2012. január 8., vasárnap

Biztos kétharmada van a Fidesznek Erdélyben ' Mit ér vele ?

                  Az  egyik  felmérés  szerint  a  Fidesznek  kétharmada  van  Erdélyben.Ez  nem  meglepő  eredmény.A  gyorsított  honosítási  törvény  megtette  a  hatását  az  erdélyi  magyarok  között. A  másik  eredmény  a  Jobbik  népszerűtlensége.Az  MSZP  kezd  felzárkózni. A  legnagyobb  meglepetés  az ,hogy  a  Demokratikus  Koalició  felzárkózni.A  legrosszabb  eredmény  az ,hogy  az  erdélyi  magyarok  közül  kevesen  mennek  el  szavazni. Ez  a  helyzet  változhat  még. A  Fidesz  sokat  nem  nyer  Erdélyben.De  számíthat  még  többre ,ha  jó  eredményt  ér  el  Magyarországon.
Elsöprő többsége van a Fidesznek a romániai magyar választók körében, a Jobbik viszont kevés voksra számíthat – derül ki a lapunk megbízásából a Political Capital közreműködésével a kolozsvári Kvantum Research által készített közvélemény-kutatásból.
A válaszadók fele egyáltalán nem érdeklődik az anyaországban zajló események iránt a legnagyobb létszámú – a 2002-es romániai népszámlálási adatok alapján körülbelül 1,1 millió választókorút felölelő – határon túli magyar közösségben, az erdélyiben. A válaszadók fele nemcsak a magyarországi választásokon nem kíván részt venni, hanem az állampolgárság felvételének könnyített lehetősége sem mozgatja meg. További 4 százalék azok aránya, akik már megszerezték a magyar személyi igazolványt, voksolni azonban nem szándékoznak.
A november–decemberben készült felmérés szerint csak minden huszadik erdélyi magyar állítja, hogy van magyar állampolgársága, és bizonyosan szavazni is fog. A fennmaradó 41 százalék is élni kíván leendő választójogával, de az ehhez szükséges papírjai még hiányoznak.
 
 
Teljes  cikk : http://hvg.hu/hvgfriss/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése