltatók nettó bevétele csökkent volna. Ugyanakkor megszűnt a regisztrációs jegy, mivel az erre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, így az NFM szerint a rendszer fenntartása indokolatlanná vált.

Nagyobb minimálbér, egykétkulcsos szja

A minimálbér 93 ezer forintra nőtt, ugyanakkor megszűnt az adójóváírás intézménye. Az egykulcsosnak mondott személyi jövedelemadózás, mint ezt már korábban is tudni lehetett, valójában lényegében kétkulcsossá vált: a havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemnek a félszuperbuttóval felszorzott része után kell a 16 százalékos szja-t megfizetni.
A bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérének értékét a munkaadónak kell megőriznie. Aki ezt nem tartja be, azt a munkaügyi ellenőrzés során nem bírságolhatják, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.
Tovább : http://index.hu/gazdasag/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése