2012. január 27., péntek

Holokauszt-emléknap '

              Holokauszt-emléknap   van  ma  a világon.A  zsidók  nemzeti  tragédiája  a Holokauszt.Voltak  más  nemzetek  is  ott,de  a  legtöbbet  a  zsidó  nemzet  szenvedett.A  mai  napig  mély  seb  azoknak  akik  átélték  és    hazajöttek.  Az  elpusztultak  hozzátartozóinak  nagy  fájdalom  emlékezni  erre  a   borzalmas  eseményre.Családok  nem  jöttek  vissza.Mi  lett  volna ,ha  Hitler  győzött  volna? Rossz  rágondolni.Sokan  kételkednek  abban,hogy  volt  Holokauszt  sőt tagadják.Ez  intő  jel,hogy  sok  országban  megerősödött  a  szélsőséges  jobboldal.Aki  nem  élte  át   annak  nehéz  megérteni  a  zsidó  nép  fájdalmát.Még  vannak  életbe  azok  közül  akik  átélték  és  hazajöttek.Ők  az  élő  tanuk.Ez  már  történelem.Mit  tudhatunk  meg  a Holokausztról ?
A holokauszt (a görög ὁλοκαύτωμα, holokautóma szóból: „teljesen elégetett”, t.i. égőáldozat). A szó a Szeptuagintából ered és a héber עוֹלָה ólá-nak („ami felmegy”), azaz a „teljesen elégő áldozat”-nak a tükörfordítása. Zsidó terminusa azonban nem ez, hanem a Soa vagy Soá (‏‏שׁוֹאָה), ami a teljes pusztulást, kiirtást jelenti (jiddis חורבן) Churben).
A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul.
A náci rendszer más csoportokat is üldözött vagy próbált megsemmisíteni: a cigányokat (Porajmos), az oroszokat (különösen a hadifoglyokat), a lengyeleket (Generalplan Ost), a fogyatékosokat (Aktion T4), a homoszexuálisokat és a politikai vagy vallási ellenállókat, például a szocialistákat, kommunistákat vagy Jehova Tanúit. Sok kutató nem veszi bele ezen csoportokat a holokauszt definíciójába, hanem azt a zsidó nép irtásaként határozza meg, A nácik minden áldozatát figyelembe véve a halottak száma jóval nagyobb, a legtöbb becslés 9 és 11 millió közé teszi.
Tovább : http://hu.wikipedia.org/wiki/Holokauszt 

             Gyermekkoromba  hallottam  a  Holokausztról  azoktól  akik  hazajöttek.Még  akkor  nehezen  tudtam  megérteni  és  átérezni  a  zsidó  nép  szenvedéseit.Nagyapám  szerint  ez  olyan  volt  mint  a  mohácsi  csata  vagy  a tatárjárás  a  mi  történelmünkben.Azt  is  mondta,hogy  fiatal  korában  átélte  a  trianoni  tragédiát.Volt  amikor  a  Don-kanyari  háborúhoz  hasonlította  a Holokausztot.Mi  történt  Magyarországon ?Ezt  is  sokan  tagadják '
1941 és 1945 között több mint 400 000, a mai országterületről 200 000 magyar zsidó esett áldozatul a munkaszolgálatnak, a német nemzetiszocialisták és magyarországi szövetségeseik által megszervezett deportálásoknak, a magyar hatóságok brutalitásának, a halálmeneteknek, az auschwitzi gázosításoknak, a tömegkivégzéseknek, a koncentrációs táborok szörnyű körülményeinek. A holokauszt minden tizedik, a legnagyobb nemzetiszocialista megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt.
      

Letartóztatott zsidó nők menete a budapesti Wesselényi utcában (1944. október 20./22.)
Cipők a Duna-parton. Emlékmű a pesti Duna-parton, Pauer Gyula és Can Togay alkotása
Tovább : http://hu.wikipedia.org
          Ma  a világon  megemlékeznek  a  Holokausztról.Ezt  teszi  ma  sok  magyar. Bár ne  ismétlődne  meg  sohasem'
Holokauszt-emléknap - Szita Szabolcs: az emberiség szégyenére emlékeztetni kell

    Budapest, 2012. január 27., péntek (MTI) - Auschwitz-Birkenaura, az emberiség, a művelt Európa szégyenére emlékeztetni kell, és küzdeni kell a felejtés ellen, hogy elmondhassuk: reménykedünk a jóban, az építésben és a békés alkotásban - mondta Szita Szabolcs, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója pénteken Budapesten, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.
    A megemlékezésen rámutatott: a felejtés elkerülése érdekében kiállításokat, emléküléseket kell rendezni. Akik emlékeznek "a régi szörnyű vagonokra, embertársainkra, akiket rajtuk a gázhalálba és kényszermunkára szállítottak", azoknak pedig kötelességük, hogy "felemeljék szavukat mindenféle új vagon ellen", és hogy bízzanak abban: "egyszer mégiscsak észre tér az ember", és "nem akarja majd szomszédját, lakótársát megalázni, vagonokba zsúfolni, éheztetni, megsemmisíteni" - fogalmazott.
    A Holokauszt Emlékközpont és az Élet Menete Alapítvány rendezvényén Szita Szabolcs kiemelte: ezen a napon "hatmillió zsidó áldozatra, köztük hatszázezer legyilkolt honfitársunkra emlékezünk. A múltat, az értelmetlen gyűlöletben, az embertelen zsidótörvényekben fogant pusztítást idézzük fel."
    Utalt rá, hogy a vagon "a náci korszak egyik jelképe lett", amely "szörnyűbb, mint a börtön", s ahol hetven ember volt összezsúfolva, nem volt víz és élelem, "csak zárt ablak, leláncolt, lelakatolt ajtó, bűzös vödör, levegőtlenség. Öregek imája, hörgése, gyerekek sírása."
    Mint mondta, a vagon "az embertelenség, a megalázottság, a halál szimbóluma", és "azoké az embereké, akik mindezt kitalálták, megszervezték és bevégezték". Hozzátette: a második világháború után "a földkerekségen szinte egyetlen napig sem volt béke, fegyvernyugvás. Továbbra is voltak vagonok; igaziak és jelképesek. Álló és mozgó vesztőhelyek, voltak gyűlölködések, gyilkos indulatok."
    Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete beszédében hangsúlyozta: "azért gyűltünk össze, hogy (...) kifejezzük mindannyiunk elkötelezettségét (...) a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség és az élet szentsége mellett".
    Kifejezésre juttatta, hogy "a holokauszttagadás egyre elterjedtebb a világon"; kétségbe vonják a szörnyű cselekedeteket, és "megfosztják az áldozatokat, a gyermekeiket, unokáikat a mély fájdalomhoz való joguktól". Ez nemcsak az áldozatok emlékének megszentségtelenítése, hanem ezáltal a világot is megfosztják attól, hogy a tanulságot levonva tanuljanak a holokauszt borzalmaiból - állapította meg.
    Az antiszemitizmus jelenségével kapcsolatban a nagykövet megjegyezte: a zsidósággal szembeni előítéletekre, közhelyekre és mély tudatlanságra épül. Izrael állama továbbra is célpontja "a visszataszító antiszemita támadásoknak azon országokban is, amelyek tanúi voltak a náci uralom borzalmainak" - tette hozzá.
    Mint mondta, az új antiszemitizmusra a válasz többek között Izrael és a világszerte megtalálható zsidó hitközségek közötti kapcsolat megerősítése. Úgy fogalmazott: Izrael a biztosíték arra, hogy a zsidó emberek, bárhol is éljenek a világon, védettek legyenek "az ordas eszmék ellen".
    Ilan Mor emlékeztetett arra: hetven éve a zsidóság kiszolgáltatott volt, ma azonban nincsenek olyan "ordas erők", amelyek a zsidó nép elpusztítására törekednek, továbbá a zsidó emberek "elszántan képesek az önvédelemre".
    Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun, az emléknap alkalmából levélben köszöntötte a résztvevőket. A Sonja Wintersberger, az ENSZ Bécsi Információs Központjának igazgatója által felolvasott levélben egyebek mellett azt írta: "az ENSZ (...) folytatja a holokauszt örök érvényű tanulságának tanítását. Ezért törekszünk arra, hogy előmozdítsuk a gyermekek jogainak és igényeinek érvényesülését - mindennap és mindenhol."
    Utalt arra, hogy a vészkorszak idején "másfél millió zsidó gyermek halt meg a nácik és támogatóik kínzásainak következtében. Meggyilkoltak nem zsidó gyermekek tízezreit is. Köztük sérülteket ugyanúgy, mint roma és szinti gyerekeket. Mindannyian annak a gyűlölet fűtötte ideológiának az áldozatai lettek, amely őket alsóbbrendűnek minősítette."
    Mint írta, "ezért is idézzük fel ragyogó példaként az olyan nagy humanitáriusok emlékét, mint Raoul Wallenberg, akinek idén ünnepeljük születésének 100. évfordulóját. Ma, amikor mindazokra emlékezünk - fiatalokra és idősebbekre egyaránt -, akik odavesztek a holokauszt során, felszólítok minden nemzetet, hogy fajra, bőrszínre, nemre vagy vallási meggyőződésre való tekintet nélkül védelmezzék a legsebezhetőbbeket."
    A megemlékezést kaddis (Istent dicsőítő, illetve gyászima) és mécsesgyújtás zárta az Áldozatok Emlékfalánál.
    A rendezvényen ünnepélyesen megnyitották a Holokauszt Emlékközpont előtti téren az Elhurcolt életek című vándorkiállítást, amely február 26-ig lesz látogatható. A vándorkiállítás, amelynek létrehozója az Élet Menete Alapítvány, egyebek mellett áttekinti a magyarországi zsidóság rövid történetét a középkortól 1920-ig, a zsidótörvényeket és végrehajtásukat, a munkaszolgálat 1939 és 1945 közötti történetét, a jogfosztás, kifosztás és gettósítás, valamint a deportálások történetét, valamint a magyar zsidó emberek Auschwitz-Birkenauban történt legyilkolását.
    Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.
 

Holokauszt-emléknap - Megemlékezés a Bundestagban Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:
Berlin, 2012. január 27., péntek (MTI) - Megemlékezést tartottak a Bundestagban a holokauszt áldozatairól pénteken, az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 67. évfordulóján, a német törvényhozás alsóházában a tekintélyes irodalomkritikus Marcel Reich-Ranicki tartott előadást a varsói gettóból származó emlékei alapján, beszédét a német politikai elit döbbent csenddel fogadta.

Holokauszt-emléknap - Fidesz: osztozunk a túlélők fájdalmában Budapest, 2012. január 27., péntek (MTI) - Az Európában egyre erősödő antiszemitizmussal és rasszizmussal szemben a jelenlegi magyar kormánypárt biztos pontot jelent - közölte a Fidesz pénteken, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján az MTI-vel.
Forrás : MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése